Всичко за оризоварките

• 571
  • 25
  •   1
Отговори
Здравейте!
Сдобих се с оризоварка и сега се чудя как да я използвам максимално.
Моля да се включите с вашия опит: марка, модел, предимства и недостатъци, любими рецепти, интересни трикове, какви видове ориз използвате...
Моята е Russel Hobbs. Вместимост 1,8 л, което мисля че е доста добре. Направих ориз арборио в съотношение 1:1. Стана вкусен, но малко сух.
С нетърпение очаквам вашите идеи!

# 1
  • София
Записвам се да следя. От месец сме с оризоварка на Xiaomi с вместимост 4л. засега само ориз съм правила, не е лош, но не мисля че е задължителен уред за едно домакинство.

# 2
За България не е задължителен, поради простат причина, че менюто традиционно  е с една гарнитура + салата/ или без нея/.
 На много други места по света е по-важен от съдомиялната- не само в Азия, но и южна и централна  Америка.
Ориз 1:1  не се прави, какъвто и да му е сорта.
За много малко сортове важи 1: 1,5 , за повечето 1:2.

# 3
И аз обмислям купуването на оризоварка, колко време ви отне приготвянето на ориза?

# 4
Повечето си имат програми.
Аз имам комбиниран уред с много програми, но и най-простите имат по 4-5-6 програми.
Моята е 25мин. за ориз.

# 5
  • София
На Xiaomi бързата е 30мин., нормалната час. За пълнозърнест ориз май беше час и половина.

# 6
Супер, раздвижи се темата. Моята е с вместимост 1,8 л. Ориза стана за около 20 мин, може и по-малко да е било. Сега ще пробвам ориз балдо. Вие какъв ползвате?

# 7
аз имам старичка оризоварка без програми (има само готвене и поддържане топло). ориз:вода 1:1 се получава добре при мен с кръгъл не едър ориз (например такъв за суши)... други видове ориз готвя в нея 1:1.5 или 1:2 в зависимост от сорта и моето настроение. аз харесвам всякакъв ориз приготвен по най-различни начини.
за съжаление през повечето време стои прибрана в кашонче тъй като заема доста място. от много време се каня да ди купя по-мъничка (може би около 1.5 л)... но вкъщи важи 'правилото' в кухнята, ако се купи нов уред (посуда) да се хвърли стария, а хич не ми се изхвърля старата Wink

# 8
  • София
За мен това е напълно безсмислен уред, освен ако не сте голямо семейство или хора, които често посрещат гости, които обичат... ориз Simple Smile

Имала съм същата на Ръсел Хобс, но ние сме фитнес маниаци и ядем ориз ежедневно. Не бях доволна и я подарих на някого. Най-вкусният и пухкав ориз си го правя сама в касерола за точно 10мин. варене и 10мин. запаряване с капак. Спомням си, че в оризоварката водата вреше прекалено силно и по никакъв начин не ми улесняваше работата. Аз си представях, че ориза си се вари без да се налага да го гледам, бъркам и т.н. докато аз върша нещо друго, а аз го наглеждах дори повече отколкото в касерола.

# 9
Петенце, нещо не си й хванала цаката на оризоварката, май.
Не се гледа, не се бърка, не се отваря.
Вкъщи ежедневно  имаме ориз поне в едното хранене- уреда ми стои на плота, именно защото само затварям капака и продължавам с останалото, докато даде сигнал, че е готово.
Какво те бърка колко силно ври?- освен това, ако го бъркаш ориза, се отделя нишестето му, става лепкав, скашква се...

# 10
  • София
Каква цака има да й схващам? Мия ориза, слагам го вътре с водата и захлупвам с капака. Бърка ме колко силно ври, защото водата излизаше извън уреда и ставаше мазало, а не съм слагала повече от указаното или нещо подобно.

Това с бъркането не е вярно, но не искам да споря. Оризът ми се дели на зрънца и винаги става страхотен, но го мия поне няколко пъти преди да го сложа да се вари.

# 11
Ами, помисли, излизайки от уреда, значи е твърде много.
Не си спазила количеството.
Моята е 1,8литра, ама ако й сложа 1кило ориз+водата, ще прелее.
За технологии на ориза не ми се спори, че като знам какви сортове се ядат в Бг....

# 12
  • София
Не искам да влизам в спорове, защото готвя ориза под грамаж и няма шанс да съм сложила повече от необходимото. Абсурд да варя 1 кг ориз. Това количество го изяждаме за 15 дни.

Басмати приготвям.

# 13
Само споделям, че четох, че ориз не се претопля, не е хубаво, развивал някакъв невидим мухъл

# 14
  • София
Аз пък четох, че оризът попива някакви тежки метали от почвата. Най-добре да спрем да го ядем Satisfied

Общи условия

Активация на акаунт