Еднакви имена на братовчеди?

• 1 836
  • 99
  •   4
Отговори
# 90
  • Варна
Виктор има едно правилно изписване на латиница Victor, защото името идва от Victory - победа.
Моят син е Виктор между другото, предлагам го на авторката като интернационално име.
Да, но в България по паспорт ги изписват както е от кирилица.
Не един български Виктор в чужбина се обеснява че е със К (предимно българи, руснаци, беларусци и украинци).
От опит. Simple Smile
Записват както родителят го изпише. Моят Виктор е с фамилия Викторов даже, дъщеря ми естествено същата фамилия. В паспортите са изписани както сме посочили  /Victor Victorov и съответно тя Victorova/.

# 91
Сега си записвате както искате, но родените преди 89та са както е било правилото тогава.
В някои общини още ги записват както си знаят.

# 92
Аз и моя втора братовчедка сме с еднакви имена. Не е целенасочено, и двете имаме дядовци с еднакви имена, та сме кръстени всеки на своя дядо:). Никога не ни е пречело, даже някак ми е кеф да си произнасям собственото име, адресирано към друг:).

# 93
Знам че не се търси име, ама имайки предвид къде сте ще предложа Николай и производните му понеже е интернационално.
По темата не повтаряйте името в рода. Имам познати от квартала вече над двадесет години ги наричаме малкият и големият Иван. Първи братовчеди са.

# 94
  • SF
А, да, Никола е също супер име!
Никой не ни е молил да мислим име, но след като вече се изказахме за еднаквите имена, на седма страница в темата за имената, така става. Simple Smile

# 95
Аз не бих си кръстила детето със същото име, като на братовчед му. За приятели действително не мисля, че е проблем.

# 96
Аз също не бих кръстила по същия начин, точно защото все ще се намери някой, който да каже "малкия Х и големия Х".

Скрит текст:
Харесвах 2 женски имена - братовчедка ми си кръсти така дъщеричката и името тотално ми отпадна, защото не искам цял живот някой от родата да казва, че е малката. По стечение на обстоятелствата вече с тази страна на семейството ми тотално прекъснахме връзка, но ако малкият се беше родил момиче и бях кръстила така също нямаше да ми е приятно някой да ми каже, че хипотетично много съм харесала избора на братовчедка ми, въпреки че името от ученичка го харесвам и ми е било някъде в мечтите. С другото име пък най-добрата ми приятелка си кръсти момченцето в мъжкия му вариант, тя също знаеше за името, защото избираше име за момченце с нея буква и коментирахме коя как би кръстила в двата пола и аз неволно споменах женския вариант като й казах, че ако съм бременна с момиче ще е така - каза, че не се е замисляла за това. Бременеехме заедно, но тя беше с 5 месеца напред. Честно казано идея ми стана неприятно като малкият се роди и ми каза, че го е кръстила с женския вариант, но съвсем не го приемам лично и се шегувахме, че ако някой ден имам момиче ще се казват еднакво, но с различни галени имена, защото при нас се оказа, че и моята майка е имала резервно име за мен, за което се е колебаела, нейната също и като тинейджърки разбрахме, че за малко двете да сме с еднакво име. За нас е малко inside joke, а и момче и момиче на приятелки с общо име бих го приела, но за първи братовчеди момченца, с общи баба и дядо, не бих.

Инче и при нас назад в родата 2ма братя и 3 сестри - и 5та са кръстили внук на баща си, та 5ма първи братовчеди с еднакво име, но тогава много се е държало да се уважи дядото.

# 97
  • SF
Този дядо, ако е Венко, не може ли внуците да са Венцислав, Венелин, Велин, Валери, Валентин, Виктор, Велизар, Венсан Simple Smile, пък дори и Стефан (май това при традиционалистите няма да мине). Не е ли смешно всички да са Венко или Венцислав?

# 98
  • 🌊
Аз съм от род с подобни традиции и всички бяха Петър или Димитър без изключение, на двамата дядовци дословно, защото само буква не значела нищо, все едно не било кръстено.
Сега почнаха да се раждат много момичета, момчета почти няма и природата попрецака традицията, което намирам за чудесно, защото задължителния елемент винаги ме е дразнил.
Иначе голям Сашко и малък Сашко са направо ок пред плешивия Сашко, шкембе Сашко, Сашко на еди-кой-си, Сашко дюстабанлията и подобни.

# 99
Ако е за моя пост - братовчедите са все родени около 1940-50г  и до един са Слави Joy но и с баща ми е така - той е кръстен на баба си, има и братовчед със същото име. Аз затова като избирахме име на малкия много държах да не е на никого от родата, да си има негово си име.

От страната на майка ми поне са малко по-културно (донякъде) нещата. На дядото Иван внуците са Ивелин и Иво. Баба ми каза, че не са искали да повтарят дословно имената с тези на вече родените внуци от сестрата на дядо ми. За сметка на това пък е имало голямо сърдене като са казали, че не искат да кръстят на свекъра, който много е искал и от двете си деца да има внуче, кръстено на него, та са кръстили Ивелин, за да няма сърдене, ама и да не е Иван. Свекървата пък много държала и второто дете да е на тях/в случая на нея и е казала, че няма да ги приеме повече вкъщи, а сестрата на дядо си е кръстила второто вече на нея(т.е. и двете нейни деца вече са били кръстени на тях). Баба ми си е кръстила майка ми на собствената си майка, та майка ми винаги е била пренебрегвана от баба си, на която не е била кръстена. Много са ми противни подобни сърденки и никога не съм го разбирала това, а дори не са живели при тях, че едно време нали и това го е имало "оставам имота на внучетата, които са кръстени на мен". Joy

Общи условия

Активация на акаунт