Мамник -Тема №2

• 24 662
  • 607
  •   76
Отговори
# 495
Драмата беше кулинарна - копривляк или пълнените чушки ще хареса Лазар?
На мен кучето най ми харесва. Но сцената в която му мие лапите в тоалетната беше излишна.
Гледам в следващия епизод  Божанка ще го  бръсне Лазар. На тази жена още ли не й просветват нещата?

# 496
  • Бургас
За разлика от повечето споделили тук, на мен този епизод много ми хареса. Имах усещането, че сериалът тепърва навлезе в същността си, някак по-наситено и сгъстено ми беше преживяването! Мисля че емоциите на Божана бяха много добре предадени от актрисата. Беше наистина уплашена, объркана, ужасена. И поради това поведението и беше нерационално / остави Митака .../.
Мисля също , че кучето заслужава награда за най-добър актьор!!! Blue Heart Толкова добра симбиоза имат с К. Лазаревска! А как само изигра раздвоението си между Божана и Лазар, и колебанието дали да тръгне с „шефката“ си или да остане да пази Лазар... Великолепно е кучето, забравих, Колт ли беше името му в реала...

Жасмина, Lili Roze - трички сме! Аз харесвам и Ели Скорчева, и героинята й. Някак , като майка на две пораааастнали деца, разбирам страховете и надеждите й. А относно бързото приемане на новодошлия в дома й странен непознат – има хора със силна интуиция, които наистина умеят да разпознаят от пръв поглед добрия човек... Пък и сме в художествена реалност , все пак!

Моята лична „стратегия“ към сериала е, да го възприемам като приказка за възрастни. А към приказките се  подхожда с емоция, а не с рацио. Към това добавям и влизането в обувките на персонажите. Не ги гледам и съдя отстрани, а се питам аз как бих се чувствала на тяхно място... Отчитайки конкретните обстоятелства, а не по принцип...
Димитър Селимски ми е много на сърце и снощи буквално настръхнах от мъничките му сцени... Голям е. С малък арсенал от изразни средства, предава толкова много емоции. .. Като цяло възрастното трио успява по един много лиричен, немелодраматичен и мъдър начин да покаже как старостта, нещастията, болестите, вината.... и още много други фактори бавно и безпощадно  променят или направо заличават човешката личност... Тъжно... Детската радост и очакване в очите на Венци? / Селимски / и после проблясъка на нормалност, когато каза че трябва да намерят децата...
Що се отнася до разлятото вино – за мен си има дълбока символика сцената. От една страна – има поверие, че когато се разлее вино/ракия/вода на трапезата, някой от скъпите ни покойници е жаден и напомня за себе си... От друга страна виното винаги се е асоциирало, символизирало и дори в определени ситуации заменяло кръвта... Така че вероятно би трябвало да тълкуваме този момент като предвещаващ нещо лошо; потвърждаващ предчувствията на божанината майка...

Донякъде ми пречи, че съм чела книгата и не мога да се абстрахирам от очакванията си... И да - мудно ми  е действието, но все се надявам вече да започнат да разказват по същество...

# 497
А Лазар е пич, от нищо не се впечатлява, нито от електрическите уреди, телевизор и т.н.  и как си облече тениската… все едно цял живот е носил тениски, а не ризи.

# 498
  • София
Цяла седмица чакам този епизод, а най-интересното в него беше "Очаквайте в следващия епизод".
Хареса ми сцената с Бай Венци, като проговори. Много зловещо беше.
Също много ми хареса играта на майката на Божана. Онзи поглед "ти ли ще ми кажеш какво да правя в къщата си". Напомни ми за баба ми, точно същия израз имаше на лицето. Диалектът й е ужасен, щеше да е по-добре да махнат въобще диалекта и да оставят само тук таме по някоя дума. Само Георги като че ли го прави добре, но пък трудно го разбирам.
Божана я харесвам и ми пасва добре в ролята. Лазар ми е много смотан засега. Говорът му е малко пресилен, но пък говор от преди 100 години не би и трябвало да ни звучи съвсем естествено за нас, така че няма да го критикувам.

# 499
  • "Нищо човешко не ми е чуждо, който ме надмине не е човек" Макбет
Най-хубавото в този сериал е природата, най-добър и запомнящ се образ кучето. Почетна награда за Митето и Почекаин. Толкоз, лично мнение.

# 500
И аз това се чудя бонбонка, искат да я представят много умна и съобразителна, а толкова фактори се натрупаха около Лазар и тя още върви слепешката в тъмното и не може да се ориентира.
Камен мен ми хареса в този епизод също. Защо ви дразнеше , заради коментара пред Емил ли? Те полицаите са много цапнати през устата , постоянно виждат трупове, побоища и цялата измет на селото/града им минава през ръцете и са страшно цинични и студени, но като защитен механизъм. Ако тръгнат да плачат за всяко изгубено момче, няма да им потръгне професията. Иначе на погребението беше учтив , съобразителен и обяснява всичко на Божана и Митко. А не е длъжен.
Лейди, окей, виното има символика, а не трябва ли освен символика , в сериала да има действие. Аз се наситих на намеци , че злото дебне и ще става лошо оттук нататък . И пак ,на 25 години живееш при майка си , разливаш вино, ами инстинкта ми ще бъде да си го избърша ,да сложа покривката за пране или на ръка да я мина. А не да се фръцна от масата. Разбирам , че беше част от идеята тя да е '"шокирана" обаче в такива моменти човек показва истинското си лице, не като е песни и танци.
Толкова време инвестираха в сомнамбулството на бай Георги и накрая бам, болница в София , Ковид. Е бива ли!

# 501
  • Пловдив
И що трябва да е 2020 и баш ковид??? Връзката каква е?

# 502
Както казах веднага след епизода сюжетът с Лазар много ми издиша. Разбира се, че е логично Божана да не направи връзка, че това е възкръснал мъртвец от преди 100 години, така че не това ми е проблемът, но нещо не разбирам вглъбяването й в това, че Лазар бил изчезнал човек и как просто приема за чиста монета, че той казва истината за името си. Като го намираш така случайно, дрипав в гората, в близост до бежанци, не е ли по-нормално да си помислиш, че или е преживял нещо травмиращо и нищо не си спомня, защото е получил удар в главата и трябва да потърси лекарска помощ. Или пък просто те лъже. Пък тя тръгнала да търси Лазар Караиванов чак в Сърбия преди дори да помисли за друг вариант. Нещо недоизмислено ми идва.

# 503
Дана вече го разкри, че е плътеник. В следващата серия ги дадоха на нечий гроб, може да е неговият. Бай Венци как така проговори с гласа на Делян? Георги пък от нищото го заведоха в София с Ковид!
Кажете ми този Камен какъв е в селото- кмет или полицай, че снощи имаше на колана белезници и оръжие?

# 504
Божана разля виното, защото беше в шок от случилото се. Не беше случайно вино, заради цвета, който и напомни на кръвта по Лазар и около кола. Изнесе се без да почисти пак в следствие на шока. Не виждам тук нищо странно. Честно казано и аз да видя такава сцена, няма да повярвам, че пред мен стои възкръснал мъртвец. Сега като знаем сюжета ни е лесно да коментираме колко е тъпа и как не загрява. Ако го мислиш от гледната точка на един нормален човек в реалния свят, където няма чудовища и вампири, реакцията и е нормална. Със сигурност и минава през главата истината, но не може и не иска да повярва, че такова нещо е възможно.
Вече поведението на Лазар не е изпипано и е странно - от говорът, до липсата на реакция от всички модерни неща, които вижда в 2020г. Но това мога да преглътна.
Дразни мудното действие и липсата на развитие по случая. Първи епизод муден, после втори и трети се раздвижиха и сега пак същото.

# 505
Аз за разлятото вино го разбрах така - то се ливна на бялата покривка и заприлича на разляла се кръв, което я върна към току-що видяната сцена, чийто спомен тя искаше в момента да потуши, на мъртвия Лазар и потеклите кърви по стъпалата, а после и възкръсването му. Затова акцентираха по дълго на гледката с разлятото вино и желанието и да избяга от нея, без да мисли за забърсване и почистване.
Пп Писали сме с EdelV, по едно и също време. Grinning

# 506
Кучето най-вероятно при самоотбрана. Сигурно го е нападнало, затова.
Както и останалите кучета.

При всички случаи е много странно защо уби кучето? То каква вина имаше?

# 507
Добре, да приемем че още не може да загрее, че има възкръснал 100-годишен мъж в двора. А какво и е обяснението за разкъсаните трупове, след като критикува на Камен теорията, не вярва , че е мечката и дори след застрелването и има суспекции за нещо друго. Какво?? За мен искаха да покажат, че тя усеща нещо свръхестествено. Е добре, ако усеща това, не трябва ли да и хрумне , че в обхвата на свръхестественото може да е Лазар. Беше свидетел на нечовешко ниската му температура и на наръгването му на метален шиш. Ами извинявам се, аз не бих я оправдала с "Те хората в нормалния живот няма как да им хрумне" . Има как, близко е до акъла, ако имаш уклон към по-нетипичното като нея.
Ок , за виното щом само мен ме натовари тази сцена, приемам , че е личностен проблем хаха Simple Smile

# 508
  • Бургас
Kat :3 и на мен ми липсва  действие и ми е прекалено разтегнато и протяжно... Гледах Божинов, като обясни че се опитват да "приземят" повествованието, за да разширят зрителската база и вече имам опасения, ч е прекалено са изчистили мистиката около героите, защото още нищо по същество не са разкрили от историята им.... Но пък харесвам режисьора и се опитвам да му се доверя. Още малко ще изчакам с окончателната си оценка... А иначе, не знам, не знам, ако пред очите ми някой се изхлузи сам от пронизал го кол.... направо ще превъртя , та едва ли ще ми е до пране на покривки... Wink

Боя се че ако прекалено са приземили историята се губи цялата магия....
За мен в романа беше потресаваща самата завръзка /първопричината за всичко и ако това се тушира и остане преобладаващо криминалната линия, ще е загуба. НО  още не мога да схвана "накъде" точно ни водят...Каква им е концепцията като цяло, защото вече доста неща се поразбръкаха, изгубиха /или закъсняха / от полезрението

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 09:56 от lady Koup

# 509
И що трябва да е 2020 и баш ковид??? Връзката каква е?

Защото в книгата е така.

Здравейте! Включвам се в темата.
Ще започна с това кои актьори харесвам. Няма как без Владо Пенев. Другите реални са ми Митко, Камен и горе голу това е.
Най-зле са Божана и Лазар, в НАТФИЗ явно учат само как да играят в театъра, пред камера обаче положението е трагично. Снощната сцена, в която Божана седна пред Лазар в стаята и си говориха някакви неща, а след това видя блузата с дупка и сякаш тогава се сети, че този пред нея беше набучен на кол само преди 3 часа и оцеля, взе блузата, пухна си ръката в дупката и "многозначително" му се ококори насреща, беше чутовно зле. Все едно 11 годишната ми племенница, която подражава на някоя намахана черна тик ток кифли. А той? Тотално зле.
Не знам актьорите, които играят Митко и Камен, как успяват в общите им сцени да запазят реализма при играта си.

Книгата е пълна с действие, затова се чудя кому е нужно да протакат толкова сюжета, че цяла серия да гледаме погледи от индийски сериал. Нямат 100 серии, имат 12.

Общи условия

Активация на акаунт