Второ момиче - доста изисквания за име

• 1 149
  • 68
  •   1
Отговори
# 45
Даяна, Антония, Анна, Елиза.

# 46
Сузана,Савина, Малена, Цветина, Ангела, Иванина, Костадина, Калояна, Анжела са по-редки имена, за които се сещам и не са споменати.

# 47
  • Далечният изток
Авторката не търси редки имена, напротив, писала е, че търси познато име.

# 48
Аз познавам една Йоана, чиято по-малка сестра се казва Ева.

# 49
Хармонично не значи римувано. На мен поне римуваните за сестри ми звучат безлично - то едно и също, само първата буква различна.

Мишета напоследък има, но не е съвсем като София и Виктория.

# 50
Четем и обмисляме всички предложения. Simple Smile Да, римуването не е търсен ефект, целим се основно да не са Йоана и Маринела-Джорджия или Йоана и Тонка, примерно. Колкото до "сходен заряд", знам, че е доста субективно. Да речем, Йоана и Стела са ми различни като енергия, макар Стела да е хубаво име. Grinning София не е лошо, но в момента имам чувството, че наистина всяко второ момиченце се казва така. Имаше някои предложения, които са ми твърде руски - Алина, Татяна, Евгения, Юлия. Ето на какво се спряхме засега:
Магдалена - Това име ми беше харесало още при първата бременност. Бях си казала, че така ще се казва второ момиченце, но мъжът ми беше казал, че му се струва прекалено дълго. В момента твърди, че не му изглежда така, но пък мен малко ме отказва дължината. Галеното Маги обаче пък ми е много симпатично.
Ева - Преди не ни беше грабнало, но сега и на двамата ни се стори приятно.
Даниела - Галеното Дани ми харесва. До Йоана обаче не знам доколко ми се връзва.
Калина - Може би също не стои добре до Йоана
Лилия - Красиво и нежно, с много мило галено име, но и двамата не усещаме достатъчно силно присъствие

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 18:41 от Кики Доки

# 51
  • Варна
И трите имена са красиви. Само Ева някак не ми е много сходно като заряд с Йоана, но сте права, че е субективно. Няма и галено.

Магдалена е точно толкова дълго, колкото Даниела - 4 срички, в смисъл нормално име е, не някакво твърде дълго.

# 52
Юлия е латинско име. Има версия, че може да идва и от гръцки, но в никакъв случай не е руско: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%AE%D0%BB%D0%B8%D1%8F

Това, че го носят и рускини, не означава, че е руско.

Познавах две сестри – Йоана и Даниела. Бяха родени още през комунизма. Баща им е бил пастор. И двете имена са библейски.

Вместо Магдалена, може Мадлен – по-кратко е.

# 53
От тези трите, които сте харесали, аз съм за Магдалена. Ева е красиво, но не ми звучи с подобен заряд като Йоана. Галеното Дани аз го обожавам, за това и това е галеното име на нашата Даяна, макар, че на хората понякога им е странно като избор. Grinning Даниела не ми звучи също особено добре до Йоана.

# 54
Юлия е латинско име. Има версия, че може да идва и от гръцки, но в никакъв случай не е руско

Да, разбира се. Същия казус имахме и с Ирина, когато кръщавахме Йоана, на мъжът ми му харесваше. Но така или иначе познавам две рускини с името Юлия и не мога да не правя асоциацията. Нищо против руския народ, да не прозвучи по някакъв начин, който нямам предвид. Simple Smile Благодаря за мнението!

# 55
Предлагам Евелина - класическо, красиво, с имен ден, бед “р” и с галеното Ева, което ви харесва.
Магдалена също е прекрасно и за мен дължината не е проблем в комбинация с Йоана. Ако ги повикате - Йоана, Магдалена - звучи доста напевно, поне в моите уши.
Друг фаворит ми е Лидия.
Успех и леко раждане! 🩷

# 56
  • Варна
...Вместо Магдалена, може Мадлен – по-кратко е.
Изискване номер едно на авторката е  "Да бъде добре прието и познато име за нашите ширини. Тук отпадат "модерни" или строго чуждестранни"... каква Мадлен?!

# 57
Сред милионите рускини, разбира се, че има и Юлия, и Наталия, и Евгения, и Ирина, но тези имена не са руски. Руснаците носят предимно имена от православния календар, по-голямата част от които са гръцки, латински и еврейски по произход. Има и славянски, като Людмила, Любов, Надежда.

А иначе името Юлия се произнася така и в немскоезичните държави, в англоезичните и в Италия е Джулия.

Мадлен е добре познато име и в България, не е нечувано.

# 58
Аз харесвам много Катерина, но като пълно име, галеното нещо доста лигаво ми идва.
Магдалена аз не бих избрала, защото имам силни асоциации в контекста на Библията, но ако на вас ви е харесвало и преди и не ви пречи, че е наричано за първото дете, си идвс подходящо.
Защо не питате и Йоана кои от имената харесва?

# 59
Защо не питате и Йоана кои от имената харесва?

Йоана бъбри доста за възрастта си, но все още е само на 1г6м и няма силни мнения по тези въпроси. Братовчедка им на 2г6м мисли, че бебето трябва се казва КотаракаВЧизми. Не са надеждни за момента тези деца. Grin

Общи условия

Активация на акаунт