ДВАНАДЕСЕТИ клас 2025/2026 - Тема 2

• 2 800
  • 99
  •   1
Отговори
# 90
_re_ge, Simple Smile незнам защо се извиняваш, защото още повече доказваш моята теза, че тук е много скъпо, явно не съм толкова запозната и с медицината, така е, като не ни интересува.
За защитените специалности съм чувала, но те не са ли само за българи, каква е логиката тогава чужд университет да е с 0 такса, а български, не защитена специалност с 500 лв.
Dive, браво за роклята, видяли че си струва разходката?

# 91
  • София
Ами 590 лв. за Киберсигурност. В едно УНСС семестриалната такса е 450 лв. Съвсем добре ми се струва на мен. Ще видим за 2026-2027 г. какви ще определят.

Аз миналата година като разбрах, че платено обучение в Медицинския уни в София е 20 000 лв., нищо не ме учудва вече 😁

Това сумарно ли е?
Прави по 1667 на семестър...

Медицината е скъпа... в чужбина е още по скъпа...

Моли извинявам се много  но  трябва да те поправя.
Във Виена в тяхната медицина по спомен семестриалната такса за граждани на ЕС беше около 350 Евро. А на дъщеря ми е във виенския университет беше 18 Евро. Сега е малко под 30.
Не, не мога да приема за нормални нашите български такси. Не мога да приема липсата на социална политика. Включително, и че в Берлин в частен университет, филеал на британски университет, за синковеца ще плащаме годишна такса по-ниска от нов български за близка специалност, но с много по архаична програма. А с отпуснатата стипендия, таксата за година става и по-ниска от таксите в американския университет в Благоевград. Не е честно спрямо бъдещето на България, което просто " изтича" между пръстите.

Тук съм съгласна... от части. Бих предложила за всички специалности, които изискват вложения (т.е. самото учене ги изисква), а после се излиза с важни и необходими за националното стопанство умения, да се предлагат два типа обучение - платено (с такси, еднакви за родни и чужди, независимо от къде, студенти) и напълно безплатно, държавно субсидирано. Но второто идва със задължителен договор - работа в страната 5 години, или колкото години е било обучението - без значение. Където си намериш, но, ако не намериш в рамките на година - където ти се посочи. Където има липса на кадри... Ако продължаваш обучението в страната (пр. за доктор) - чудесно, но после имаш 10 години задължително работа в страната. Ако отпаднеш по някакви причини (освен, ако не са някакви драматични, с ТЕЛК, водещи до невъзможност за по-нататъшно учене, не дай Боже) дължиш всички такси до момента на отпадането. Ако искаш след завършването все пак да се понесеш по географската карта - добре, но дължиш всички такси, без лихви, на момента. И, разбира се, ако мястото, което ти се предложи, не е в родния ти град, държавата следва да ти предостави някаква опция за жилище. Общежитие или каквото и да е, без или със символичен наем. Ако решиш да се задомиш на това място и да се обзаведеш с деца - да ти предостави възможност за нисколихвена ипотека на това място.

Последна редакция: нд, 01 фев 2026, 23:20 от katiABV

# 92
  • София
Младите не отиват да учат в чужбина заради евтините такси. Мисля, че няма две мнения по въпроса. И след като завършат във Виена, Мюнхен или Амстердам никой не ги прави крепостни, да му работят, където някой е решил, за колкото е решил. Качественото образование привлича добри кандидати, които допринасят за имиджа на университета и така се завъртат нещата. Добрият университет не разчита само на държавна издръжка, а получава пари и от частни компании. Пример у нас : ИНСАИТ. Финансиране от Гугъл и Майкрософт, стипендии за учещите, топ-преподаватели от света. Става бавно и не е лесно, но може. Но докато водещо е да се вземат едни такси и държавната дотация, няма как да стане.

# 93
  • София
Кати, тава е концепцията на военните училища. Затова и се бутат по две места за човек (не съм се объркала) и сато започнат, за един семестър се осъзнават и си тръгват. На теория - идеално като идея, на практика - няма да стане скоро.

# 94
Много малко хора ще се навият да работят 10 години, където ги закрепостят, пред това да плащат сегашните такси по 600-700лв. Не виждам нищо хубаво в това.

20К лева е таксата на година за медицина за чужденци и българи без приемен изпит.

# 95
  • София
Младите не отиват да учат в чужбина заради евтините такси. Мисля, че няма две мнения по въпроса. И след като завършат във Виена, Мюнхен или Амстердам никой не ги прави крепостни, да му работят, където някой е решил, за колкото е решил. Качественото образование привлича добри кандидати, които допринасят за имиджа на университета и така се завъртат нещата. Добрият университет не разчита само на държавна издръжка, а получава пари и от частни компании. Пример у нас : ИНСАИТ. Финансиране от Гугъл и Майкрософт, стипендии за учещите, топ-преподаватели от света. Става бавно и не е лесно, но може. Но докато водещо е да се вземат едни такси и държавната дотация, няма как да стане.

Ами не, не става точно така. Добрите специалисти се задържат с конкурентни заплати. Каквито не можем да осигурим. С други думи, ние обучаваме студентите и докторантите за наша сметка, после те отидат по света да работят за чуждите стопанства. Това, което аз предлагам, не е крепостничество, а вариант да се задържат (поне за известно време) за сметка на парите, отиващи за обучението в условията на неконкурентност откъм заплати... и, разбира се, всеки има избор - може да избере платено обучение, може да избере да се обучава в по-богатите държави.
Що се отнася до този странен институт... разгледах го и, честно казано, леко съмнителен ми идва. Всички публикации са в разни книжки от конференции и симпозиуми... и има общо двама преподавателя на постоянен договор. Изобщо не изглежда да обучават студенти... Надявам се да греша, но така, от сайта, ми прилича на някаква пералня.

Маги, никой няма да ги задължава да завършат.
Дъждец, тези, които си плащат пълната такса, при моята схема ще могат после да ходят където си пожелаят. Но тя ще е винаги пълна, ако е платена - т.е. ще е по-близка до 20 000, не до 600.
От друга страна, ако няма достатъчно желаещи при тези условия, могат да се предложат аналогични условия и на чуждоземците. Ако искаш - идваш да учиш, плащаме ти всичко, после, обаче, работиш 5 или 10 години тук. С напълно легална работна виза, престой и каквото друго ти хрумне. Ако се задомиш през това време и си вземеш нашенец / нашенка, имаш опция за гражданство. Ако искаш и след този срок да продължиш работа тук - чудесно, няма да те гоним, като таман си се аклиматизирал, ще продължиш да лекуваш в Разградската болница, щом ти харесва, а разградските баби ще продължат да те гощават с баница. Може би не е перфектно откъм запазване на генотип (и самобитност, каквото друго се сетиш), но поне няма да се затварят отделенията поради липса на персонал.

Последна редакция: пн, 02 фев 2026, 00:34 от katiABV

# 96
Кати, тава е концепцията на военните училища. Затова и се бутат по две места за човек (не съм се объркала) и сато започнат, за един семестър се осъзнават и си тръгват.
Аз не ти разбирам мисълта, извинявай! Как така се бутат по две места за човек?

# 97
  • София

Предполагам, че е по двама души за място.

# 98
Аз познавам хора, които плащат по14000-20000 за година за средно образование. За мен е по-разумно да се дадат за висше медицина, но коя съм аз да давам акъл на хората, как да си харчат парите. Според мен таксите в бг са нормални. В чужбина може и таксите да са по-ниски, но животът е по-скъп.

# 99
  • София
Много малко хора ще се навият да работят 10 години, където ги закрепостят, пред това да плащат сегашните такси по 600-700лв. Не виждам нищо хубаво в това.

20К лева е таксата на година за медицина за чужденци и българи без приемен изпит.
.
Няма вариант без приемен изпит. За платеното също има класиране на база резултатите от кандидатстудентските изпити.

Общи условия

Активация на акаунт