Еднакви имена на братовчеди?

• 2 276
  • 113
  •   1
Отговори
# 105
  • Down south
От където и да е тръгнало, разпространило се и по света.
Тъкмо вчера се видях със сестрата на моя позната. Познатата и съпруг след три години опити за забременяване, са осиновени момиченце - Dani Merry (на дядото по бащина линия и на бабата по майчина)

# 106
Не съм била в положението на авторката, защото децата ми са по-големи от всичките си първи братовчеди. Не съм била и в потенциалната роля на детето с братовчед-адаш, единствена съм с моето име в целия род, както назад, така и напред дотук в поколенията. Но допускам, че можеше и да ми е приятно да имам братовчедка-адашка, като цяло ми е приятно да имам адаши около себе си. Все пак, това зависи от много фактори.
И ще разкажа за един куриоз в нашия род - майка ми има братовчеди, на които и трите им имена съвпадат. Как се получава така? Представете си многодетно семейство, в което има няколко братя и сестри. Едната от сестрите се омъжва за човек, който има име и фамилия като един от братята ѝ. Съответният брат също е женен. И двете семейства решават да кръстят синовете си с едно и също име - не е на общите дядо или баба, не знам как са избрали, може просто да им е харесвало, често срещано име е. Не знам като деца как са ги разграничавали, но и май не е имало драма. Когато станеше въпрос за това, по-скоро го отбелязваха като интересно съвпадение. При двуцифрен брой първи братовчеди може би са приемали за нормално някое име да се повтори, а в този случай - и трите имена. Вече като големи семейни хора (аз бях дете), роднините уточняваха кой кой е по имената на жените им (напр. Данчо на Пенка и Данчо на Ганка).
В рода на мъжа ми пък има семейство, в което всички внучета са кръстени на едни и същи дядо и баба - кое с дословно име, кое с производна, но всички, до едно.
Ако бях на мястото на авторката, може би най-силният аргумент, който би ме спрял да кръстя детето като братовчед му, е че моето дете може да се окаже "малкият/малката...". Като знам как в един момент децата много мразят да ги наричат "малки"...

# 107
  • SF
А откъде тръгва това с кръщаваето на името на някой баба или дядо? Май е само по нашите ширини....или бъркам?

Бъркаш. Особено в арабския свят е много разпространена традиция, в Гърция, в Турция, в Испания там пък ги редят на салам, че и името на някой светец вкарват.

# 108
Лютиче,
ако мъжът ти е държал на това име, трябвало е да говори със сестра си, за да си го резервира. Пропуснал е моментът, сам си е виновен.

В училище имахме 2 бр. Иван - единият високи 1,99 м. и хърбав беше дългият, Иван 2 беше само 1,93 м. нямаше как да е ниският, малкият. И двамата чернокоси, чернооки и ... стана дебелият, а човекът не беше дебел. Simple Smile

# 109
В училище е друго. Там и да си адаш с някого, просто няма как, всеки си е с името. Обикновено ги наричат по фамилия или, ако името предполага различно кратко, като например Алекс, Сашо, Сандо.

Нищо не пречи и в случая на авторката да стане така, но аз лично не бих повторила избрано от сестра/брат ми име.

# 110
  • Варна
Е, чак пък резервиране на име за нероден Петко. Мъжът защо да е повече с права от сестрата?
Явно, че и сестрата и мъжът й харесват името, защо да не си нарекат така детето...

# 111
Резервиране го написах шеговито. То и така трябва да се каже - шеговито.
Ако си харесвам изключително много някое име, ще спомена на брат/сестра да не ми го "взимат". Естествено другото дете има пълно право да не се съобрази, ако и на него му е най-любимо. И правата не са по пол, всяко дете може да го направи.

# 112
И аз бях пред тази дилема с разликата че племенницата е момиче, а за мен беше име за момче Simple Smile

Аз бих сложила същото име.

# 113
Лютиче, моят съвет към теб е да се абстрахираш от ситуацията с повторението на имената и да се замислиш дали точно Александър би кръстила сина си? Харесваш ли истински името или просто ти допада?
Ако е първото, то според мен няма смисъл за колебания.
Аз лично ако харесам едно име и вярвам, че детето ми трябва да го носи няма да се влияя от странични фактори. Надявам се, че семейството на брата на мъжа ти не би направило проблем ако и вашето момченце носи името Александър. Simple Smile
Името е страхотно, не случайно толкова много хора го избират за децата си.
 П.С- ако някой от приятелския или семейния ми кръг избере име, което аз съм дала на децата си последното нещо, което ще направя ще бъде да се подразня. Бих го възприела като комплимент Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт