Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 93

• 37 295
  • 740
  •   1
Отговори
# 705
Точно тази сутрин разучавах различни варианти. На мен ми се струва най-добре слюнка - 4 пъти през деня, но докалкото успях да видя, масовите лаборатории не го предлагат. С него се вижда по-добре има ли пикове и спадове, отклонения и е по-лесно да се направят изводи.

# 706
Никога не съм правила. От нета:
Дори пробата да се събира лесно у дома в
домашни условия, анализът винаги се извършва лабораторно (по ELISA или друг прецизен метод), защото измерването изисква отчитане на много малки концентрации (в nmol/L).

# 707
Бодимед имат всичко, но май просто си плащаш всеки път... т.е. не е като профил кръвна захар примерно... не знам, някой ако е правил да каже

# 708
Аз го правих трикратно в слюнка, защото исках да видя ритъма. От кръв няма как да имам стойност вечер преди лягане. И точно това, че имах три проби ми помогна да установя, че кортизола ми варира през деня, по-точно, че е супер висок сутрин, а към обяд се сгромолясва и става супер нисък. Високият ми кортизол сутрин, беше причината за висока сутрешна глюкоза - около шест, на фона на иначе по-добри показатели за инсулинова резистентност.

# 709
А как успя да го намалиш или по-скоро нормализираш? Как протича изследването?

Благодаря!

# 710
Изследването е много просто, отиваш до лабораторията и те ти дават контейнерчета за изследването плюс инструкция. При някой лаборатории се събира слюнка в контейнерче, в други като моята се дъвчат едни тампони и после се слагат в епруветка. Материала се съхранява в хладилник и на другия ден се носи в лабораторията.
Всъщност аз не знам дали съм го нормализирала кортизола, защото след това не съм го изследвала. Но факт е, че с някой малки промени се почувствах значително по-добре и много по-спокойна.
Започнах да закусвам веднага след ставането и включих малко въглехидрати (краставица или боровинки или кисело мляко) към закуската си. Това доста ми помогна, защото преди имах един момент около 10-11 часа когато се чувствах много зле, вероятно това е бил в момента, в който кортизолът ми се срива.
Разкарах и вечерните тренировки, народни хора. Направо бях като утрепана след тях, даже не можех да заспа от умора, но си мислех, че те са добри за мен. Явно това кардио късно вечер хич не беше добре за мен.
Пробвах адаптогени, в комплекс, електролити. За тях не мога да дам мнение дали помогнаха.

# 711
Дами, как удържат режимно хранене в сезона на дините?

# 712
Миналата година не удържах, хапвах по 1 парче като разрежем диня вкъщи. Също и други плодове ме изкушаваха. Като си видях изследванията ноември, ужас ... толкова назад се бях върнала.
И сега удържам.

# 713
Миналата година не удържах, хапвах по 1 парче като разрежем диня вкъщи. Също и други плодове ме изкушаваха. Като си видях изследванията ноември, ужас ... толкова назад се бях върнала.
И сега удържам.
На кои показатели се отрази най-много? (Търся мотивация да не посягам)

# 714
Ами хапвам си диня.
Ама реално още не съм купила.
Само веднъж ядох, нещо ми се ядат нектарини.
Днес мисля да взема някоя диня.

# 715
  • В полите на Пирин планина
Динята точно не е моят плод, но много обичам нектарини и пъпеш.

Нектарините ги обожавам със заквасена сметана и хапвам почти всеки ден по една. Пъпеш купувам рядко и го споделям с мъжа ми. Но не ям нищо друго въглехидратно, освен някой зеленчук, но това не го броя за нережимно. Те и плодовете не са точно нережимни, просто не трябва да се прекалява с тях и да се изяждат големи количества.

# 716
И аз обичах пъпеши, но не знам защо последните години въобще не ми се ядат.
Също и портокали.

# 717
И аз обичах пъпеши, но не знам защо последните години въобще не ми се ядат.
Също и портокали.
Променят се вкусовете ни, точно тук го знаем много добре 😆
За плодовете не знам какво да кажа, аз никога не съм била от хората които не могат без плод (говоря за сладките плодове, а не за домати и краставици дето забравяме че и те са плод). Но не е и да мразя, ако се случи да ми се прияде и да има хубави, ще хапна. Веднъж. Ако ми се прияде когато не са в сезон, аз си знам че няма и да ми харесат тъй че губя интерес.
Писала съм и друг път - понеже мразя да си казвам категорично че не може, от плодовете които харесвам гледам да хапна поне веднъж в сезона им - сакън да не изтърва нали Joy Тая година пропуснах ягодите, така и не видях да ми харесат достатъчно. Миналото лято не помня ядох ли диня веднъж или не... Сега имам пъпеш, подариха ми го. Не е от най-сладките но ми е много, май ще видя съседката иска ли или ще го замразя за сладолед. Ама аз и сладолед толкова ям, също като с плодовете... Миналото лято май и него пропуснах да се "разпиша" за сезона Joy

Мотивацията всеки си я намира сам - тук каквото и да напишем, накрая устата и ръцете са си твоите 😆 Само не се подвеждайте точно за плодовете да гледате само КЗ в момента. Фруктозата също си е беля, особено ако черният дроб вече си има мазничко. А пък са лека храна и увличат, почти никой не минава с опитване само. Много са различни на днешно време плодовете, изобщо не са каквото са яли прабабите ни. Някои ги толерират по-добре, а при други развалят картинката много бързо.
Не е същото и дали човек се е вкарал в ред и само поддържа ремисия от години или тепърва има да се поправя.

# 718
Миналия май месец достигнах оптималните нива на глюкоза, гликиран хемоглобин и инсулин на гладно. Точно затова и се подлъгах, че вече мога да си хапвам подове. Яд ме е, че чак след 6 месеца се изследвах. Ами бях се върнала на нивото година и половина назад.
Още помня как Елора ми каза: "Развратничи се отвреме на време, не всеки ден. " Което си е вярно, си е вярно.

# 719
Аз съм 3 кила надолу след два дни чревен вирус и температури.. Ясно е, че няма да съм режимна няколко дни, ама направо душата ми напусна тялото. 🥴 Ужасно беше.

Общи условия

Активация на акаунт