ChatGPT като приятел

• 5 599
  • 203
  •   1
Отговори
# 195
Темата за отчуждаването е доста стара. Не е се е започнало от вчера с "изолацията". Просто сега наличието на СМ и ИИ дава повече алтернативи за интровертите. А като гледам повечето хора, с които ме сблъскват живота и работата, и без да съм интроверт, бих станала такъв, ако нямах няколко приятели, с които да се виждам по мой избор.

# 196
Ако можеше това да ми е постоянен асистент, като гласа от костюма на Спайдърмен (в по-новите филми), щях да го използвам непрекъснато. Би могло да ми дава всякаква полезна информация.
Но не мисля, че някога бих го объркала с човек - просто нямам нужда някой да ми напомня, че има разлика. Не знам защо и сега някои хора се объркват по този въпрос (имам предвид онези с ИИ психозата) - според мен са с дефицити поначало.
Това е услуга, предоставена от електронно устройство - възприемам го както възприемам интернета.
Ако ще да си говоря по цял ден с него (въпреки че едва ли ще ми дойде такова желание), това не е общуване, а използване на услуга. 

Скрит текст:
Друг е въпросът, че аз съм интровертна и не обичам да общувам много. Но ИИ не ми замества нищо - положението е едно и също със и без него. Просто в единия случай ползвам една джаджа повече.

# 197
"Като приятел" няма шанс да използвам неодушевен обект. Иначе работата малко започва да прилича на онази жена от Туийн Пийкс, която ходеше навсякъде с една цепеница и си говореше с нея.

Ползвам AI като справочник и за най-общ ориентир. А ако нещо ми а наистина важно - задължително сверявам с някакъв надежден друг източник. Пробвала съм го за астрология и наистина допуска адски много елементарни грешки. Като цяло може да дава много хубаво обобщена информация по някакъв въпрос, с елементи на разсъждение, но големият въпрос е дали човекът, който го използва, не забравя да използва и критичното си мислене.

Иначе те вече научно доказаха, че след няколко месеца активно използване на ChatGPT когнитивните функции се влошават. Казано народно - затъпяваме. Предполагам, че засяга най-вече онези хора, които изцяло си аутсорсват мисловните процеси към изкуствения интелект. Ако умеете да го използвате просто като инструмент за определени неща, не виждам никаква драма.

# 198
  • София
Иначе те вече научно доказаха, че след няколко месеца активно използване на ChatGPT когнитивните функции се влошават. Казано народно - затъпяваме.

И не само това, той е по фабрична настройка конформист, подмазвач, сервилен (ако искаш критика или спор, трябва да му го укажеш). Изпълнява мечтата на съвременните хора - да не изпитват капка дискомфорт, да не търпят никаква критика, никаква "токсичност" в отношенията, да бъдат постоянно уверявани колко са прави, специални и възвишени. А всеки живот без провокации, стрес или дори опасност води до затъпяване, това е доказано сигурно от амебите нагоре за всичко и всички.

# 199
Последните седмици само го разпитвам за някакви неща от китайската история (гледам сериали, свързани с това и  проверявам в Гугъл, но някои по-специфични неща изискват друг тип допълнения). Нито е сервилен, нито е чак толкова любезен. Просто ми отговаря.

# 200
Иначе те вече научно доказаха, че след няколко месеца активно използване на ChatGPT когнитивните функции се влошават. Казано народно - затъпяваме.

И не само това, той е по фабрична настройка конформист, подмазвач, сервилен (ако искаш критика или спор, трябва да му го укажеш). Изпълнява мечтата на съвременните хора - да не изпитват капка дискомфорт, да не търпят никаква критика, никаква "токсичност" в отношенията, да бъдат постоянно уверявани колко са прави, специални и възвишени. А всеки живот без провокации, стрес или дори опасност води до затъпяване, това е доказано сигурно от амебите нагоре за всичко и всички.

Да, точно така е. Очевидно е програмиран по този начин - да те валидира и да ти поощрява всички субективни хрумки, без критика и без противопоставяне. Всмуква те в някакъв echo chamber, в който реално чуваш собствените си мисли, но украсени и подкрепени с нови аргументи. Това дългосрочно може да доведе до още по-ужасяващо разделение между хората и до тежка изолация. Всеки ще стане "приятел" с ChatGPT и ще си заживее с непоклатимата увереност, че е безгрешен. Не знам как при такова положение изобщо ще можем да общуваме човешки, да проявяваме емпатия и да си разрешаваме конфликтите човешки, в диалог. Защото е естествено да ни влече това, което е приятно. Няма да се лъжем, приятно е AI да те погалва по главата и да ти казва колко си умен, проницателен и винаги прав...

# 201
изобщо не ми е приятно да ме гали

# 202
Много неприятно - срина се. Тъкмо си бях намислила нови въпроси във връзка с историческия сериал. Expressionless

# 203
  • Обран бостан ;)
Много неприятно - срина се. Тъкмо си бях намислила нови въпроси във връзка с историческия сериал. Expressionless

Лепнал е някой сезонен вирус. Trollface

Общи условия

Активация на акаунт