Какво ви пречи да шофирате?

• 3 641
  • 151
  •   2
Отговори
# 135
  • Варна
Така е оказано и с маркировка, и с пътни знаци. Повечето кръгови са така. Има и различни, но по-рядко. Винаги гледам как е оказано.

# 136
За мен това не са пророчески способности, а някаква бърза преценка на обстановката, на база на опит. Почти винаги разбирам на кръстовище, кой ще тръгне от друга лента и ще ме засече. Не защото съм гадател, просто по някакви признаци в поведението се познава.
Да, нощно време на извънградско сигурно изскачат животни. Поначало избягвам да карам по тъмно, извънградско още повече. Веднъж на магистралата съм убила малко птиче. Даже нямаще да разбера, разхождала съм се цял ден с умрялото пиле на решетката.

# 137
  • Варна
Е ти какво си помисли? Че знам кой шофьор като се прибере вкъщи какво ще вечеря ли? 😂

# 138
Точно така звучеше

# 139
В Канада има много диви животни, които биват убити на пътя. Няма как да бъдат избягнати. Даже и сърни могат да ти изскочат нощем без да ги забележиш. На мен ми се е случвало да избягвам чипмънкс, катерички, веднъж даже сърничка ми изскочи, но беше на нашата улица, където макс е 40 км/час и аз го спазвам; карах бавно и я видях навреме. Ако беше нощем можеше и да не я забележа. Не винаги е въпрос на опит и внимание. Има и неизбежни ситуации.  Преди време жена беше спряла на магистралата (общо 6 платна), за да спаси куче. Успя без жертви, но полицията предупреди, че не се прави така. Създават се условия за ПТТ.

# 140
Аз пък след участието си в тази тема като че ли оцених високото качество на обучението си по шофиране. Joy Все още помня видео въпроса от теорията (при нас не  бяха листофки, а приложение за телефона с много хубаво онагледени видео ситуации и multiple choice), при който едно животно е пред колата, в отсрещното (извън града) кара още една кола, ,,аз" зад волана и въпросът е за правилната реакция. От изброени 4 отговора в тази ситуация единствено верният е: държа здраво колана с двете ръце, продължавам да карам и минавам през животното. Такива ситуации с животни ги има във всякакви варианти. Ако няма кола в отсрещното и животното е достатъчно далеч, скоростта го позволява, зад теб няма никой, може да се намали. Зависи от пътя-може и да се спре. Естествено не на магистрала или където се кара нормално-не. Много зависи, но класиката е, че трябва да си готов да го прегазиш, за да не направиш катастрофа. Животинките за жалост често спират на пътя вместо да пресекат и си стоят там... Авторката на темата може би просто много обича животните и това й е ментална бариера, над която трябва да работи. За щастие аз в градове само разхождащо се животно не съм виждала (даже и в София май вече няма толкова бездомни животни, поправете ме, ако греша.... ?), само на извънградски терен. Може да прецени тогава способностите си и да не кара извън града.

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 06:33 от Flowersintheair

# 141
То от самото начало въпросът опира до това:
Цитат
да прецени тогава способностите си и да не кара
С цитат дотук.
Оказа се, че има и много други, които е добре да стигнат до същия извод.

# 142
От години карам по планинските региони на Австрия и знам какво да правя в ситуация с животни. Просто се спазват установените правила и закони.  Нали затова има знаци и разпоредби.
А за зимните условия се карат специални курсове по заледени участъци, организирани от тукашната пътна помощ. Няма нужда аз да измислим топлата вода отново.

# 143
То от самото начало въпросът опира до това:
Цитат
да прецени тогава способностите си и да не кара извън града
С цитат дотук.
Оказа се, че има и много други, които е добре да стигнат до същия извод.
Уф. Много грозно се държиш. Не изваждай от контекст. Wink

Деца, след като изгубих време за една тренировка в тази тема.... note to self: не губи време с подобна краста. Форумът е загуба на ценно време. Няма край. На добър път.

# 144
Извън града, ама на нея и другите с един маршрут на движение проблемите им са в града, защото не са сами на пътя и има прекалено много стимули. Съответно реакциите им стават проблеми и за околните.
Не се държа грозно, а мисля рационално. Искам по-добра среда за себе си и децата си. Дали някоя домашна птица желае да шофира, "за да се учи", не ме касае особено, докато не я срещам. Ежедневието ми обаче говори тъкмо обратното.

# 145
  • Бургас
Нищо рационално не виждам в това да  си въобразяваш, че ти си се родил научен и  само ти можеш и имаш право. Опитът ми показва, че точно най-придирчивите и най-правещите се на важни имат тези претенции, защото не могат да простят на самите себе си, че не са перфектни.

# 146
  • Варна
... Авторката на темата може би просто много обича животните и това й е ментална бариера, над която трябва да работи...
Дано не направи някоя глупост, докато работи.
И аз много обичам животните, но не бих застрашила човешки живот (своя или чужд), ако трябва да избирам.

# 147
Нали казах, че вече осъзнах, че при шофирането може да се случат такива неща и вместо да губя контрол, трябва да имам повече контрол. Вече го преживях и се научих, знам, че е крайно неправилно. Направих грешката вместо спирачка да натисна газта, но след голямата си грешка, вече никога не бъркам педалите. Тогава пак се беше появило животно, исках да натисна спирачката, пътя беше празен и натиснах газта, добре че животното избяга бързо. Преди 3 години, от тогава не съм допуснала.
Заради грозни коментари все се каня да напусна сайта, но ме интересуват едни теми, които тук ги намирам в повече и затова не мога да ида, но дотука ми дойде от тези мърляви някои коментари и мисля, че няма да успея да трая много тука.
Аз ако щях да застраша другите, в момента щях да бъда на пътя, а не да мисля дали да шофирам. Форумът си е чудесен, каква ли не информация има, затова ме влече и е много активен, но лошите коментари болят.

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 11:27 от Wudu

# 148
Съдейки по броя безсмислени теми, които си започнала, или търсиш внимание, или събираш бонус точки от тукашната лоялна програма. И в двата случая едва ли ще престанеш, няма нужда от драми. Нещо друго ще ти хрумне скоро.

# 149
  • Обран бостан ;)
Funny WOMEN FAIL IN TRAFFIC

Wink

Общи условия

Активация на акаунт