Седмокласници 2025/2026 - тема V

• 4 613
  • 166
  •   7
Отговори
# 150
  • До морето
Моят син 2 години разпровяше, че иска испански, даже сам си го учеше с Дуолинго. Покрай манията му по Роналдо  гледа постоянно клипчета на испански и вече хваща това-онова. Испанската гимназия във Варна, обаче е с доста лоши отзиви последните години и сега рязко завихме към първи немски.
Аз, като учила немски, го предупредих, че хич няма да е леко, но той е решил, че ако го приемат в една от двете "най-най" гимназии ще го учи.

# 151
Същата мания и при нас, само че към цялото испанско първенство, оттам и езика. Проговори го, лесен бил и хубав.

# 152
В Пловдив масово са само английски и немски по училищата. Тук-там да има някой различен език, като в едната езикова гимназия има испански и италиански, но те вървят с руски.
Моята дъщеря знае само, че не иска немски (напълно я разбирам за което).
Аз съм решила, че за ще я запиша отделно на корейски, само да покрие догодина B2 по английския първо.

Бившият ми мениджър, който владее 4 езика, казваше, че китайският е езикът на бъдещето и като цяло постепенно бизнесът се измества от запад към изток.
Немският пък отдавна не е толкова търсен, колкото беше например преди 7-8 години. В това отношение за мен испанският е по-перспективен, защото е 4ят най-разпространен език в света.

# 153
Благодаря на всички, които са качили ПИ под формата на снимки направо тук в темата, а не в пощата!
СТРАХОТНИ СТЕ!

# 154
Boho chic ,  във Варна Първа ЕГ и МГ ли  са най - най? Много лоши ли са отзивите за Четвърта (тя е испанската, нали?)? Какво е мнението за Пета и Хуманитарната?
Когато голямата дъщеря кандидатстваше преди много години на първите три места бяха Първа ЕГ, МГ и Четвърта ЕГ. Пета беше като резервен не лош вариант.
В последните години много деца от нашия град се насочват и към Хуманитарната.
Наборката иска да остане в нашия град, но току подпитва за Четвърта ЕГ и Хуманитарната.
В нашия град има три училища, в които може да се учи след 7клас (две професионални гимназии, които са местния вариант на софийския БУЗЕМ и едно СОУ, в което има 2 паралелки - професионална (компютърна графика) и хуманитарни науки).
Благодаря!
Ако има и други съфорумки с мнение за гимназиите във Варна, ще съм благодарна да го споделят.

# 155
  • shumen
Моя и той покрай футбола хареса испанският.За немски и френски не ще и да чуе.

# 156
Добре, моята дъщеря има много желано училище в което иска да учи. Това означава ли, че когато режим желанията трябва да напиша всички паралелки от това училище(от най-желани-надолу)?

# 157
  • у дома
Ако иска да учи в тях да.Обаче ако не иска примерно паралелка с нежелан втори език я пропуска...
Иначе може да се пише паралелка от едно училище,после от друго,после пак от първото и т.н
Fortuna,изобщо нямате езикови паралелки ли?Или природни науки?При нас поне това има...
При нас са две профилирани гимназии МГ/има матем профил,СХН и ПН/,ГПЧЕ/гимназия с преподаване на чужди езици/ ,в нея една паралелка с първи немски и две с първи ае ,като 2 чужд език е на групи и може да се избира от немски,англ,френски и руски без да съвпада с първия чужд език в края на 8 кл,има и ФУЧ китайски-води го китайка по някаква програма. Има 4 професионални гимназии/бившите техникум по лека промишленост,икономически,строителен и електро и механотехникум-обединиха ги малко преди да ги преименуват в професионални гимназии/.Отделно има и две СОУ-та ,в които има по една паралелка,почти всяка година са различни-пом библиотекар,хлебар,сладкар,фотография и прочие с изключително нисък бал.

Последна редакция: нд, 08 фев 2026, 08:46 от svetlaem

# 158
  • София
Успех на всички олимпийци днес! Да има много класирани за националния кръг!

# 159
Успех на математиците. И аз гледах специалностите в нашата професионална гимназия. Две от които са с немски и набора не иска и да чуе за тях. Останалите са с английски и втори руски, което не е най - лошата комбинация. За частни по английски въобще не може да се намери учител, но пък реши само, че ще ходи на Европа. Голяма крачка за него. Испанския и той е покрай Дуолинго - с тези мачове и  Фифи. Само едно не мога да си обясня. Помни имена на футболисти, резултати и всякви неща свързани с футбола, ама в училище все едно му е бяло петно.

# 160
  • До морето
Fortuna, да МГ държи най-висок бал, заедно с Първа ЕГ. Той иска Първа, заради приятели, които вече са там.
Четвърта още държи висок бал, а и сега испанският е хипер популярен, но като цяло отзивите на деца и родители там са лоши. Учат само първата година. Силните учители по испански поемат подгответата всяка година. Като изкараш 8ми клас, от там нататък е мармалад. Няма учители, постоянно имат свободни часове по различни предмети, понякога с месеци. Отделно базата е потресаващо зле, директорката всички я описват като крайно неприятна, сега я смениха, но не знам дали се усеща някаква промяна. С 2 думи, ако гледаш статистики и цифри 4та все още е добро училище, иначе не толкова.
Пета вече не е ЕГ, а СУЧЕ. Не знам защо и как, но е факт. Наше близко дете си завърши с немски там, пълен отличник и после замина за  Нидерландия с английски, защото той немски НЕ знаеше. Имат проблеми и там с учители, постоянно има поне по 5 обяви в РУО за там.
Хуманитарната последните години набира скорост. По мое време беше адски силно училище, беше Национална гимназия, после пропадна надолу. Сега наблюдавам от 3-4 години вдигнаха баловете, имат интересни паралелки. Бал около 350 -370 се върти.

Колкото до дилемата испански/немски, навремето аз исках да уча испански, но нашите натиснаха за немски. Как ще те приемат в паралелка с най-висок бал, а ти ще ходиш да учиш испански, който тогава си беше 6та глуха. Когато сега първородният прояви интерес към испанския, подскочих от кеф. Лесен, приятен, мелодичен. Факт е, че половината свят говори испанси. Обаче е другата половина.
Отделно опции за университет в чужбина после рязко намаляват. Особено тези, които не струват 20-30К евро на година.

Около нас много деца учат в Австрия и Германия, в престижни университети и са супер доволни. Таксите са смешни, обучението е на ниво,  имат прекрасни общежития и кампуси. Та така....правя си едни сметки без кръчмар, да видим....

# 161
svetlaem , в СОУ и двете паралелки са с ИИЧЕ АЕ . Едната е хуманитарен профил с профилиращи предмети БЕЛ и история, другата е професионална. Като втори език и за двете паралелки е руски.

Професионалните гимназии (едната бивш техникум, другата не знам какво е била) изобщо не са в полезрението ни (гледах резултатите им от ДЗИ БЕЛ, плачевни - 2,5 среден резултат, още не мога да повярвам).

Boho chic , сърдечно благодаря. Много полезно мнение! 🤗

# 162
  • у дома
Ако не се учат поне три предмета на чужд език,гимназията няма как да е ЕГ.

svetlaem , в СОУ и двете паралелки са с ИИЧЕ АЕ . Едната е хуманитарен профил с профилиращи предмети БЕЛ и история, другата е професионална. Като втори език и за двете паралелки е руски.
Това,че има ИИЧЕ-ае в 8 клас изобщо не означава,че английския език ще бъде профилиращи предмет и ще се учи до по-високо ниво. ПП е само ако е езиков профил,иначе може и да го предложат като избор в края на 10 клас,но може и да не го предложат,ако няма учител.
Това с профилираните предмети е голяма манджа с грозде,особено в малките градове,където са малко паралелки и не може да се предложи голям избор...Едното ми дете завърши миналата година МГ /от 5 кл е в нея/, СХН,задължителните профилиращи след 10 кл бяха ИТ и Информатика,в края на 10 клас имаха избор за 3 ПП между математика и бел,незнайно защо и 4 пп между английски език или философия-моето избра матем и ае,но имаше деца от класа с бел и философия като комбинация,т.е,нищо че са МГ изобщо не учиха пп матем и нищо,че в 8 кл са били ИИЧЕ ае не бяха и пп ае.

Последна редакция: нд, 08 фев 2026, 10:07 от svetlaem

# 163
  • София
Оф, като ви чета и имам чувството, че само моята остава тотално неориентирана къде иска да учи. Няма наистина никаква идея. Само знае, че не иска нищо с немски и с математика. Иначе да ви я похваля - миналата година се бях отчаяла, че тази по БЕЛ никога няма да й пише 6 на изпитване, какво остава за срока. С много усилия, обаче, успя да докара шестица и за срока. Само физиката я препъна да има пълно 6 по всички предмети, което е огромен напредък от миналата година. Имам чувството, че тази година осъзна сериозността на положението и си седна на д-то и учи доста по всичко. Аз от не знам колко време й повтарям, че трябва да направи така, че тя да избъра къде иска да отиде, а не да отиде някъде, защото само за там й стига бала. Може най-накрая да ме е чула. Simple Smile

# 164
  • София
Благодаря на всички, които качват пробни изпити. На нашето дадох да направи само последния пробен по МАТ на НИЯ (от януари/февруари), днес ще решава и втори модул. Ако някой го е погледнал, може ли да сподели според него какво е нивото на трудност. Стори ми се, че много бързо приключи наборът с първата част вчера.

Общи условия

Активация на акаунт