Колко пъти се храните на ден?

• 2 258
  • 79
  •   3
Отговори
# 45
  • София
Аз си ям хляб и тестени, но пълнозърнести.
И домашни. Правя баници, кексове - само с пълнозърнесто брашна, а за подслаждането им предпочитам да сложа плодове, вместо много захар (кафява).
Сутрин задължително ям 2 сухара или една запечена филийка. На обяд и вечеря по 1 филийка.
Бели неща не ям - сол, захар, брашно. Само млякото и сиренето са бели храни, които ям.
И хапвам всичко, за да не си лишавам организма. С преобладаване на протеини, защото се движа много.
Проблем нямам с килограмите, но всеки ден минавам минимум 5-10 000 крачки сутрин, плувам 2 пъти в седмицата по час, 1 път седмично играя тенис. Когато времето е подходящо тичам сутрин, вместо ходенето. Вкъщи също правя разни упражнения.
Сладко много не ям. Иначе обичам, но малко неща - домашен кекс, черен шоколад, овесени бисквити, меденки. Май основно това. По празници се сещам за марципан и курабийки.
Ям много зеленчуци. Ей така обичам да сръфам някой морков за втора закуска. И ябълки - не оставаме без.
Мазно не обичам.
От месото ядем у дома пилешко, пуешко, телешко и някои риби (сьомга, бяла и морски дарове).
Ядем много сурови ядки, но не повече от шепа на ден, че са трудно за смилане.
Яйца, сирена, месо, мляко, пресни плодове и зеленчуци. Това имаме винаги. И бобови.
Масло и разни неща за мазане не ядем.Нито консерви, с изкл.на домашна сурова туршия, която аз си правя и пукани люти чушлета.
Разни сокове, безалкохолни и т.н. не пием. Така и не разбрах какво му е приятното. Също и това да се пие постоянно и по няколко чаши на ден кафе, горещ шоколад или нещо друго хипер сладко. Аз или изобщо не пия, или максимум веднъж на ден капучино или Лате с малко мед, но само ако съм на място с качествено и хубаво кафе. Не бих взела от разни автомати, павилиони и др.
Голямото ни семейно прегрешение са пуканки, които си пукаме домашни, с малко кокосово масло и почти никаква сол. Но това е 1-2 пъти максимум в месеца, когато си правим домашно кино.

# 46
  • Враца
Ако ям много протеини и мазнини, ям два пъти на ден, обяд и вечер и съм заситена.
Ако ям въглехидрати, тестени и захар - влизам в омагьосан кръг с непрестанно лапане.

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 15:55 от vmarinska

# 47
Темата наистина би била по-интересна, а и по-полезна, ако има как да се направи съпоставка между периодичност на храненето и кг. Очевидно, няма как Grinning
Явно, че видът  и особено количеството храна имат влияние върху кг, но дали периодичността има такова влияние? По-скоро не, според мен. Защото е въпрос как ти минава денят, с какво си зает, работиш ли, у дома ли си, на почивка ли си.

Напр, казват, че вечерята трябва да е до 18ч. Е, добре, трябва, ама детето ми от 2 до 12 клас по половин година е втори срок. И ако до 4 клас часовете са по-малко, от 5 нататък приключва след 19ч.И ако съм избрала близко основно училище(масово не го правят), то вече за гимназия няма как и пътят е над 40 минути,понякога час. И тук въобще не включвам допълнителни занимания, които са по желание.

Първа смяна, друг проблем. В 6.30 няма как тийн да е гладен, слагам храна в раницата. Голямото междучасие около 10 часа. И докато свърши училище, докато се прибере, обяд в 16 часа. Добре, че беше майка ми, да го чака у дома с домашна и разнообразна храна, 7наче гледам прегладнели тийнове масово дъвчат пици и бургери и то най-г адните, защото набързо какво и къде друго.

За тестените Да, ям, обичам, но не всичко. Не съм любител на баниците, но ако аз си я направя(а преди - майка ми), тогава хапвам. За работа минавам покрай три фурни ухае примамливо, но от всяка като си купя нещо, ме боли корем.
Хляб ям в зависимост какво има за ядене. Ако нямам някакво ястие, мажа си филия с лютеница, купуваме от точно определен производител от Еленския Балкан. Рядко от магазин и то определена. Преди майка ми правеше(т е двете правихме, тя настояваше), но сега сама не. Когато съм на почивка за закуска филийки с масло и нещо отгоре, предимно кашкавал или сладко.

Сладко също обичам, гледам да се ограничава, да не е всеки ден. Всяка година активно чета и се образовамв темата за коледните сладки. Правя за Коледа около 5,6 вида и пак остават. Останалите масово правят като за сладкарница и дори торти, но вероятно имат повече близки.

Ям много плодове и зеленчуци, почти всеки ден.
Не ям мляко, сметана, яйца (освен тези, които се слагат в баница и сладкиши), както и много малко видове  месо, но рядко. Не за друго, а защото не обичам, дори имам непоносимост към някои видове  Много обичам риба, като ям предимно уловена от мъжа ми и сина ми.

Може да е банално това изреждане, но пиша, защото според мен, всичко е до организъм организмът си "казва" с коя храна е приятел, с коя враг(по-скоро, с кой хранителен продукт) И съм убедена, че няма как един и същ режим, начин на хранене да е масово подходящ.
Не се лишавам от храна и ако гладувам понякога, то е защото имам повече работа, мързи ме да ям, ако нещо съм започнала и трябва да го довърша. Затова ям по два пъти, най-често, защото не ми се вписва в ежедневието, а не нарочно(нали Ън питаше как така ядем веднъж или два пъти, при мен това е причината, заетостта) Обичам да се храня когато ми е спокойно и нямам други ангажименти.

Кафе пия без никаква добавка, дори не зная каква е разликата между капучино, мокачино и производните им, лате пък съвсем не зная какво е, за първи път го чух от Виолета в "Живот на кантар", че приела 13 или повече май беше, лате.

Нямам излишни кг, освен два, три естетични и то май са предимно в моята глава. Ако усетя, че съм преяла или прекалила със сладко, някак естествено намалява количеството.

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 16:23 от Светкавица

# 48
Не мога да ям филия с масло и кашкавал, когато съм на почивка, там е яйца, омлети, вариво някакво, риба някаква ако има подходяща и евентуално кроасани.
Просто всичко, което би ме мързяло да правя у дома и никакъв хляб.

# 49
Хляб не ям, много рядко и то домашен ако съм направила, или на сандвич. Също не съм много по сладкиши, паста, тестено като цяло. Ям месо, риба, зеленчуци и ориз основно. Яйца и млечни продукти също. Плодове понякога също. Малко кг съм, много хора биха казали твърде малко, но се чувствам добре така. Не си падам по яденето като цяло и не съм лакома. Повече обичам да готвя.

# 50
Специално погледнах в кой раздел е темата, ами не, не е в "Диети и отслабване". Авторката пита само за честотата на хранене, а не за връзка с кг и т.н. Но типично по женски се превърна в тема за кг. Grinning Само констатирам.

# 51
  • София
Няма забрана в хода на една тема да изникнат и свързани въпроси.
Има питаме, а и без това авторката попита и повече не се е включвала.

# 52
Общо взето излиза ,че ям най -много и безпринципно 🤣
Хората ядат един ,най-много  два пъти на ден ,а тези които ядат повече са само на салати и плодове ...
Доста неща ми се изясниха хаха
Не си само ти. И аз най-безцеремонно мога да плюскам по цял ден. Joy
Освен трите основни хранения, съм способна особено докато съм на работа (сама в офис) да гриза/хрупам ядки, солети, бисквити и други "междинни храни", които могат да се ядат чисто и не изискват никаква концентрация, освен да си уцеля устата.

# 53
  • Между гори и планини
Аз също мога да меля 24 часа, но се възпирам, че иначе ще се търкалям
Интересно е, че от години не закусвам и нито се сещам, нито ми липсва. Но когато сме на почивка се събуждам с мисълта за храна.
Другото което забелязах, че при силен стрес осверипявам за въглехидрати. Ям по половин хляб с течен шоколад и отслабвам.
Лятото ям предимно зеленчуци в суров вид от градината, всяка вечер една огромна купа шопска салата с много маслини. Захладнее ли ми се дояжда месо , супи и яхнии.

# 54
За момента, *да чукам на дърво*, не мога да се оплача от подобни притеснения. 50кг съм от 20 години насам, т.е. от тийн. Само като бях бременна чукнах 60 в деветия месец, но това не се брои.
С годините напред ще видим как ще ми е метаболизма, де, но се надявам поне от това удоволствие (храненето) да не се налага да се лишавам или ограничавам. От време на време се надъхвам да подобря самото качество на храната и да премахна гризането на бисквити например, и да ги заменя с плодове или нещо друто, невредно, но все не ми достига мотивация.

# 55
Аз точно от тестените закуски най много се разяждам. А от хрупането на солетки бях позагладила косъма. Като помня, че и на детето попарите дояждах, за да се върна и аз в детството...
А татко му пък обича макарони за закуска, че ги и запържва преди варенето. И пържени филийки...с брашно! Аз намуам ли се с макарони така ми се доспива, че после за нищо да не ме търси човек. Ако успея да не закусвам, съм най-добре, но понякога към 9 огладнявам. Навици.

# 56
  • София /Абсурдистан
Веднъж на ден  - вечер. Най-вредното, ама…
Обичам хляб с коричка и всякакви тестени, но ограничавам заради проблем с глутена.
Преди време ходих на едни семинари за здравословно хранене и отслабване, казаха ни, че е правилно да се яде 5 пъти дневно, като от тях две са леки междинни закуски - плод или краставица. Знам как трябва, но не ми се занимава. Аз и не огладнявам.

# 57
Честно казано съм изненадана от отговорите и от резултатите от анкетата.
Очаквах че повечето хора ще са като мен - нонстоп ядене по цял дан, ако ще и да е нещо малко.
Въпреки че съм изненадана, съм доволна, че повечето хора се хранят 2-5 пъти на ден, което си е доста по-здравословно.
Впечатлена съм, че има толкова много хора, които ядат само по 2 пъти на ден, и не чувстват глад.
А още по-изненадана съм от двата отговора, че някои от вас се хранят само по веднъж на ден.
Ами призляване без храна, ами глад няма ли в такива случаи, само с 1, 2 хранения?

# 58
  • София /Абсурдистан
При мен няма. Добре съм Simple Smile
Преминала съм курс на лечение с химио и лъчетерапия. След лъчето ми изчезна усещането за глад. Изобщо. Едва в края на деня може нещо да хапна. Веднъж на ден. Но пък много уважавам шоколада Simple Smile

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 22:46 от The Iron Lady

# 59
Аз съм втората (и моят мъж също), която от над 10 години се храня един път дневно и при мен няма никакъв глад. Вечер, като съм си свършила дневните задължения някак си се настройвам за храна. Много по - жизнена съм през деня с този режим. Правила съм експерименти с някакво дневно хранене - плодовете ми надуват корема, а готвено  ядене стомахът ми отказва да го смели до вечерта.
ПП Аз също много уважавам шоколад. Не се прибирам у дома, ако нямам поне няколко варианта в шкафа.

Общи условия

Активация на акаунт