Евровизия (тема 33) - Vienna 2026 United by Music

• 11 917
  • 368
  •   4
Отговори
# 360
Аз гласувах за Инърглоу на полуфинала (иначе харесах и Прея, Михаела Маринова), а на финала Гласувах за Михаела. Интересното е, че след полуфинала повече от седмица си тананиках песента на Дара "Нищо повече" - песен, която тогава чух за първи път.🙂
Аз също се чудя защо не виждам хейт от Роксана и Фики, а и от Михаела Маринова или Прея. Но пък може и да не гледам, където трябва.😀
Петя Буюклиева много неадекватно се е изказала. Да заемаш позиция е едно, а е съвсем друго да плюеш по колеги...Но вярно че изпълнението и' с Аврамов на Евровизия беше "гласовито".😅

# 361
П.П. България не е малка държава. Буквално половината континент е зад нас по население, а по територия - две трети.

Да, никак не сме малки по територия и население. Повтарят се някакви измислици от социализма.

Стига де, не сме най-популярните в Европа. Все ни бъркат с Румъния и Унгария.
Мен никой не ме е бъркал, като цяло хората в Европа са доста образовани и правят разлика.
Не мисля, че е заяждане, просто наистина не е коректно да се повтаря нещо толкова невярно, което е насаждано десетилетия наред, за да свеждаме глава пред големите - били те СССР, империи и прочие.

По принцип наистина някои държави играят Евровизия на easy mode, а други като Австралия, Сан Марино, Малта и Исландия на hard mode, но България е постигала добри резултати достатъчно пъти, за да знаем, че не е от вторите. Софи Маринова беше на празна сцена във време, в което вече постановката почваше да става дори по-важна от песента (с пик 2016 и после за щастие се нормализираха нещата). Нещото, за което можем да си стиснем ръцете, е, че езикът , а не държавата спънаха Софка - от 2007 до 2016 печелеха само песни на английски, а песните на други езици не се класираха особено добре. Че даже и шовинисти като Франция и Сърбия пропяха на английски.

Аз живея от над 20 години в чужбина, като съм учила и работя в международна среда. Моите наблюдения са, че често ни бъркат, независимо от това кой колко е образован. Преподаватели в университета са ми обяснявали колко хубав е Букурещ, след като се представя, че съм от България.

Песента на Софка събра точки от по-малко държави, затова не продължи. Имаше tiebreaker с Норвегия тогава - имахме един и същи брой точки и заедно бяхме на 10то място, но те продължиха към финалите, защото повече държави бяха гласували за тях - най-малкото, норвежците могат да разчитат на скандинавския блок за гласуване. Песента ни беше хубава като за Евровизия, но наистина можеше по-добре да се представи като постановка. Мисля, че гледах някакъв livestream на Евровизия и коментарите бяха, че Софка се е справила чудесно като за сама на огромната сцена.

Австралия едва миналата година за първи път не стигна финалите, така че не съм съгласна, че на тях им е трудно. Исландия също имат голямо количество финали, а и изпращят силни песни, имат световно признати изпълнители (Björk, Sigur Rós, Ólafur Arnalds и др.) и другите скандинавци, които ги подкрепят.

Обективно погледнато, България е по-често ощетена и това се чете и в коментарите под видеата. Но няма до споря, щом Вие не сте съгласни.

Edit:
Това е песента на Норвегия от 2012. Клипът от финала има 1,1 млн. гледания, а този от полуфинала под 900 хиляди, но да закръглим на 2млн. общо за песента. Норвегия е по-малка по население от нас (защото се заядохте за това, че казах, че България е малка), но имат победител в Евровизия, имат фьорди и добри съседи, и песента им е на финал, където се класира на последно място със само седем точки.
Това е песента на България от 2012. Клипът има 2,9 млн. България е по-голяма от Норвегия по население и има само 5 финала от 14 участия в конкурса.

Оставам с впечатлението, че Вие се опитвате да ме убедите, че единствената причина да не се класираме на финала е, че Софка не е пяла на английски. Ами.. не съм съгласна и не виждам смисъл да споря.

Последна редакция: пт, 06 фев 2026, 18:27 от Aether-

# 362
Значително количество италианци са ме питали откъде съм и после са заявявали "компетентно" как в България се говори на руски език, знаели.😅 Също и че в Москва има много сняг през зимата, когато заговорим за времето в България...Отделно че редовно се бърка България я с Унгария, я с Румъния.
Дара мисля, че е разпознаваема и различна и ще направи впечатление.

# 363
Значително количество италианци са ме питали откъде съм и после са заявявали "компетентно" как в България се говори на руски език, знаели.😅 Също и че в Москва има много сняг през зимата, когато заговорим за времето в България...
Това е направо срам и позор.  Но... като половин век сме били сателит на тази държава, явно има логика западняците да си правят тази асоциация.

# 364
Значително количество италианци са ме питали откъде съм и после са заявявали "компетентно" как в България се говори на руски език, знаели.😅 Също и че в Москва има много сняг през зимата, когато заговорим за времето в България...
Това е направо срам и позор.  Но... като половин век сме били сателит на тази държава, явно има логика западняците да си правят тази асоциация.
Че си е срам и позор,така си е ! Но не ги извинява , западняците! На нас като цял живот ни ,,набиваха в канчетата" колко е гнил капитализма и запада,защо учихме,научихме и запомнихме , държавите, столиците, флаговете и т.н. на страните по света.Дето му викаме...: обща култура!

# 365
  • София
Дразни много това клише, че сме малка държава...малки са мечтите ни и самочувствите ни заради такива клишета "коло сме малки", за това сме неразпознаваеми. Христо Стоичков в Испания много добре го знаят, че е българин, никой не го бърка с румънец или унгарец....човек трябва малко и да си вярва, за да убеди другите, а не да се самосаботира с търсене на оправдания като " ние сме малка държава"=за това нищо голямо не можем да постигнем или толкова си можем.

Последна редакция: пт, 06 фев 2026, 20:02 от pimpinela

# 366
Дразни много това клише, че сме малка държава...малки са мечтите ни и самочувствите ни заради такива клишета "коло сме малки", за това сме неразпознаваеми. Христо Стоичков в Испания много добре го знаят, че е българин, никой не го бърка с румънец или унгарец....човек трябва малко и да си вярва, за да убеди другите, а не да се самосаботира с търсене на оправдания като " ние сме малка държава"=за това нищо голямо не можем да постигнем или толкова си можем.

Никой не е казал, че това трябва да ни спира, просто трябва да сме наясно, че има и структурни пречки да не се класираме на финала. Това е важно да се има предвид, защото накрая изпълнителите отнасят незаслужен хейт и то не отвън, ами от нас си. Повечето от песните, които сме изпратили на Евровизия, са много добри и заслужават финал и не трябва да се отказваме - много добрите класирания на Елица и Стунджи, Поли Генова и Кристиан Костов са доказателство, че всичко е възможно. Виктория също беше фаворит през 2020, но конкурсът пропадна заради Ковид.

И тъй като стана много сериозно и негативно, покрай селекцията не видях да се е коментирало, че ще правят Евровизия турне по случай 70та годишнина на конкурса. Участват Alessandra (5th - Norway 2023), Guy Sebastian (5th - Australia 2015), Helena Paparizou (Winner - Greece 2005, 3rd 2001),  Katrina (Winner - United Kingdom 1997), Johnny Logan (Winner - Ireland 1980, 1987, composer 1992), Lordi (Winner - Finland 2006) and Verka Serduchka (2nd - Ukraine 2007).

# 367

Аз живея от над 20 години в чужбина, като съм учила и работя в международна среда. Моите наблюдения са, че често ни бъркат, независимо от това кой колко е образован. Преподаватели в университета са ми обяснявали колко хубав е Букурещ, след като се представя, че съм от България.

Песента на Софка събра точки от по-малко държави, затова не продължи. Имаше tiebreaker с Норвегия тогава - имахме един и същи брой точки и заедно бяхме на 10то място, но те продължиха към финалите, защото повече държави бяха гласували за тях - най-малкото, норвежците могат да разчитат на скандинавския блок за гласуване. Песента ни беше хубава като за Евровизия, но наистина можеше по-добре да се представи като постановка. Мисля, че гледах някакъв livestream на Евровизия и коментарите бяха, че Софка се е справила чудесно като за сама на огромната сцена.

Австралия едва миналата година за първи път не стигна финалите, така че не съм съгласна, че на тях им е трудно. Исландия също имат голямо количество финали, а и изпращят силни песни, имат световно признати изпълнители (Björk, Sigur Rós, Ólafur Arnalds и др.) и другите скандинавци, които ги подкрепят.

Обективно погледнато, България е по-често ощетена и това се чете и в коментарите под видеата. Но няма до споря, щом Вие не сте съгласни.

Edit:
Това е песента на Норвегия от 2012. Клипът от финала има 1,1 млн. гледания, а този от полуфинала под 900 хиляди, но да закръглим на 2млн. общо за песента. Норвегия е по-малка по население от нас (защото се заядохте за това, че казах, че България е малка), но имат победител в Евровизия, имат фьорди и добри съседи, и песента им е на финал, където се класира на последно място със само седем точки.
Това е песента на България от 2012. Клипът има 2,9 млн. България е по-голяма от Норвегия по население и има само 5 финала от 14 участия в конкурса.

Оставам с впечатлението, че Вие се опитвате да ме убедите, че единствената причина да не се класираме на финала е, че Софка не е пяла на английски. Ами.. не съм съгласна и не виждам смисъл да споря.
Австралия не се класира още през 2021. Тяхната изпълнителка беше и единствената, която не пътува до Ротердам и се излъчи live on tape изпълнението ѝ. През 2024 също не стигнаха на финал. В първите години пращаха доста силни песни и се класираха добре.

Всяка една държава постига добри резултати като има силна песен. Това за easy mode и hard mode го написах, защото някои често са надценени заради точки от диаспората или съседски вот (бившите югославски и Албания например) и такива, които често получават по-малко точки поради отсъствието на тези фактори. В интерес на истината Сан Марино е единствената държава, която продължава да се състезава и не е имала резултати в лявата половина (топ 13).

Докато проверявах това ми попадна една много интересна статистика - за average placement от началото на конкурса. И - изненада! - България отново е пред 2/3 от участвалите някога. Доста над най-многолюдната държава на конкурса и малко над най-голямата в ЕС.

П.П. Доста ясно казах, че за мен Софка не продължи заради празната сцена, езикът е просто още една пречица.

# 368
Междувременно...гледам, че България продължава да се изкачва нагоре при букмейкърите, както и Финландия май скоро ще са на номер 1.
Сега....да не излязат конспирации, че Саня е пуснала пипала и при букмейкърите...😂

Общи условия

Активация на акаунт