ChatGPT като приятел

• 1 214
  • 80
  •   4
Отговори
# 60
Авторски права отиват на кино.

# 61
  • Glasgow
Чували ли сте за младежа, дето се самоуби със съвети как да го направи от ИИ?

не съм, но аз ако искам съвети мога да ида и в библиотека и да прочета учебник по съдебна медицина и пак да взема идеи (навремето моя съквартирантка учеше по някакъв такъв учебник и имаше много случаи).
Неотдавна коментирахме това в друга тема, бях видяла комуникацията в някаква българска група, пробвах моя chat gpt и моят чат към ФБ/whatspapp на английски, chat gpt приема буквално нещата и дава съвети за високи места също, другия чат ги навързва нещата и дава телефонни линии за психологическа помощ
https://bg-mam.ma/p/1729841/50430549

# 62
Чували ли сте за младежа, дето се самоуби със съвети как да го направи от ИИ?

не съм, но аз ако искам съвети мога да ида и в библиотека и да прочета учебник по съдебна медицина и пак да взема идеи

Е, то винаги може да се гръмнеш или да се хвърлиш от някой мост, но все пак ИИ е на един клик разстояние. Кой в днешно време ходи в библиотеки, особено младежи Grinning

# 63
Много трябва да се внимава с ИИ по принцип, а ползването му за приятелски разговори и отдушник е добре да се избягва напълно. Вече има доста регистрирани случаи на хора развили психоза или психотични симптоми, включително такива без история на проблеми с психичното здраве или други рискови фактори, в следствие на общуване с ИИ.

Проблемът с ИИ е, че потвърждава предразсъдъците и делюзиите ни, влиза ни в тона, за разлика от реалните хора, които поне малко ни противоречат. В един момент това може да повлияе на способността ни да тестваме реалността. Приятелката, която го ползва да ѝ казва, че е най-красивата и най-страхотната, звучи като да е тръгнала натам. 

Има вече доста статии по въпроса, ето няколко:

# 64
  • София
ЧАТ ГПТ ми се струва даже прекалено разтревожен на тема психично здраве. Бях му споменала, че ме е страх да не се разболея физически, тъй като напоследък се тревожа твърде много по една тема и той само ми предлага чайчета, дишане, утвърждения и прочие.

# 65
Не бяха ли му забранили уж да съветва за здраве, самоубийства и да лекува? След нароилите се случаи на "злоупотреби".

# 66
Избягвам доколкото е възможно всякакъв контакт , прескачам ако ми показва отгоре в търсачката някакви генерирани отговори. Трудно ми е да отговоря защо го правя. Крайностите не са добри, но като гледам как хората изпадат в крайности да питат "дали да кихнат"  ... това ме дразни. И ме настройва. Излиза, че самото творение не е причината,  а нещо друго, нещо, което мога да нарека за сега "запътване към зависимост".

В крайна сметка ако търся нещо, вероятно ще намеря същото като в неговите  "излияния" . Но самият процес на търсене първо ме сблъсква с доста непознати преди това аспекти по търсеното, обогатява ме и формира у мен критично мислене по проблема.

За приятелство, имам си достатъчно приятели домакински уреди у дома. Не ме критикуват, не ми дават акъли и ми служат вярно. Не се налага да препроверявам дали не са решили да проявят самоинициатива.

Последна редакция: пн, 26 яну 2026, 16:13 от _re_ge

# 67
  • София
Е то това не са съвети за здраве и не е лечение.

Между другото, много ме дразни, че пише по много и не може да "изслушва" особено добре.

# 68
Въобще не вярвам, че ИИ може да бъде лицемерен. Пишеш първо уточняващо изречение, че не искаш комплименти и искаш обективна информация, основана на данни от източници и "лицемерието" изчезва.
Но дори когато го има - това е програма. Ако някой не може да различи програма от живо същество, това вече е проблем.
Предпочитам тези комплименти пред човешките, зад които има умисъл (или човекът ще очаква нещо в замяна, или се опитва да се представи по определен начин - никога не са напълно искрени, дори да са добронамерени).

А Гпт често ми отговаря, че не съм права за нещо, когато задам въпрос. Защо да го поправям - това е безсмислено? Значи аз да реагирам по най-тъпия начин (да настоявам за нещо, което не съм проверила и не знам), а после ИИ е виновен...

Между другото, ИИ на Гугъл (този, който излиза отгоре на търсенето) е много тъп - търсех инфо за един китайски сериал и половината от нещата, които ми написа, бяха измислици. Имаше и верни неща - кой умира и подобни, но пак имаше разминавания в начина по който се случва.

Допълвам - преди време го бях питала дали наистина има висок процент асистирани самоубийства в Канада, защото имаше статия за това и да ми даде повече информация и той ми изкара предупреждение да потърся помощ Wink
За случая с младежа - смятам, че си е бил предразположен и родителите му не са обективни и си търсят кого да обвинят.

Последна редакция: пн, 26 яну 2026, 16:07 от pppqqq

# 69
  • Glasgow
Този на Гугъл много си измисля, да, има ли начин да се махне?

# 70
Е то това не са съвети за здраве и не е лечение.

Имах предвид, че са му "забранили" и за това те съветва да пиеш чайчета за тревога, а не да вземеш хапче със зелена рецепта хахха

# 71
Така де, програма, ама обучена от хора(1),  по човешки прийоми(2), да имитира човешки разговор(3).

# 72
ЧАТ ГПТ ми се струва даже прекалено разтревожен на тема психично здраве. Бях му споменала, че ме е страх да не се разболея физически, тъй като напоследък се тревожа твърде много по една тема и той само ми предлага чайчета, дишане, утвърждения и прочие.

Ами ето, имплицитно ти потвърждава, че нещо ти има и трябва да го лекуваш/адресираш, макар и само с “невинни” чайчета или мантри. Така може да се вкараш в безкраен порочен кръг на невротизъм и да се мислиш за жертва, или болна, или слаба.

Докато един реален терапевт или просто приятел, който те познава добре, може би ще усети, че прекалено се филмираш и за теб е по-добре да чуеш, че нищо ти няма, че се лигавиш и да се стегнеш. Просто хипотеза, не казвам, че това е твоят случай. ИИ няма как да усети тези неща.

Това всъщност са добре познати мисловни експерименти още от древността (езерото, в което се удавил вглъбения в себе си Нарцис; вълшебното огледало на злата мащеха на Снежанка). Просто сега всички имаме достъп до тях и не са просто мисловни, а напълно реални.

# 73
Джа̀нъм, явно не се разбираме и обясненията са безсмислени - ето един случай, в който разговорът с Чат гпт би бил много по-смислен и приятен.
Това в случая е празна размяна на реплики и излишно хабене на енергия Simple Smile

Между другото, гпт имаше някакъв модел, който специално е създаден за спорове и може момичето, което се е карало с него, нарочно да си го е пуснало, защото му доставя удоволствие да спори.

# 74
Между другото, гпт имаше някакъв модел, който специално е създаден за спорове и може момичето, което се е карало с него, нарочно да си го е пуснало, защото му доставя удоволствие да спори.
Беше дете, седеше на една пейка с друго дете, на което обясняваше нещо. Отвори си телефона, започна плавен разговор (като държеше телефона като филия с лютеница), в един момент се разкрещя. Аз не слушах, но човекът, който беше с мен като ме видя как изненадано вдигнах глава, ме пита дали съм разбрала с кого говори. Не бях и ми обясни. Тя си въобразяваше, че говори с гадже май...

Общи условия

Активация на акаунт