Казус с детската градина

• 997
  • 56
  •   2
Отговори
# 45
  • София
Чурек, майката е в майчинство, да. Не е безработна.
Каза, че ѝ е трудно да бърза с малкото дете.
Пък и да не иска, пак си е нейна работа.
Праща си детето да стои в градината в определеното за това работно време и това е положението.
Като свърши и второ майчинство, пак ли ще ходи в 16 и за двете деца?
Всъщност, ти колко деца имаш?
И сега ще те шокирам. Спрях да работя още преди да забременея с най-малкото ми дете. Точно на 2 г.тръгна на ясла, сега е на 3,5 и ходи на градина. Аз си почивам. Представяш ли си!? Не за социални, а за разстрел.

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 15:21 от Fever Ray

# 46
  • Melmak
Представям си жената се връща на работа. Децата на ясла и на детска. Лелите и учителките мрънкат, че в 16 ч трябва да ги взимат. Жената работи в магазин, в изипей, в sdi. Врътва ключа на магазина, за да може градинския персонал да си тръгне в 16, като е дошъл в 13! Да бях станала детска учителка, като кандидатствахме моя набор, там беше мега лесно да се влезе! Работиш 3-4 часа и си тръгваш.

# 47
  • София
Стига свободни съчинения.

Може да иска, може да не иска, нейна си работа.

Освен ако не си лелка в градина, не виждам защо се напъваш да доказваш нещо си.... Много пъти написах - лелките работят до 19 ч. Ако не им изнася, да си ходят. Въпросът тук не е да се обадят на майката, че нещо не е наред с детето и да го вземе, а, че редовно настояват да се вземат децата в 16-17 ч., което е малоумно изискване.
Свободните съчинения са от другите. Как майката по майчинство не можела да си вземе детето например. Работното време е, ако има деца. В 18ч децата са гладни вече(писах вече), с какво да ги хранят лелките? Да не мислите, че лелките седят до 19ч, ако няма деца и трошат пари за отопление и осветление на детската градина и чакат да видят дали някой родител няма да си върне детето за 15-20 минути?!
Представям си жената се връща на работа. Децата на ясла и на детска. Лелите и учителките мрънкат, че в 16 ч трябва да ги взимат. Жената работи в магазин, в изипей, в sdi. Врътва ключа на магазина, за да може градинския персонал да си тръгне в 16, като е дошъл в 13! Да бях станала детска учителка, като кандидатствахме моя набор, там беше мега лесно да се влезе! Работиш 3-4 часа и си тръгваш.
А сега си представете детето вдига 40 градуса температура. Какво прави майката? Вика "работното време е до 19ч" ли? Лелките са отговорни буквално за живота на едни човечета без инстинкти за самосъхранение. Буквално могат да влязат в затвора!
Чурек, майката е в майчинство, да. Не е безработна.
Каза, че ѝ е трудно да бърза с малкото дете.
Пък и да не иска, пак си е нейна работа.
Праща си детето да стои в градината в определеното за това работно време и това е положението.
Като свърши и второ майчинство, пак ли ще ходи в 16 и за двете деца?
Всъщност, ти колко деца имаш?
И сега ще те шокирам. Спрях да работя още преди да забременея с най-малкото ми дете. Точно на 2 г.тръгна на ясла, сега е на 3,5 и ходи на градина. Аз си почивам. Представяш ли си!? Не за социални, а за разстрел.
.
Чакам още цитата, че майката не можела да си вземе детето! За втори път питам за цитата!
И като ти се обадят от детската, че детето не е добре, им викаш работното ви време е до 19ч?! ЕВАЛА!
Ама казваш, че не можеш в 16 ч. и точка. Ако тръгнат да ти правят изречения, най-любезно попитай до колко е работното време на градината...
На мен в яслата ми правеха изречения от рода на "захвърлили сте ги тези деца тука по цял ден", "не ви е грижа за детето как седи до 18 ч.", "не могат да седят така по цял ден" и т.н. подобни, на което отговарях, че там си има приятели и играят до 18 ч., като не виждам какъв е проблемът, особено като е пролет-лято и времето е хубаво за игри навън (това, разбира се, след периода на адаптация, когато го оставях за по два-три часа). Ясно ми беше, че искат да си ходят рано и знаех, че много родители пращат баби и гледачки да вземат децата рано, обаче за мен не е опция. А гледачка при наличие на градина ми е съвсем безумно.
Детето е останало само. Какви приятели да си играе?

Лятото ми е голям проблем, да. В най-голямата жега тичам. Ще мисля варианти като почна работа в друго населено място, ако там работя. Иначе трябва да ангажирам човек да взема в 4.Или да намеря работа до 3, 3 и 30,а то и без това ням много възможности. Аз човек ще намеря, но защо трябва така да става?
За да си клатят краката тези след 4.
Вариант да се оплача не става. Ще направя голяма беля, много хора ще пострадат.
Откога ходи на детска градина? Колко често ви се обаждат да го вземете в 16ч, че не стана ясно? Другите родители как успавят да се справят? Разговаряхте ли с някой от тях? Като почнете работа и детето ви вдигне температура как ще се справите? А те ще са 2 даже в градина т.е. болестите х2.

# 48
Чурек, как Ван Гог може да рисува, а ти не? Как спринтьорите взимат 100 м за 10 секунди, а ти не можеш? Как съседката леля ти Пенка прави страхотна баклава, а ти не умееш? Как учителят ти по математика е станал учител по математика, а ти не? Как лекарите в спешното карат нощни смени, а ти не?

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 17:24 от Мила Атова

# 49
чурек, за разлика от теб, повечето тук сме майки и децата ни са минали през детска градина и училище или в момента са. Лелките са на осем часов работен ден, учителките - на 6 часов. Учителките са две на група и работят на две смени като редуват първа-втора. Идват в 7 до 13 и от 13 до 19 или от 12:30 до 18:30.
Лелката не е педагогически персонал и не носи отговорност за децата за разлика от учителките и помощник възпитателите, където ги има. Също така в детската градина има:
8:30 - 9:00  закуска
10:30 - плод
12:00-12:30 - обяд
13:00 - 15:00/15:30 - следобеден сън
15:30-16:00 - закуска
Преди обед, обикновено между закуската и плода има "ситуации", което на практика са учебни часове от по 15 минути, репетират се тържества и се върши друга възпитателна работа.
След сутрешния плод до обед децата имат игра, провеждат се и платени занимания като английски език или танци
След като станат от сън отново имат ситуации до 17:00 часа, провеждат се платени дейности като спорт, танци, английски (те са по график)
След 17 часа - свободна игра
За да притискат родителите да си вземат децата в 16 часа означава, че не си вършат половината работа, за която им се плаща.
Сега, в някое село е възможно да са две групи за градината с по една учителка дори и тогава вече работното й време се променя, защото все пак детската градина е социална услуга за работещите родители. Тогава може и учителката да идва в 8 и да си тръгва в 16 с два часа почивка на обед докато децата спят или някак си да им се разминават смените с помощник възпитател, която да оставя след обед - вдигане от сън, закуска, игра до вземането на децата от родителите им. Но, ако не говорим за много малко населено място, такъв сценарий няма как да съществува просто.

# 50
Чурек, като станеш майка с дете в градина и бебе вкъщи,  тогава ще ти стане ясно.

# 51
  • София
Чурек, колко точно деца имаш и какъв личен опит имаш с ясла, градина и отглеждане?

Къде в темата видя, че учителките се обаждат, понеже детето е болно, гладно или нещо друго?
Освен, дето казвали, че плаче, ама то може и да не плаче.

И не, учителките и лелките не си тръгват, за да пестят ток. Имат работно време и са длъжни да го спазват, дори да са си тръгнали всички деца. И при една проверка ще останат без работа ако са се скатали по-рано.

# 52
Ако детето наистина остава последно всеки ден е редно да се помисли дали това е добре за него. Лелките не ги коментирам. Не видях обаче дали е такава ситуацията.

# 53
  • София
Надали само то е последно.
Просто в малкото населено място лелките знаят, че майката има бебе и смятат, че е свободна, затова я натискат с обаждания и приказки.
Надали всички други родители не работят или разполагат с нани.
Просто пробват къде ще мине номерът.

# 54
Понеже моя близка приятелка е госпожа в детска градина, от първа ръка знам, че са длъжни да стоят до края на раб. време независимо дали има или няма деца. Дори на обяд да се вземат децата, г-жите си стоят до края на раб. ден. Подготвят си материалите за ситуациите за другия ден, подреждат и т.н.
Категорично не е вярно за всеки град. Бях писала ,че приятелка е детски учител ,тръгва си минута след последното дете . Най-късно до 18ч си вкъщи,цяла смяна е само първата й смяна.

# 55
  • София
Надали само то е последно.
Просто в малкото населено място лелките знаят, че майката има бебе и смятат, че е свободна, затова я натискат с обаждания и приказки.
Надали всички други родители не работят или разполагат с нани.
Просто пробват къде ще мине номерът.
А не е така. Този проблем го има и в София, например. Друг е въпроса като ми каже такова нещо как ще ме хване да реагирам. Пробвали са се с мъжът ми - номерът не мина…

# 56
  • София
Възможно е и в София да е така, но живея до голяма детска градина и вечер има деца до 18+ часа. Понякога и до 19 се виждат.
Да, гледам, че повечето ги вземат около 17:30, но си има деца до последно.
Не знам дали звънят и пресират родителите.
За тези от децата ми, които са посещавали ясла/градина в България не ми се е случвало. Звъняли са само при истински проблем.

Общи условия

Активация на акаунт