Всичко за оризоварките

• 1 806
  • 53
  •   1
Отговори
# 15
Тази вечер ще правя втори опит. Какви подправки слагате? Слагате ли мазнина преди варенето?

# 16
Мазнина и една склидка чесън, смачкана.

# 17
аз обикновено когато правя в оризоварката не слагам нищо освен ориз и вода (понякога и сол не слагам). понякога слагам нигела и кимион.
могар да се добавят директно в оризоварката замразени зеленчуци (грах, зелен боб, морков, дори броколи, карфиол и каквото ви харесва). стават добре, но както за всяко нещо -- въпрос на вкус е...

# 18
Здравейте, обмислям покупката на оризоварка, другата седмица ще има в лидл, моля за мнение, ако някой има от предишен пътл
Мерси!

# 19
Ами, склонна съм да вярвам..В последно време взимам само качествен басмати от Индия. Поне така съм по-сигурна. И като вкус е доста по-добър, но пак така гледам, да правя за едно хапване, най-много за обяд и вечеря..

# 20
Ориз 1:1  не се прави, какъвто и да му е сорта.
Извинявам се че трябва да ви поправя, оризът за суши се вари в съотношение  1:1. Има уж специален сорт, но ми се вижда излишно скъп в бг. Заменяла съм го друг тип от предлаганото на бг пазара.

Ние имаме оризоварка 2,8. Но това е максимума според мен, който може да побере съда. Правя много ориз ако е за суши. В останалите случаи просто слагам по-малко изходни продукти. Честно казано не виждам разлика между ориз който правя в уок и ориза в оризоварка. Тя и технологията ми не е различава, освен самоизключването и подържане на  топло при оризоварката, което никога не го използвам. Но за суши в уок оризът не ми се получава.

# 21
Оризът за суши (късозърнест, сорт Japonica) трябва да бъде лепкав, но не кашкав.
Трябва да остане място за суши оцетa (сместа от оризов оцет, захар и сол), който се добавя след варенето. Ако оризът е прекалено мокър, той няма да поеме дресинга и ще стане  клисав.
Така че, варенето на суши ориз, дефакто приключва по-рано, затова по-малко вода се слага.
Има и такава технология за ориз каролино- вари се 1: 1.5, спира се котлона, добавя му се 0,2 до 0,5 вода на стайна температура и се покрива за 10тина минути.
Така че, забележката Е, и в същото време, не е правилна.

# 22
Оризът за суши се слага и в студена вода, което вероятно означава че варенето  почва и много по-рано. Оризоварката ми се води са суши но не виждам с какво е по-различна от всяка друга.

За   "изпиването" благодаря за споделеното..
 Имало и технология  на прихотвянр в която оризът   се покривал с кърпа все още полусварен и с вода и след това с капак, за да допие и се задуши Опитвах, но ми се полепя по кърпата (не ми е добър съда и подходящ капака ) и ме дразни. Басмати не плакна след сваряването. Въобще съм в състояние от мързел са опороча всяка рецепта.

# 23
Привет!
Втори опит - ориз балдо, малко сол, малко къри, олио, вода 1:1.
Стана отново сух. Добавих още една доза вода и стана супер. Така че моята доза е 1:2. Капакът ми е обиконовен и с доста голяма дупка. Предполагам, че се изпарява повече вода, отколкото при други видове оризоварки.
Продължавам с опитите. Следващия път ще сложа зеленчуци. Как смятате водата, когато добавяте зеленчуци? Ако слагате морков, обработвате ли го предварително?

Последна редакция: пн, 09 фев 2026, 09:28 от Veselia

# 24
балдо си е едър ориз.. аз бих сложила за него вода 1:1.5 или 1:2 зависи колко сварен го искам.. ( но както с пастата, така и при ориза, предпочитанията варират.. ) моята оризоварка е с плътен капак..
зеленчуци слагам замразени директно от камерата..
морковите зависи колко хрупкави ги харесвате... аз хич не ги харесвам разкашкани и заради това ги избягвам на парчета дори и в манджите (слагам ги настъргани, смлени, или на много малки парченца). за мен 15 мин са предостатъчни, за да се сготвят сурови пресни моркови, така че не бих ги обработвала предварително.

# 25
  • София
Преди малко направих ориз със зеленчуци в моя случай грах и царевица на Бондуел, така и не намерих други вкусни замразени зеленчуци на пазара.
Измих много добре чаша кръгъл ориз, добавих чаша и половина вода, по половин от малките пакети царевица и грах, сол и доста масло. Програма ориз, 1ч. Получи се супер вкусен обяд.

# 26
Преди малко направих ориз със зеленчуци в моя случай грах и царевица на Бондуел, така и не намерих други вкусни замразени зеленчуци на пазара.
Измих много добре чаша кръгъл ориз, добавих чаша и половина вода, по половин от малките пакети царевица и грах, сол и доста масло. Програма ориз, 1ч. Получи се супер вкусен обяд.

Без съмнение! Моето откриване е ориз със зеле. Мноооо вкусно!

# 27

[/quote]

Може ли малко по-подробно. Благодаря!

# 28

Може ли малко по-подробно. Благодаря!
[/quote]

Леко запържвам нарязаното зеле с малко зехтин/или олио, докато омекне леко, добавям сол, дафинов лист, черен пипер, измития ориз (на половин зелка - 2 шепи ориз), вода към 2 пъти на ориза  и доматен сос на око. Покривам с капак и готвя до сготвяне на ориза, на слаб огън. Много вкусно става.

# 29
С малко бъркани яйца, и още някой зеленчук/ грах примерно/, ще  напомня на азиатски пържен ориз, и ще стане по-пълноценно даже.

Общи условия

Активация на акаунт