Казус с детската градина

• 1 235
  • 74
  •   3
Отговори
# 60
чурек, за разлика от теб, повечето тук сме майки и децата ни са минали през детска градина и училище или в момента са. Лелките са на осем часов работен ден, учителките - на 6 часов. Учителките са две на група и работят на две смени като редуват първа-втора. Идват в 7 до 13 и от 13 до 19 или от 12:30 до 18:30.
Лелката не е педагогически персонал и не носи отговорност за децата за разлика от учителките и помощник възпитателите, където ги има. Също така в детската градина има:
8:30 - 9:00  закуска
10:30 - плод
12:00-12:30 - обяд
13:00 - 15:00/15:30 - следобеден сън
15:30-16:00 - закуска
Преди обед, обикновено между закуската и плода има "ситуации", което на практика са учебни часове от по 15 минути, репетират се тържества и се върши друга възпитателна работа.
След сутрешния плод до обед децата имат игра, провеждат се и платени занимания като английски език или танци
След като станат от сън отново имат ситуации до 17:00 часа, провеждат се платени дейности като спорт, танци, английски (те са по график)
След 17 часа - свободна игра
За да притискат родителите да си вземат децата в 16 часа означава, че не си вършат половината работа, за която им се плаща.
Сега, в някое село е възможно да са две групи за градината с по една учителка дори и тогава вече работното й време се променя, защото все пак детската градина е социална услуга за работещите родители. Тогава може и учителката да идва в 8 и да си тръгва в 16 с два часа почивка на обед докато децата спят или някак си да им се разминават смените с помощник възпитател, която да оставя след обед - вдигане от сън, закуска, игра до вземането на децата от родителите им. Но, ако не говорим за много малко населено място, такъв сценарий няма как да съществува просто.
На 2 смени са. До 18 00 е втората.

# 61
До 19 ч. работят. Възможно е да се редуват след 18 ч. в сборни групи, но са длъжни да са до 19 ч.

Едно не разбирам. Когато на някой не му изнасят условията, свободен е да си търси друга работа. Защо въпросният персонал се опитва да изнудва родителите.... Въпросът е риторичен. За съжаление накрая го отнасят децата.

# 62
Явно всички намират баби, лели, стринки.Много баби вземат децата в 4.И да правя проблем ще съм само аз. Явно предпочитат да си траят, защото онези не с случайни.

# 63
  • Варна
Добре де, "не са случайни" значи, че не ти стиска да се разправяш. Никой няма да отиде да ги нахока и да води твоята битка. Не е нормално, това ти е ясно и без отговорите тук. С каква цел е пусната темата? Няма казус, защото нещата стоят еди как си във въпросната детска градина и ти не желаеш да промениШ нищо.

# 64
  • SF
Много баби също работят. Жени на по 50+ са баби и докато се пенсионират, детето ще трябва да се взима от гимназията.
Моите познати да дошли да живеят в София, но не и бабите.

# 65
  • София
Бабите не са длъжни да търчат да взимат внуците, защото баба ти Тонка видиш ли не можела 4 часа да работи Simple Smile Айде сега… На 2 смени са все пак плюс това аз работата им не съм я избирала, а те сами, нали така?
Има работно време и се спазва. Ако аз не си спазя моето ще ме уволнят. Много ларж го дават и заплашват родители, пък родителите ги страх да гъкнат, защото много лошо щяло да стане…

# 66
Добре де, "не са случайни" значи, че не ти стиска да се разправяш. Никой няма да отиде да ги нахока и да води твоята битка. Не е нормално, това ти е ясно и без отговорите тук. С каква цел е пусната темата? Няма казус, защото нещата стоят еди как си във въпросната детска градина и ти не желаеш да промениШ нищо.
Ще се разправям, но на родителска среща пред всички😂.
Просто споделям.

# 67
  • София
Подобни неща не се решават със скандали и то публично.
Има ред и той е да се сигнализира по-горна инстанция и така по веригата до съответната реакция.

Иначе защо се приема,че бабите имат някакви задължения в случая?
В днешно време едни баби работят още, други са твърде възрастни, трети си гледат своите деца.
Няма цялото семейство да тича, понеже на някой не му се работи.

# 68
  • София
Ще се разправям, но на родителска среща пред всички😂.
Просто споделям.

Научи се да разговаряш с тях и ако е необходимо да се присъедини директорката. Никой не е казал да правиш панаири Simple Smile

# 69
Казах ти как да процедираш. Другия път , като ти звъннат да го вземаш в 16 ч., кажи, че не можеш, не си в града примерно или си далеч. Отиваш в 18 ч. и питаш най-любезно до колко часа им е работното време, че "не си разбрала добре" и да можеш да си напаснеш ангажиментите. Като ти кажат - до 19 ч. , ама детето след 16 ч. е само/много плаче/не иска да стои и подобни, отговори, че няма проблем да го оставят да си играе с играчки или пък на двора, ако е хубаво времето, а пък вие вкъщи ще си говорите да не плаче, защото в градината е много хубаво. Подчертай, че по изключение може да го вземеш по-рано, но да не очакват всеки ден.

ПС: За съжаление после си го изкарват на децата. Аз имах късмет с градината, но на моя позната на детето бяха говорили гадости от рода на "майка ти не те обича, затова те оставя тук", "вашите са те забравили, затова всички ги вземат, само ти оставаш", "захвърлили са те тук като парцал" и подобни щуротии.

# 70
  • София
Те това очакват да те е страх да говориш, защото знаеш после какво следва. И мен ме беше страх ама като имаше проблеми в яслата да видиш как и проверки минаха, после и директорката така изведнъж се смени и така...
Ако посмеят да се говорят такива работи или нещо по-лошо като удряне например трябва да знаят, че родителите няма да си мълчат (масата го правят де).

# 71
Детските градини в БГ са под всякаква критика, а родителите сериозно допринасят за това.

Само в БГ сополите при малко дете минават за „болест“.
   Ако мога да си стоя с детето вкъщи 2/3 от годината, защо изобщо да го записвам на ясла или градина? ...За да слушам глупостите на необразовани жени с претенции за по две докторски образования?

До такава степен ми е писнало от простотии, че след мен и потоп. Когато няма да ми се налагат просто не ме интересува какво ще е...

# 72
За да са всички заинтересовани в случая на едно място ще говоря пред всички.
Всеки ден ме е яд.
 Персонала манипулира и затова всички си вземат децата рано. Ще разнищим това. Те казват че родителите бързали. Аз знам че не е така. Едната излизала от работа да си вземе детето, да го заведе при бабата и да се върне на работа. Обвинява другите родители че бърза ли да си вземат децата. Тука не става въпрос да го оставям до 18 без 10, а че в 16 и 30 вече е последен. Другото което ми е много кофти е че са говорили на други хора че винаги последно било, в 17 00.При положение че са до 18.Е на това му се вика наглост.

# 73
  • София
Вие като родители нямате ли комуникация едни с други? Има Вайбър и Фейсбук групи.

# 74
  • SF
Отиваш в 18 ч. и питаш най-любезно до колко часа им е работното време, че "не си разбрала добре" и да можеш да си напаснеш ангажиментите. Като ти кажат - до 19 ч. , ама детето след 16 ч. е само/много плаче/не иска да стои и подобни, отговори, че няма проблем да го оставят да си играе с играчки или пък на двора, ако е хубаво времето, а пък вие вкъщи ще си говорите да не плаче, защото в градината е много хубаво.

Аз също бих се извинила, че не съм разбрала добре до колко часа е работното време и за да не ги задържам, ще се старая да го взимам поне 5-10 минути преди края му. Като ми кажат 19 ч., ще си отдъхна "а! значи утре да не бързам като днес! Защо така си мислех, че сте до 18 ч. и всеки път се моля да ме пуска малко по-рано от работа! Добре, че се заговорихме!"
Детето плаче - И вкъщи плаче. И почвам с похвалите, че са педагози, специалисти с опит и знаят най-добре как да успокоите едно дете, имат по-правилен подход, дори от мен, която съм му майка. Справят се с по 20 всеки ден! Направо са герои! Поне накрая на работния ден повечето ги няма и с 1-2 им е по-лесно. Ще ги изчеткам, че сигурно знаят как всички деца са различни, и моето ще свикне, но е по-бавничко и палаво. Ще им обещая вкъщи да поговоря как няма нищо лошо, ако остава последно, защото мама работи, или гледа вкъщи бебе, или ходи на фризьор, за да е хубава и добричка! Как и учителките са добрички и ще се грижат за него и всички играчки ще са на негово разположение...

Общи условия

Активация на акаунт