Мамник - Тема № 3 🪶

• 11 637
  • 325
  •   12
Отговори
# 315
Новината за Лехуса е положителна за мен. Значи, че Мамник ще приключи с един сезон. Явно и рейтинг имат, щом са получили зелена светлина за втората книга.

# 316
Плътеник = вампир, върколак
Мамник = зъл дух, демон, който се вселява в мъртъвци или болни хора и носи злини и смърт
Защо мамникът на Васил Попов е птица, не е ясно. Художествена измислица е явно.
А защо плътеникът в сериала е добро същество, и това е интересен прочит на сценариста.
Малко като в Здрач с добрите вампири и върколаци.

Първоначално когато чух, че ще дават този сериал проверих значението на думата "мамник" и намерих само значение от някакъв родопски речник "мамница" - вещица, магьосница. Съответно реших, че мамник е вещер и през цялото време очаквах да е човек. Дори много бях учудена, когато разбрах, че е птица. А вчера или днес, когато пак рових за значението пък ми излезе, че мамника един вид съблазнява жертвите си преди да ги убие, което пак клони към човек, а не птица. Явно е въпрос на интерпретация. Същото и с плътеника, което до колкото разбирам е просто друга дума за зомби. "Здрач", нито съм чела, нито съм го гледала, а и не възнамерявам.

# 317
Здрач е класика! Особено първия филм.
Заслужава си гледането, а и действието се развива на място с подобна хубава природа. Simple Smile

# 318
  • Димитровград
За диалектите искам да кажа- абсолютно е неприемливо Лазар да говори като даскал.
Или трябваше всички да си говорят по трънски/шопски/граовски, или всички правилно.
Майка ми е израснала в този край и като я взели за първи клас, първата година не говорила, защото я е било срам. В Тракия никой извън семейството не я разбирал.
Учителката е питала баба ми, да не би да е няма.
Така че не е достоверно, всеки да говори различно.
И пак да повторя, сериалът е по мотиви от книгата, не е екранизация на книгата и няма защо да се търсят прилики и разлики.

# 319
Като чух, че хахавелниците от Петрохан са запалили кучетата... си помислих, че са искали да създадат жив огън ... и да призоват нещоси Rolling Eyes
 Бъгнах се с тоя Мамник Stuck Out Tongue Winking Eye Joy

# 320
Лехуса по моя край казват на родила жена. До 40 ден след раждането, когато тя и бебето вече се представят пред другите.
Нямам представа какво е значението в книгата.

# 321
  • В полите на Пирин планина
Лехуса е точно народна / диалектна дума за родилка.
В книгата е демон, който тормози бременни жени.

# 322
Ако някой иска да се разходи из територията на Мамника, на 21 февруари ще има изкачване на връх Драговски камък - впечатляващият връх, който се извисява над Вракола (Филиповци) Simple Smile
Сега чета Лехуса. Дано в екранизацията да оправят странджанския диалект, че в книгата е с доста шопски привкус.

Последна редакция: пн, 09 фев 2026, 20:57 от Кукувиче гнездо

# 323
Ааа, аз там няма да ходя. Joy

# 324
И аз няма да ходя. Мама не ми дава. Simple Smile Много било опасно.

# 325
  • София
Ще чакам да “убият” мамника и тогава 😉

Общи условия

Активация на акаунт