Всичко за оризоварките

• 1 806
  • 53
  •   1
Отговори
# 45
За киселото мляко 42 градуса е идеална температура.... след 7-8 часа става киселото мляко. Не съм правил екперименти/кисело мляко на по висока температура от 42-43г. Вероятно трябва да става щото оптималната температура за развитието на  Streptococcus thermophilus е 40-50 °C. На 37-38 °C трябва да постои около 10 тина часа... По принцип и на двете температури 38 и 42 след 5 часа консистенцията е ОК ,   но не е кисело все още... За да стане "кисело мляко" трябва да постои още.

# 46
Тази Cecotec Olla GM H deluxe я погледнах, но не видях коя е програмата за кисело мляко.
Аз вече не правя, но машинка все още имам, и понеже съм бивша орторексичка - изискването за качество на този уред е, да не минава 40º C / а още по-добре 38º C/, докато зреят бактериите.

За киселото мляко 42 °C е идеална температура.... след 7- 8 часа става киселото мляко. Не съм правил екперименти/кисело мляко на по висока температура от 42- 43°C . Вероятно трябва да става щото оптималната температура за развитието на  Streptococcus thermophilus е 40-50 °C. На 37-38 °C трябва да постои около 10 тина часа... По принцип и на двете температури 38 и 42 °C след 5 часа консистенцията е ОК ,   но не е кисело все още... За да стане "кисело мляко" трябва да постои още.

# 47
Кисело кисело мляко, без истински бактерии не става в днешно време.
Но, това не отговори много на въпроса, ,коя е програмата.

# 48
  • Paris, France
Програмата за втасване на тесто и приготвяне на кисело мляко във всички разновидности на Cecotec Olla GM H се нарича "Fermentar". Избора се с въртящото се копче и светва точка в ляво под въртящото се копче. На снимката е показано в ляво, най-долу.

Същата програма втасва и тесто. Нямам представа каква е температурата, но съм яла кисело мляко от такъв уред и беше ОК. Заквасва се с живо кисело мляко като някои на Данон или закваска на прах, която се продаваше в Naturalia във Франция, но вече я няма.

Кисело мляко може да се направи във всяка оризоварка или мултикукър с функция "Keep warm". Аз го правя без уреди и без термометър. Зимата слагам бурканите на хавлия върху радиаторите на парното. Като нямаме парно ги завивам с хавлии във вълнени одеала за 10-12ч. Voilà.

Ако някой се интересува как да го направи в мултикукър или оризоварка - сварявате го да измрат бактериите. Чакате да се охлади докато е горещо, но потопен гол лакет може да остане спокойно минута. Да е горещо, а не на приятна телесна температура. Наливате в изплакнати с вряла вода буркани, добавяте живо кисело мляко и разбърквате добре. Затваряте бурканите. В оризоварката сипвате чашка вода на дъното и включвате в контакта,но не натискате копчето да ври. Слагате бурканчетата на поставка, така че да не допират водата. Слагате или затваряте капака и покривате отгоре с хавлия. След час изключвате и чакате още 10 часа.

Последна редакция: ср, 25 мар 2026, 01:15 от Nevena Virolan

# 49
Тези от вас, които използвате лидълската оризоварка не ви ли ръждяса отдолу?Прилагам снимка. Иначе самото гърненце си е много запазено. Дали е опасно да я използвам така? Как мислите?

# 50
Разбира се,  че няма опасност.
Сама казваш, че "гърненцето" си е ОК.
Това е , където прави контакт, и нагрява.

# 51
Да. Всичко останало си е ок. Използвам я вече 7 години и съм много доволна. Е, не съм правила всеки ден ориз, но наистина е добра според мен. Казвам го, защото май някой беше питал за нея Simple Smile)

# 52
impresita, имам същата оризоварка и сега се разгледах в дъното. Ръжда нямам, но след вчерашното готвене за пръв път съм забравила да оставя капака отворен или да го почистя и подсуша след употреба. В резултат кондензът действително се е стекъл и имам малко вода и 2 точки загар по дъното. Смятам, че ще се отстранят лесно с мокра кърпичка. Това, което виждам на твоята снимка има известна прилика с моята ситуация, и не смятам, че влияе на употребата на уреда. Както вече LordOzzy ти посочи: храната контактува единствено с гърнето, т.е. внимавай него да не надереш. Но дори в тази ситуация към си мислела, че уредът няма да е за изхвърляне, понеже все ще намериш в кухнята си температуроустойчив съд с подходящи размери. В крайна сметка оризоварката е много просто устроен уред. По същество е котлон в затворен обем с тефлонова (незадължително) тенджерка. Никакъв проблем няма да има да я замениш и с метално канче или бяла купа на Луминарк примерно (черните са от различен материал).

# 53
  • Paris, France
Не ми прилича на ръжда, а на загоряла на дъното пяна. Нишестето е изгоряло. И по моите оризоварка и мултикукъри има, въпреки че много внимавам купата да е суха и да не слагам голямо количество храна. Не е лесно да се изчисти и според мене не пречи след като уредът си работи, но трябва да се почиства и да се внимава, защото отдолу минават електрически кабели.

Не са лоши оризоварките на Silvercrest и обслужването на Lidl е желязно. Майка има такава от 15-20 години и си работи без проблем.

Общи условия

Активация на акаунт