Тревожност, депресия, тревожна привързаност

• 333
  • 10
  •   2
Отговори
Здравейте, пиша това, не за да получа мнения(защото знам, че масово ще бъдат негативни), а по-скоро да разбера дали има хора, които са изпитвали и минали през това, което аз преминавам. Ще се опитам да го обясня правилно, че да мога да бъда разбрана..
Преди 5 години, когато влязох в сериозна връзка за първи път изпитах някакъв силен стрес, който се разви тежко. От силното главоболие и напрежение, прочетох в интернет, че може да е породено от "психично разстройство", при което аз се изплаших много и го приех, все едно че аз съм психично болна. Тогава стигнах до психиатър, който ми изписа антидепресанти, които пия и до днес. Бях нещастна във връзката си и то заради това, което ми се случва. Бях се затворила в себе си. Спомням си, че тогава обвиних тогавашния ми приятел за това нещо и се разделихме. Чувствах се добре след раздялата, някакси свободна и щастлива. След това започнах нова връзка(2 годишна), при което се случи абсолютно същото. Искам да отблежа, че товага отново посетих психиатър, ходих 3 пъти и на терапевт, но споменавах, че ме е страх от това, че съм луда или че полудявам. Аз отново бях скиптична към тогавашната ми връзка, момчето което беше до мен ми помагаше доста, не ме е остявял, идваше с мен на лекар и беше интелигентен, но като че ли като се замисля аз забравям да отстоявам себе си, когато съм във връзка и намирам някакъв негатив в нея. Разделих се и с него. Преди 6 месеца влязох в нова връзка, при която аз към това момче имах симпатии известно време. В първия месец всичко беше наред, тогава мислех, че най-накрая съм открила човека, който е за мен и ще бъдем заедно до края. Заживяхме бързо заедно. Бях много щастлива, единственото нещо, което ме притесняваше тогава беше това, че работим на едно място и там позициите са йерархични, като аз съм най-отдолу, а той е доста над мен и чувах много негативни неща в работата относно мен и отношението рязко се промени от колетите спрямо мен, но някакси го преглътнах. Още в началото усещах своята ревност към него и всички неща, които ми е споделял ги ползвах срещу него(относно бивши отношение и постъпки). Той държи на мен и е с мен. В момент в който бях щастлива и добре му споделих, че приемам антидепресанти и му разказах сигуацията си, при което той го прие, защото не е имало признаци. След това съм имала моменти на мисли и ситуации, при които може би той би си казал "тая е откачена, не е добре, явно затова приема лекарства" и че ще свърза с това някакви мои действия и размисли, но не съм го показвала, държала съм се. Месец след нашата връзка, докато си почивахме отворихме някаква тема относно география, история, математика и той показа доста знания, при което започва да ме препитва и мен.. аз лично не съч учила много, защото от много малка работя(тъй като ми се е налагало, за да мога да си позволявам това което искам) и като цяло не съм ученолюбива. Не показах много знания и тогава усетих някакво чувство на страх и притеснение. Изключих, дори се разплаках. Минаваха ми мисли от сорта, че той ме смята за глупава, че вече няма да комуникира за важни неща с мен, защото ме има за такава и ще си мисли, че аз няма да му помогна.. това беше доста силно, че отключи отново тревожността в мен, започнах да анализирам много силно абсолютно всичко, затова, че не съм достатъчна, че съм глупава и че ме мога да се изразявам правилно. От това нещо спрях да говоря много, мислех всяко едно мое изречение, какво ще кажа сега, как ще прозвучи. Случваше ми се често да бъркам думите и дори да ползвам думи, които не съществуват. Това нещо доведе и до съмнения към него. Започнах да си мисля, че с бившата му приятелка му е било по-добре, мислех за нея, обяинявах го и то защото се сещах за неща, които ми е разказвал. Плачех всеки ден в продължение на месец. На работата нямах настроение, всеки забелязваше, че нещо ми има. Спрях да общувам толкова много. Всеки ме дразнеше, намирах нещо негативно във всеки. Отново се затворих в себе си. Имахме разговори с моят приятел и ми беше трудно да изразя себе си, казвах му, че аз не го заслужавам, че не съм добре и че трябва да си намери някоя друга, за да бъде щастлив, при което той ми е казвал, че е до мен и заедно ще се справим. Но като че ли аз не мога са го проумея това и във всеки наш разговор аз му го казвам и то от страх за това, че аз съм прекалена и той няма да издържи с мен.
От месец вече съм минала пък на друга фаза, при която аз го упреквам и виня във всичко. Аз не се чувствам щастлива във тази връзка и то не, защото той е грешния, а аз. Постоянно имам задни мисли, отделечена съм от него, но в същото време обвинявам, че той е отделечен. Като например, че не е както в началото да ми обръща постоянно внимание, следя всяко негово действие което прави и не прави към мен и го анализирам. Чувствам се така, че съм изгубила чувствата и емоциите към него, което много ми тежи. Затворила съм се и мисля за това всеки ден. Вчера отново се сдърпахме, отново заради моито упреквания относно него, при което му признах всичко това и му казах за 100тен път, че трябва да се разделим, колкото и да не искам, при което той се ядоса и каза тръгвай си тогава и аз направо тръгнах, той ме издърпа и каза "как може да ти е толкова лесно, обвини ме, че за него това е много обидно и се разплака, защото в мен не трепна нищо, аз дори не можех да отговоря нищо, просто гледах в една точка и знаех, че съм прекалена и само провалям връзката. Обвинявах себе си и ме е страх да не ме намрази. Казах му, че тези мисли много ме потискат и че не искам, дори когато се оправя той вече да ме е намразил и да няма чувства към мен. Повтори ми отново, че през това ще минем заедно. Знам, че аз трябва да работя върху себе си, но ми е болно и тежко, че нямам емоции и чувства към него и че тези мисли ме карат да се отдръпвам и постоянно да го виня и ненавиждам за постъпките му. И това не само влияе във връзката ми, а в целия ми живот, нямам желание за нищо, спряла съм да общувам с хората от страх, че не мога да комуникирам правилно и постоянно се анализирам и анализирам хората около мен. Гледам как говорят свободно, а аз не мога. Потисната съм.

Последна редакция: нд, 25 яну 2026, 11:43 от Moderator1

# 1
Според мен имаш нужда от доста консултации с психотерапевт. Явно имаш травми, които в момента се отразяват в отнешенията ти с хората и с тези които допускаш най-близко. Имаш много ниска самооценка, което пак идва от някъде. Ако имаш възможност говори с терапевт, смятам, че ще ти помогне да разбереш от къде идва всичко. Иначе ще продължиш да повтаряш едни и същи ситуации с различни хора. И това, че си ходила на психиатър и ти е дал антидепресанти, а не ти е казал, че си луда, мисля, че е достатъчно. Достатъчно доказателство, че имаш какво да работиш над миналото си, за да подобриш настоящето и бъдещето.

Чудесно е, че момчето се опитва да те разбере и очевидно държи на теб. Радвай се на това. Видял е качества в теб за да иска да е с теб.

Съвет от мен - можеш всичко. И да прочетеш по 1 книга за световната география и история ще си наваксаш. Не трябва нещо такова да те бута. Цени се. Намери си положителните качества и ги отчитай. Анализирай къде са ти комплексите, защо са и как можеш да промениш ситуацията - защото можеш.

Радвай му се на живота, той е за това - още от сутринта "ех каква хубава мъгла:) или изгрев, радвам се да му се насладя" Другото с малко повече усилия ще се нареди.

# 2
  • София
В момента имаш изключително токсично отношение и тормозиш хората до себе си. Работи с терапевт, преди да започваш друга връзка, за да прекъснеш циклите с отровно поведение. Явно имаш нужда от допълнителна помощ, хапчетата не са достатъчни. И не се ангажирай с други хора, докато не се стабилизираш.

# 3
Какви антидепресанти пиете и каква диагноза е поставил психиатъра?

# 4
Заради неувереност сама саботираш връзките си. Изглежда мислиш, че не заслужаваш тези връзки и правиш всичко, за да ги провалиш. Първо гледай да разбереш себе си, да видиш своята стойност и да се обикнеш. Помисли си откъде идва тази твоя прекалена неувереност. Трябва да се пребориш с нея. След това вече се занимавай с връзки и с други хора.

# 5
Според мен имаш нужда от доста консултации с психотерапевт. Явно имаш травми, които в момента се отразяват в отнешенията ти с хората и с тези които допускаш най-близко. Имаш много ниска самооценка, което пак идва от някъде. Ако имаш възможност говори с терапевт, смятам, че ще ти помогне да разбереш от къде идва всичко. Иначе ще продължиш да повтаряш едни и същи ситуации с различни хора. И това, че си ходила на психиатър и ти е дал антидепресанти, а не ти е казал, че си луда, мисля, че е достатъчно. Достатъчно доказателство, че имаш какво да работиш над миналото си, за да подобриш настоящето и бъдещето.

Чудесно е, че момчето се опитва да те разбере и очевидно държи на теб. Радвай се на това. Видял е качества в теб за да иска да е с теб.

Съвет от мен - можеш всичко. И да прочетеш по 1 книга за световната география и история ще си наваксаш. Не трябва нещо такова да те бута. Цени се. Намери си положителните качества и ги отчитай. Анализирай къде са ти комплексите, защо са и как можеш да промениш ситуацията - защото можеш.

Радвай му се на живота, той е за това - още от сутринта "ех каква хубава мъгла:) или изгрев, радвам се да му се насладя" Другото с малко повече усилия ще се нареди.

Благодаря за хубавият отговор, зарадвахте ме! Бъдете здрави!❤
Какви антидепресанти пиете и каква диагноза е поставил психиатъра?
Тревожно-депресивно разстройство.
От 3 години приемам есцитил 10мг и бриека 75мг

# 6
Сигурно сте хубаво момиче и привличате добри момчета. Не се тревожети те също имат травми и липси. Всеки има силни страни. И аз в сравнение с ММ съм "зле" с географията, но не ми пука.
Никой мъж, който има чувства няма да ви остави, защото не знаете географски факти. Няма нужда от неувереност да "изпреварвате" събития, които може никога да не се състоят.
Имате чувства, но се затваряте и когато прекратите връзка, първоначално изпитване задоволство. Това е така, защото временно имате контрол и се чувствате силна. После идва отчаянието и тъгата. Това е нещо като игра. За жалост наранявате хората, с които сте.
Не мисля че хапчета и терапии ще помогнат, те са помощно средство. Трябва сама да решите да престанете. Това е вид зависимост. Лечението ще проработи, само ако го решите.

# 7
Сигурно сте хубаво момиче и привличате добри момчета. Не се тревожети те също имат травми и липси. Всеки има силни страни. И аз в сравнение с ММ съм "зле" с географията, но не ми пука.
Никой мъж, който има чувства няма да ви остави, защото не знаете географски факти. Няма нужда от неувереност да "изпреварвате" събития, които може никога да не се състоят.
Имате чувства, но се затваряте и когато прекратите връзка, първоначално изпитване задоволство. Това е така, защото временно имате контрол и се чувствате силна. После идва отчаянието и тъгата. Това е нещо като игра. За жалост наранявате хората, с които сте.
Не мисля че хапчета и терапии ще помогнат, те са помощно средство. Трябва сама да решите да престанете. Това е вид зависимост. Лечението ще проработи, само ако го решите.
За съжаление това е много по-силно от мен, не знам дали това е вид оправдание, но аз лично не желая да бъда така, виня се много, че съм такава и че това ми се случва. Дори много често мисля, че съм слаба и дори, че може би наистина не съм добре с главата щом аз самата не мога да го променя и изпадам в такива състояния. Силно се надявам това нещо да се промени и затова разчитам на психотерапията, колкото и на моменти да губя надежда. Точно и заради тази отчаяност пиша тук..

# 8
Самичко няма да се промени. Трябва да го осмислите и да се самоанализирате. И сама разбирате, че има проблем. Станало ви е навик да правите това, което правите. Трябва да откриете генезиса на този процес. Може би в семейството ви, или разочарование в миналото.
Това са  вредни тактики за справяне,  Някои изневеряват, други се държат като вас. Ако смятате, че този човек си заслужава ще трябва да се напънете малко и вие. Никой психолог и хапче, няма да ви помогнат така, както можете вие. Разкажете тези неща на момчето и го помолете за съдействие, той явно ви обича. А вие не сте безчувствена, а се заключвате.

# 9
Аз много обичам хората искрено да се съмняват в моите способности, елате да видите тогава какво става 😂 ама така от сърце да чуя, че не ставам в нещо или пък не се изразявам, не пиша правилно ,😂.
Разбирам Ви за какво говорите, и на мен ми се е случвало когато съм силно притеснена или не желая да се изложа пред някого да изтърся някоя глупост. На всичкото отгоре, явно имам и проблеми със слуха и понякога чувам грешни думи и отговорът ми е неадекватен.
Аз обичам да общувам с хора, които знаят повече от мен, така се уча и обогатявам безплатно. Не може всички да сме знаещи във всички направления. Но определено съм много щастлива от комуникацията със знаещи и можещи личности. Аз бих била искрена, че примерно географията не е била любим предмет и нямам задълбочени знания, но се радвам, че съм се обогатила след разговорът ни.

# 10
Знам, че аз трябва да работя върху себе си, но ми е болно и тежко, че нямам емоции и чувства към него и че тези мисли ме карат да се отдръпвам и постоянно да го виня и ненавиждам за постъпките му. И това не само влияе във връзката ми, а в целия ми живот, нямам желание за нищо, спряла съм да общувам с хората от страх, че не мога да комуникирам правилно и постоянно се анализирам и анализирам хората около мен. Гледам как говорят свободно, а аз не мога. Потисната съм.

Проблемът ти не е, че някой е по-умен от теб или че е учил повече от теб. Всеки човек е силен в няколко области и слаб в други. Напълно нормално.
Проблемът е това, което съм болднала. Решаваш, че някой е нещо повече от теб и вместо да се напънеш, ако не да го догониш, то поне да съответстваш донякъде, ти поемаш по пътя на най-лесното – започваш да изпитваш омраза и ненавист към него. Ето това е най-сбърканото в теб и това, върху което спешно трябва да започнеш да работиш.

Скрит текст:
Пример: Мъжът ми е по-зле от мен не само по география и история, но и в пространствената ориентация съм по-добра от него, напук на твърденето, че жените сме зле в тази област. За разчитане на карти да не говорим. С броя прочетени книги също го бия отвсякъде. Simple Smile Той обаче има много знания и умения (!)в други области, в някои от които аз пък съм много зле. И въпреки всичко това сме заедно от 40 години, 36 от които в брак, тази година стават 37. Защото най-важните качества, които свързват хората, са съвсем други. Обвиненията и ненавистта определено не са от тях.
Даже не е такъв проблем, ако не изпитваш любов към него. Понякога е достатъчно просто да го уважаваш. А ти май и това не изпитваш...

Общи условия

Активация на акаунт