2020 за първи път посетих ендокринолог, който установи ИР. Тогава ми беше предписан Метформин, пих го 6м, но в последствие заради Ковид и прочие не продължих проследяващо наблюдение.
От миналото лято започнаха прескачания в цикъла ми, и отидох на гинеколог, който каза че съм в пред менопауза /на почти 45г съм/, и че няма нищо притеснително за него според изследванията и цитонамазката и ме прати на ендокринолог.
Там през ноември ми пуснаха всички нужни изследвания - FT3, FT4, TSH, TAT, MAT, Insullin, HOMA-IR... каквото се сетите. Всичко с щитовидната ми излезе в норма и добре, ехото също беше ОК - няма възли или друго. Единствено инсулина беше малко висок - почти 12, и съответно HOMA-IR излезе като рискова, близо 3. Изписаха ми Метфокон 750, вит. Д и желязо /тъй като и на тях имам дефицит/ и да ги пия 6м, за да проследим след това. Сега май месец, вече 6 месеца по-късно и след прием на тези лекарства отново пуснахме изследвания и глюкозно натоварване - и уж всичко вече излезе в норма, инсулина спаднал на 7, респективно и HOMA-IR, единствено имах пик на 60тата минута, и бърз спад на 120та минута, което беше учудващо дори за ендокринолога и ми изписа Сиофор 1000 х 2 на ден + нов вит.Д, защото там нямаше промяна и дефицита не беше се оправил.
Лично аз не усещам да има каквато и разлика да е с пиеното на предходния Метфокон и този Сиофор, (освен страничните им действия), а да не говорим, и че кг не мърдат изобщо, а всички са на мнение, че трябва да се свалят /158см, 85кг и BMI = 34.0/.
Вече се отчайвам. Казаха ми за приложение Healee където може човек да си запази час онлайн консултация с ендокринолог, да си покаже изследвания и да получи адекватни насоки и лечение. Моля препоръчайте ми някой ендокринолог /може и на ЛС/, към когото мога да се обърна, и който да предлага такъв тип онлайн консултации и който да помогне в тази борба с кг, понеже явно в нашия град читави ендокринолози няма.