Евровизия (тема 33) - Vienna 2026 United by Music

• 7 692
  • 261
  •   11
Отговори
# 255
  • София
Simple Smile На фона на грип, евро форевър, предсрочните избори и убийствата в хижата (даже забравих да чакам Мамника), Националната Канализация - наричана кратко "БНТ" - осигури нова дъвка за всички ни. Поне за всички ни, които следим евровизионния цирк и не получаваме по 50 стари лв. да гласуваме. Simple Smile
А сериозно искам да река, че горките изпълнители, поканени за участие в традиционно неизпипаната БГ-ТВ-трагикомедия, го отнасят. Заради некадърността на други. Е, и со малце бизнес кютек за фон.
Не е важно кои са Мицов и Колева, а, че хем нещо са казали, хем нищо. Като подалия оставка държавен глава. Но са прави в намеците за т.нар. роден "шоубизнес". Мога само да подхвърля (отдавна не съм активен, а и изобщо по-скоро не съм, в гилдията) за 5-те наши компании, които "делят едни 5 лева" - че колкото и нищожни да са на световния фон... има какво да делят и за какво да драпат.
Скрит текст:
Замислете се в тази посока: един от босовете (една - за да е точно) е и шеф на тоталната продуцентска дружина, която се бори за правови правдини и следващите ги по дефолт плащания/отчисления. То вече и магазините и моловете трябва да си плащат, че им работят радиоточките, а радиостанциите само в София са над 70!
ИИ си мисли, че са 30, ама вероятно са 2.5 пъти повече и следи има:

https://online-radio-bg.com/sofiya
Не ми се отваря едно по едно - и изобщо не ща да знам колко са на цялата ни територия и колко от тях плащат по нещо. Ала идеята и на закона, и на БАМП, Профон и всякаквите участници и борци за дължимото и да си плащат.  Примерът ми не включва кафенета, ресторанти, магазини и интернет-каналите.
Та, баницата изобщо не е малка за нашата стандартна тава.
Затова и ще си позволя несъгласие с мнението, че
Скрит текст:
Чудя се само какво е това плюене по по-големите лейбъли. Все едно да се ежим, че Дуа Липа работи с Warner, а Хари Стайлс със Сони. Или пък, че някой известен филм е продуциран от Universal.
Какво очакват хората? Неизвестен изпълнител, който си записва в домашното студио, да изгрее на небосклона и никога да не подписва с големи лейбъли?
(@Solaris, пост #203)
Защото нашите обичайни заподозрени изобщо не са ни Уорнър, ни Полиграм, ни Сони - нищо, че имат лицензите и се пъчат с мейджъра си. Затова нямаме и Дуа Липа в международен план. (А турнетата на такива като Слави, БТР или Фондацията навън ги плащат "по-незнайни" промоутъри или нашенската общност там.) Практически всеки от тях прави каквото може за по няколко артисти, инвестирайки пари - дошли от други "пера". Ала общо-сумарно не винаги (и не за всеки) се влагат достатъчно, че и да са много пък... Мазните им борби обаче са епични - когато ги вкарат през медиите в общественото пространство на (резонно) раздвоени фенове и хейтъри.

Продължавам да се шегувам с манталитетната ни обремененост (различия и приличия), извираща не само в история, политика - а навсякъде в различно-еднакви (и размер) форми.
Скрит текст:
Това са същите продуценти - някои и издатели - които до ден днешен не искат да има българска класация по продажби за всички и всеки произведен муз. продукт. Защото данните от такава ще бъркат в джобовете им. Та в Профон чужденци "броят" практически ротацията по електронните ни медии.
И мейджърите не са светци (бизнесът си е бизнес), но - може би - на фона на малката баница (не чак толкова в общ нац. план), нашите "ситни-дребни кат камилчета" т.нар. продуценти - освен да подпомагат артисти и развличат аудитория - си играят и игричките на техен гръб. И когато атовете се ритат - магаретата реват.
И не всички "свинщини в тази държава се потулват" и не е като да няма реакции. Друг е въпросът дали дума дупка прави, и по-вероятно различния градус емоции на различните пишещи тук оставят впечатления за цензура.
В конкретния ни "случай" до подобни емоции нямаше да се стигне, ако БНТ (канализацията) с традиционно-аналоговото си неадекватно, типично безотговорно поведение/реализация/позиция - не беше ни сътворила онова, което гледахме.
Simple Smile За догодина: международно жури; участници - подбрани по пратени писма до "Милион е едно желание"; конкурс за ню ейдж-етно парче, докато готвят традиционна БГ гозба; телефонно добавено гласуване само от Манчев, Ангелов и Токев; сготвеното се раздава в публиката в студиото; авторските парчета се издават поделено от БГ-продуцентите; на финала водещите благодарят на участвалите и обявяват, че на Евровизия отива... Иво Димчев, защото вече му е обещано. Simple Smile

ПП. От "всички станаха разбирачи" до "фалшив морал": БНТ обясниха защо са скрили гласуването на "Евровизия"
https://www.actualno.com/music/ot-vsichki-stanaha-razbirachi-do- … news_2550875.html
Но Дара пък, в крайна сметка не била чела коментари(те), каза самата тя.
https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/22213978
Момиче, я иди и ги разбий там!

Последна редакция: вт, 03 фев 2026, 15:07 от EmBrother

# 256
Всеки се упражни по темата за Дара и Саня, дано се приключва вече и да си починем 3 седмици до финала с песните.
Тази седмица избира Украйна, другата - Дания, Естония, Латвия, Хърватия и Гърция. И точно в нашата седмица е мелето с половината континент. Да видим дали някой ще ни бие по скандали.

Гледайки календара видях, че Румъния - която се включи тази година заедно с нас - ще прави национална селекция на 04.03. Явно там конкурсът е по-наложен и нямат нужда от нашите акробатики. Иначе ние сме с по-голям успех, те имат само две трети места и едно 4-то, но доста повече класирания на финал.

# 257
Много добре казано, Aether. Hands V Някой се регистрира във форума, за да овиква останалите, а после се чуди защо го трият. По принцип не е нужно да напсуваш някого, за да не ти е ок мнението.

Clouded, тези държави направо песен ли ще избират?
На Германия е минал първия кръг, има ги песните в Ютюб. На мен личо не ми харесват, посредствени са някак.

# 258
Много добре казано, Aether. Hands V Някой се регистрира във форума, за да овиква останалите, а после се чуди защо го трият. По принцип не е нужно да напсуваш някого, за да не ти е ок мнението.

Clouded, тези държави направо песен ли ще избират?
На Германия е минал първия кръг, има ги песните в Ютюб. На мен личо не ми харесват, посредствени са някак.
Да, никой не избира артист като нас. Не е особено популярна практика, а където се прави е с неизвестни изпълнители (тип Х фактор, че даже и самият Х фактор).
Някои имат вътрешни селекции и пускат директно песните.

# 259
Гърците са платили за участието на БНТ на Евровизия и по всяка вероятност са искали точно Дара. Гърците и до сега са работили с нея.

Подобен беше модела и при Кристиян, там Борислав Миланов имаше много по-големи заслуги от написването на песента. Такса не е плащал, но намери достатъчно допълнители средства и изгради цялостното сценично представяне плюс изпипване на песента.

Идеята на селекция по БНТ  е най-малоумната история при това положение и дори обвиненията към Саня са само разчистване на сметки.

# 260
Направих си труда да прослушам немските песни, единствените, които донякъде ми харесват са:

Sarah Engels – „Fire“

wavvyboi – „Black Glitter“

Всичко останало залага на ЛГБТ-тема, хронични болести и подобни, има и една доста глуповата песен.

# 261
Под гърците не мисля, че се визира Гърция, а гръцки композитори. Ако е този екип, за който си мисля, те доста рядко работят вече със самата Гърция.

Общи условия

Активация на акаунт