Мамник - Тема № 3 🪶

• 9 551
  • 295
  •   13
Отговори
# 285
Цитат на: Janice_ link=topic=1852173.msg50795755#msg50795
...Надявам се, че няма да разочарова до края.

Няма. Лазар е добро момче, плътеник с мисия и няма да ни разочарова.
Не се знае.
Няма как да знаем отсега.

# 286
  • Sofia, Bulgaria
Лазар там където е живял, едва ли е получил това възпитание и образование, което показват в сериала. Освен отвътре да му идва и да постъпва интуитивно. Иначе е много добро момче с чиста душа.

Точно така е. Все пак аз не съм първа младост и помня моите баби и дядовци, които са раждани в началото на 19 век. Наистина са възпитавани по строги правила и имат морални ценности, но те не включват ставането прав в присъствието на жена. Тези обноски са за друг тип общество. На село младеж може да целуне ръка на някоя възрастна жена от уважение към възрастта й и това е. В патриархалното общество по селата не са ставали прави при влизането на жените. Дори напротив - една девойка/мома/ няма да смее да заговори мъж/ергенин/ ще гледа плахо и с наведена глава.
Не при всички е така, аз пък помня прадядо си роден в началото на 20 години на 20 в., ставаше и прав и врата отваряше, чакаше я да се хранят заедно, дори и ръка е целувал. Не можем да слагаме всички хора от онези години под общ знаменател.

# 287
Малко обърках вековете - и аз говоря за началото на 20ти.  За хора раждани първото десетилетие.

Поне в селата на моите баби и дядовци не съм виждала нито един мъж да става прав при влизането на непозната жена в стаята. Не говорим за новосъздадена аристокрация в градове като Русе и София. Със сигурност това не е типично възпитание на хората от село. Като цяло и книга за периода да прочетете - в селския бит няма такива обноски. Може да има и изключения - но за мен това са някакви хора, учили навън, живели в града и т.н. Дядо Ви това със ставането прав и отварянето на вратата на село ли го е усвоил единствено и само?

# 288
Българското общество е патриархално. Бащата, дядото седят, жените , особено младите момичета стоят прави. Да не говорим, че в повечето селски къщи има огнище и трикраки столчета и си представете този достолепен баща как става на крака при всяко влизане в стаята на жена му. Лазар по обноски и говор не прилича на селянин - кореняк, а на човек,  учил в чужбина и попаднал по някакъв начин в този край.

# 289
  • Sofia, Bulgaria
Не са били богато семейство, най-малкият от 9 деца.Сами са се гледали като деца, защото са останали без майка. Казваше, че не е изкласил. Не говореше диалектно, но изпускаше остарели думи, на които много се смеехме. Друго не помня, но знам само средата не те определя на 100% и така предполагам, че по селата си е имало от всичко по малко. Никога и не съм го питала защо го прави , но съм питала баща ми защо неправи така и отговора беше, че така са ги учили старите хора на времето.

Последна редакция: нд, 08 фев 2026, 17:50 от borislavaaa

# 290
Лазар е роден в 1892 година. Чудно ми е какво се е случило, че да възкръсне. Дали появата на Мамника е причината? Може би той като единствен, който не може да бъде убит ще се изправи срещу Мамника.

# 291
Влюбена съм в този сериал. Намирам книгите на автора не толкова за шедьовър, а за нещо уникално за страната ни, което на друго място би се превърнало в световна сензация. Респект за сериала!

# 292
Сериалът на мен лично много ми допада, веднага след като свърши ще изслушам аудиокнигата.
Почекаин още от самото начало ми е адски симпатичен, но много често връщам по 5 пъти, за да успея да го разбера какво казва. А съвсем малко по-назад в темата, не беше в спойлер се писа за Лазар и Мамника, което не знаем дали е екранизирано и какво всъщност ще се случи.

# 293
  • Анкх-Морпорк
И аз тормозих ИИ да ми нарисува Божана. Нещо се кара...
Скрит текст:

Вървя си сутринта по улицата и внезапно чувам мамника... Трака-трака трак!
Поглеждам нагоре... на един прозорец наблизо си прибират щорите.

# 294
Не съм чела книгата, коментирам сериала. Не ми е муден, разбират се детайли в сюжета (който прочелите книгата не смятат, че са добре акцентирани), значи екипът си е свършил работата, в крайна сметка това е сериал ПО книга, а не филмирана книга. Божана много ми харесва, няма суета. Писнало ми е от "лъскави" актриси, които само маниерничат. Мамникът, че не се появява - изобщо не ми е толкова интересен в ерата на ИИ, по-интересни са ми хората.

# 295
Аз имах големи очаквания за това което получих като информация от човек прочел  книгата . Според мен обаче ще има втори сезон , с това провлачено действие , дано стане малко по динамичен. През цялото време за сега гледам разходки в гората , и продуктово позициониране на каквото дойде . Играта на старците в дома за сега му държи да го гледам още . Не е сериал който бих запомнила и гледала още веднъж , но да видим има още седем епизода но се съмнявам вече дали нещо по различно ще се случи .

Общи условия

Активация на акаунт