Пълен пакет профилактични изследвания

• 674
  • 25
  •   3
Отговори
Привет! Около мен всички са полудели на тема " профилактика " и пускат какви ли не изследвания. Аз досега съм правила само обичайните, ПКК, витамин Д и понякога други, когато специалист ме е изпращал за такива за конкретен проблем. Сега обаче реших и аз да си пусна пълен пакет профилактични. На собствена глава, като си ги платя всичките, защото личната ми е от тези лекари на принципа " за какво са ти, нали нищо не те боли " и не дава направления. А съм все пак на 47, в менопауза, с разбутани хормони, постоянна умора, липса на каквато и да била енергия, нервност, недоспиване, стрес на работа, задух, имам си и ставни проблеми. Та така, реших да пусна следните:
CRP
CYE
ПКК
Ferritin
Glucose
Insulin
TSH+FT3+FT4
Creatinine
Urea
Uric acid
Vit D
Vit B12
Folate
Magnesium
CK
В лабораторията ми препоръчаха и още 2, които обаче не мога да разчета и да проверя за какво са. Ако някой ги дешифрира....

Обаче..... всички тези изследвания ми излизат към 160 евро. Което е доста за мен към момента. Според вас, някои от тях припокриват ли се и кое мога да махна? Какви пускате вие и кои са наистина най - важни?

# 1
  • Димитровград
В момента има пълен пакет в Милаб за 30 лева.

# 2
Не съм от София, а от доста по - малък град. В нашите лаборатории пълния пакет е към 40 - 50 евро и не включва и половината изследвания от тези, които съм написала.

# 3
Не съм от София, а от доста по - малък град. В нашите лаборатории пълния пакет е към 40 - 50 евро и не включва и половината изследвания от тези, които съм написала.
Аз на ваше място бих си взела направление от ЛЛ за разширени изследвания, ако трябва си измислете симптоми в добавка с тези които сте изброили в началото.

Бих махнала инсулин и магнезий, ако сумата е голяма.

# 4
Долното препоръчано от снимката е гликиран хемоглобин и да, пуснете си го. От него има повече смисъл, отколкото от еднократни кр. захар + инсулин. Кр. захар сама по себе си не е скъпа, можете да я оставите; от еднократен инсулин можете в случая да спестите (но ако някой ден правите подробни изследвания на захар, включвайте го задължително!)

Магнезий - няма смисъл. При крампи/притеснения - сашета магнезиев цитрат от дм или някакъв хелатиран.

ЦРП и СуЕ - и двете са маркери за възпаление. Имате ли някаква причина да държите да ги изследвате, че и двете на куп? Ако не конкретно, ЦРП стига (а може и без него).

Какво е СК?

Добре е към ТСХ и хормоните да добавите и TAT и МАТ, особено ако сте жена. Ще се оскъпи изследването, но ще сте проверил/а ЩЖ както трябва.

Вижте в интернет за ваучери за отстъпка, омед се казва сайта и се намират много добри оферти.

НЕ пускайте изследванията в малка квартална/селска лаборатория!!!! Търсете някоя от веригите най-добре, дори да трябва да идете до по-голям град!! От личен опит го казвам, веднъж отидох уж за по-близо и ме изкараха с тежко бъбречно увреждане (което, разбира се, нямам). Та после плащах 2ри път за същите неща в друга лаб. Спестете си го, щом ще давате пари поне да можете да разчитате, че резултатите Ви са верни. Най-добре отидете в централата на дадената верига, така или иначе пробите се транспортират и изследват там, а при транспорта много неща могат да се оплескат.
Не мога да сложа скрит текст, затова така - НЕ препоръчвам да ходите в една популярна верига с име Р***с. По възможност отидете другаде.

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 09:12 от Klar

# 5
Не видях Асат и Алат за черния дроб.

# 6
Не видях Асат и Алат за черния дроб.

Освен Асат, Алат и ГГТ, бих пуснала и холестеролите.

# 7
Зависи каква е целта на изследването. Няма такъв пълен пакет, който да обхваща всички болести.
И да, скъпо е. Като се добавят пропуснатите сумата рязко отива нагоре.
Затова кажи какво те притеснява и къде искаш да се насочи вниманието.

# 8
Аз ако съм на Ваше място ще си сменя личния лекар. Това не дава, онова не дава...!

# 9
Аз правя следното - държа ежегодно да посетя кардиолог и гинеколог и да ми се направи мамография, както и очен преглед.
Ако имате съмнения за хормоните, може да поискате и посещение при ендокринолог.
Не е казано, че в един месец ще взема направления за всички специалисти.
Кардиолога освен преглед и пуска и някои кръвни показатели, които засягат неговата област.  Гинеколога освен цитонамазка ми пуска и микробиология. И така си правя ежегодните профилактични прегледи.
Предишното джипи постоянно беше ,,елате другият месец, сега не мога да дам направление за един какво си..."
Ами като не можеш, друг личен лекар ще го направи. И така си смених джипито, заради трудното даване на направления.
Понякога правя и платени прегледи, зависи от много фактори. Но самоцелното пускане на изследвания, без наличието след това на специалист, които да ги разчете след това не бих направила. Не е критика към Вас, просто споделям как процедирам.

# 10
Около мен всички са полудели на тема " профилактика " и пускат какви ли не изследвания.
Аз лично не мога да разбера каква е тази мания с тази профилактика! Нали се сещате, че колкото и изследвания да правите, утре може да се окажете с тумор в главата и да умрете за отрицателно време?
Изследвания се правят за поставяне на диагноза и последващо лечение!

# 11
Здравейте! Имате доста симптоми, на които е редно да Ви обърнат внимание. Не е просто профилактика. Наистина повечето лекари не са заинтересовани. Не Ви ли правят годишен профилактичен преглед?
Имате ли допълнително здравно осигуряване или близък с такова, към който може да се включите?
Имам подобни симптоми, ниски нива и следя витамин Д, Б9, Б12, желязо, феритин + CRP, СУЕ.
Хормони за щитовидната, полови хормони.
Има пакети, които излизат по-изгодно.
А може да разделите изследванията и да оставите нещо за другия месец.
Вижте в групите за менопауза, как хората се справят с подобни симптоми и успяват да си върнат качеството на живот.

# 12
Едното от бележката е гликиран хемоглобин, важен е, другото не разчитам какво е.
Инсулин е важен, особено, ако има наднормени кг.
Чернодробните трябва да се добавят.
Магнезий не е нужно, той в серум почти винаги е добре. Просто трябва да се пие задължително.
Обаче също съм на мнение, че е добре да се вземе направление за някакъв специалист, който да пусне основната част от изследванията. Не да се плаща всичко от собствения джоб.
Аз на кардиолог ходя, тя ми пуска всяка година.

Сега обърнах внимание на симптомите.
За недоспиване и нервност - задължително магнезий, по 400 мг.
При ставни оплаквания може да искате направление за ревматолог, да пусне витамин Д и други показатели.

# 13
  • София
Моят съвет - първо си пусни пълна кръвна картина и урина в някоя от веригите лаборатории, после мисли другите.

# 14
Ако СК е креатинкиназа на тия оплаквания няма нужда. То е за съмнения за инфаркти и подобни.

Витамините са скъпи, но пък ще обяснят умората.
Гликирания хемоглобин е важен и не бих го махала
Бих добавила хомоцистеин.
Възпалителните маркери може да са показател за автоимунен процес, затова аз бих ги оставила.
Ако няма съмнения за проблеми с черния дроб бих махнала ензимите..

Едното от ръчнонаписаните не се сещам какво може да е

Общи условия

Активация на акаунт