Седмокласници 2025/2026 - тема V

• 1 811
  • 60
  •   3
Отговори
# 45
  • София
В професионалните гимназии няма профили, а професии. Съответно децата не се явяват на матура по профил, държат, доколкото знам,  държавен изпит/и по специалността плюс задължителната матура по БЕЛ.
Мисля, че могат да се явят по желание на профилна матура по един предмет - за валидиране на способностите (примерно химия).

# 46
  • у дома

Освен това имам и следния въпрос: Ако запишем детето в училище (например някоя професионална гимназия), в което профилите са определени още от 8-ми клас, може ли детето да се яви на каквато си иска матура в 12-ти клас или трябва да се ограничи от профилираните?

Може,нарича се валидация  и се заплаща / беше нещо от сорта на 70 лв-това за ДЗИ пп,ако реши да се явява на ДЗИ ооп е безплатно.
До две ДЗИ по желание може да заявят.

Последна редакция: вт, 03 фев 2026, 13:28 от svetlaem

# 47
  • София
На пробните изпити по БЕЛ каките миналата година в Междучасие изкарваха между 70-80 точки, а на НВО-то и двете над 90 точки. Тази година малката до тук по БЕЛ в Междучасие същата работа, 72т, 75точки. Засега не е ходила на ПИ по МАТ, записала съм я в НИЯ, там момичетата ми казаха, че най се доближавало до НВО-то, но тази година ще видим как е.

# 48
Не е гаранция това за по-високи точки на НВОто. Да, трупат опит с пробните, но пък има елемента стрес на самите НВОта. Баткото по БЕЛ преди 2 години винаги беше с 90+ точки. На самото НВО падна под 90 и беше най-ниският резултат, който въобще е имал на пробен. Отдавам го на стреса (трудно заспа вечерта) и на грознописа Joy Явно в школата му бяха свикнали Joy

# 49
svetlaem и аз точно същия сайт гледах, но не знам това към училището ли е или е някаква външна фирма.
Това е Ученическата кооперация към НТГ.
Моята отказва на техните ПИ,щото чула ,че били много трудни и не иска да се сгромоляса с гръм и трясък.

Вече има и ПИ на Регалия в Пловдив.

# 50
  • пустинята Гоби
И моето дете стартира срока с контролно по химия. Учи два дни онлайн с майка ми, която е инженер-химик, а аз уви нищо не съм прихванала от нея.

Утре отиваме на ски, като няма официална ваканция, ще си я направим сами. Смятам да решаваме задачи и там, че после няма наваксване.

# 51
  • shumen
Успешен да е вторият срок на наборите.
Моя са 2 смяна този срок.Програмата им е ужасна.Имат 2 дни по 6 часа,два 7 и един 8.В Сряда ще са от 10.30 до 18.30.Не стига,че имат 7 часа,ама и допълнителни по МАТ и УЧСД са тогава.В Четвъртък пък имат 7 часа, 3 от които разказвателни.Кога ще учи и пише домашни и как ще издържи на това темпо не го виждам.
Физика ще имат 1 час,Химия 2,Музика 1,ИУЧ БЕЛ 2,КМИТ 1,Изобразително 2.География Сряда и Четвъртък,Биология Четвъртък и Петък.
Днес и те стартираха с контролно по МАТ и веднага им ги е проверил господина и има 4.По Химия на активно участие 6.

# 52
За мен стресът е основния враг на седмокласниците. Колкото и да се стараем да го ограничим, ако психиката им е такава, а и да не е, няма гаранция, че няма да се паникьосат. Нашият батко например преди 2 г. по математика едва издържал за тоалетната. А не е да е пропуснал преди изпита. Наборът има доволно количество опит и пак няма сигурност, че няма да се оплете в собствените си страхове. Така че, момичета, някак трябва да им внушим непукизъм. Не че сега се е притеснил за след 5 месеца, но го усещам как нездравословно се вълнува "Ами ако се проваля?"

# 53
Моя мрънка, че едва са започнали и в четвъртък ще има тест по Физика. Е е му кажа, че има други набори, където от първия ден са ги напънали с тестове. Отчаял се и само повтаря, че нищо не разбира и щял да има 2. Тя и госпожата е малко проблемна, но трябва да избута тази година.

# 54
  • пустинята Гоби
Не могат ли да ходят до тоалетната?

# 55

До 1 час след началото не могат, ако помня правилно.

# 56
  • София
Ще трябва да се прочете актуалния инструктаж за ученика, но преди 3 г, когато първата част беше 60 мин, не можеха да излизат. Както и след започване на втората част (от 90 мин), можеше да се излиза след 60тата мин. Сега знам, че са с удължено време, но как е с излизането не съм чела.
В училището на наборката ще направят пробни през април - по 1 по предмет, но ще е с трениране дори на историята с пликовете, което много ме зарадва като каза класната. Защото по школите тренират време и формат, но пликовете ги шашкат някои деца.  Големите ми не са имали проблем с тази част, но номер 3 е доста разсеяна, тя ще е добре да го е видяла веднъж как става. И тя в отбора на правещите контролно по билогия днес. И след него валят АЕ, МАТ... Няма почивка. Здрави да са само!

# 57
  • София
От Инструктаж за ученика за миналогодишното НВО:

 Може да излезе от залата след приключване на работата върху първа част и поставянето на листа за отговори в плика и запечатването му, но не по-рано от 60 минути от началото на първа част.
 Може да излиза от залата след изтичане на 60 минути от началото на втора част.
 Може да напусне залата и сградата след окончателно приключване и предаване на изпитната работа, но не по-рано от 60 минути от началото на първа част, както и по всяко време след началото на втора част.

# 58
Моето дете започна вече ,,Опълченците на Шипка''', приключиха съставни сказуеми.
Госпожата от уроците му дава по 3/4 тези за домашна всеки пъти и по 2 преразказа на месец.
Не остана вече...още 4 месеца и половина.
Вече чакам Великден..малко пролетно настроение и почивка.

Някой от НИЯ може ли да качи ПИ?
В неделя е първият изпит на Регалия. Simple Smile)

# 59
  • shumen
Нашите са още на "Една българка по Литература.По БЕЛ свършиха съставни сказуеми.

Общи условия

Активация на акаунт