Ние и здравето

• 739
  • 55
  •   1
Отговори
# 45

Проблемът за мен се крие в самите лекари, които предписват лечение. Хората им имат доверие и щом е казал лекар, значи е така. За съжаление няма контрол отгоре, който да следи за лечение "на око". Когато АБ станаха само с рецепта, нашата лична на профилактичния годишен попита - кажете за какви АБ да ви дам рецепта, да си имате в аптечката... Смених я.
Промяната в мисленето ще дойде, когато се променят лекарите.

Нашата предишна лична като и казах, че сме свършили панцефа, веднага предложи да ми изпише и аз се съгласих. Година и нещо по-късно ни потрябва. Само вдигнах телефона на най-доверената наша лекарка, която не е джипи да я питам колко време да го пием.
Предишната лична се пенсионира, а сегашната също изписва АБ, когато е необходимо. Ако вършеше обратното, щяхме да я сменим. За родожила първоначално говореше, че не е сигурна дали е редно да го изписва. Но моята зъболекарка сега е в Канада и изрично ми е казала преди години, че е необходимо да го пия пролет и есен заради пародонтозата. И аз изпълнявам.
Проветряването на транспорта и магазините винаги е било проблем. През лятото надуват климатиците и заключват прозорците! Случвало се е да ги отключа с моите клещи, но в много случаи не ги нося.
Даже много пъти са прекалявали с охлаждането!

# 46
  • София
Проветряване на жилищните пространства е по-голям проблем. И на офисите. В транспорта човек е за кратко, но много хора стоят по цял ден на затворено от страх да не настинат
Имам приятелки, работещи в офиси, в които колежките им все се страхуват да не ги лъхне отнякъде свеж въздух и после целият офис зимно време боледуват.

# 47
Нашата предишна лична като и казах, че сме свършили панцефа, веднага предложи да ми изпише и аз се съгласих. Година и нещо по-късно ни потрябва. Само вдигнах телефона...
За какво се наложи?

# 48
  • София
Разбира се, че здравето на отделния индивид е и обществен проблем.

vl,  ти може да твърдиш, че ковида не беше сериозна епидемия, но беше, и още как. Мога само да се радвам за теб, че не си го разбрала, защото моят баща си отиде точно за 2 седмици в адски мъки в интензивно отделение, с реанимиращ майка ми, също пациент в същото ковид отделение, която понеже беше лекар също помагаше, ако и да беше болна, и за малко не изпуснахме и свекър ми, който тогава успя да пребори след 3 седмици болнично лечение. Освен това, ако беше видяла, че погребалните агенции дават час за погребение за след 1 месец, че съм чакала на опашка пред погребална агенция, за да ми даойде ред (?), а ако минеш през Софийските централни гробища, новия парцел, вече почти запълнен, ще видиш по колко човека на ден са си заминавали точно в ковидните времена. И да, имай малко уважение към хората загубили близки, грозно е да се пишат такива глупости.

О, да, проветряването наистина е сериозен проблем, особено в новите бизнес сгради, където прозорците не са направени да се отварят. Уж климатиците (колко са им почистени филтрите е друга тема), но не е като да се отоври прозорец за малко и да се прочисти помещението. Да не говорим, че има хора, които си ходят откровено болни на работа и цял ден кихат и кашлят, а после целия офис болен.

Колкото до антибиотиците - ако се ползват наистина при нужда, в зависимост от индивидуалните особености на огранизма, те са безценни лекарства, благодарение на тях много заболявания станаха лечими и намаля смътността. Има хора, които щом кихнат - веднага антибиотици, имуномодулатори и какво ли още не, а не е нужно при една лека хрема, която с лекаства и без все за седмица ще мине.

# 49
slanchezara там беше фактор не самият вирус , а лошото състояние на здравеопазването в бг и лошото здраве и състояние на много от хората и не особено добрия начин на живот.
Аз не виждам нещо особено да се промени в тази насока? Плащат повече профилактика, прегледи изследвания , хората имат повече достъп до услуги и могат да си ги позволят ? Има повече достъпни клиники ? Лекарите отделят повече време да разберат проблемите на човека? Дават болничен винаги, когато се налага? И работодател няма проблеми с това ? Вкл. и при хора с малки деца и болнични за тях?
Някакви изводи, акции и подобрения след описания от теб апокалипсис. Не... вируса е виновен и да се делим на за и против е по-продуктивно , отколкото да си оправим нещата за да може да не се стига до там.

# 50
  • София
Честно казано, Бела, и в страни с прекрасно здравеопазване като Италия, САЩ, Великобритания и т.н. също имаше много жертви. Не е само до здравеопазване. Сега, че в България не цъфтим - ясно, ама не сме чак толкова зле.
При разговори с моето джи пи, каза, че постоянно получава глоби, защото масово хората не идват на профилактичен преглед.  Ама тя, нали, не е детектив да ги издирва? Майка ми има диспансерни пациенти, има такива, на който най-редовно се изпращат писма с обратна разписка, да се явят, ми не, не се явяват. И разбира се - глоби. Та не е само до здравеопазване.
Да не говорим, че вече много компании предлагат в социалните си пакети ДЗО, което дава прекрасни условия за всякакви прегледи, без усложнения и чакане. Застрахователите предлагат и индивидуалнин договори, така че ако човек иска да се следи и да се профилактира - начини има, често обаче желание няма.
Аз  лично, ако искам да следя показатели - си пускам изследвания платено и си следя. Никой не може да ме спре, ако ми е важно. Но съм чувала и друго - НЗОК не покрива всичко и пациенти на майка ми са ѝ казвали - ама как ще дам Х пари да се изследвам, по-добре да си купя У. Въпрос на приоритети. Въпреки че здравната система не е перфектна, за много хора е достатъчно добра, за да получат нужно им лечение.

# 51
Даааа хората са си виновни. И вируса това се разбира. всичко друго за всички е топ. Аз какви гупости приказвам и за какво споря изобщо.   Който и да попитам в БГ ми се оплаква от лекари и цени . Обаче това са някакви такива оплаквачи. Всичко си е топ. Да не се налага , ако не си във фирма, кято позволява допълнителни. Защото колко ги имат тези екстри ?

А с моята майка 5г .обикаляхме по всякакви лекари и все имаше алергии. Накрая се оказа, че не са алергии, но трябваше да се мъчи 5г. да се стигне до екстремна ситуация, да и дадат направление за 10 дена изследвания с правилната пътека и да се намери причината. Обаче какво ли не чух за тези години от сорта на алергии и други глупости ... и антибиотици, антибиотици , антибиотици при всяко възпаление без ни една идея от какво точно идва.

А за един приятел на който се прибра от Швейцария като си заряза частно архитектурно бюро за месеци за да обикаля с майка си по лекари ... защото имала ортопедични проблеми. Накрая го попитала лекарката защо е толкова отслабнала - не я ли храни ? Че той затова зарязал всичко, за да не я храни ???? И тя умря малко след това от рак на черния дроб, който никой не видял.
Както казах да не се налага да опираш до системата за да ти отгадаят заболяването.

А ти можеш да ги хвалиш колкото си искаш.
а ,да

...
Аз  лично, ако искам да следя показатели - си пускам изследвания платено и си следя. Никой не може да ме спре, ако ми е важно. Но съм чувала и друго - НЗОК не покрива всичко и пациенти на майка ми са ѝ казвали - ама как ще дам Х пари да се изследвам, по-добре да си купя У. Въпрос на приоритети. Въпреки че здравната система не е перфектна, за много хора е достатъчно добра, за да получат нужно им лечение.

ей това всеки в България може да си го позволи.

Последна редакция: пн, 09 фев 2026, 12:58 от bella-ciao

# 52
  • София
Аз не мога да говоря от името на всички.
Когато не ми харесва държавното - плащам си, колкото и да не ми харесва. Точно, защото здравето ми е важно и приоритет. Имам и ДЗО, между другото. От днес за след малко мога да си запазя преглед. С фондове работят здравни заведения от почти всички градове. Има ли желание - има и начин. А понеже виждам и една друга реалност - българина много обича да се оплаква, не е готов да дава пари за собственото си здраве. И да, в САЩ са със застраховка, според това, за което си си платил. В Германия - отново са със застраховка. Ако ти стиска - не плащаш. А тук какво - армия държавни служители им я плаща държавата, сивият сектор - на минимума, цели маргиналнин групи ходят по спешното и бият лекари, а ти искаш достъпност... няма да я има, докато не започнем всички да си плащаме цената, това е.

# 53
това всеки в България може да си го позволи.
Или от твоята камбанария така и след теб потоп ? Аз лично не бих предизвиквала съдбата по този начин. Но ти си знаеш.

Последна редакция: пн, 09 фев 2026, 12:57 от bella-ciao

# 54
Аз не мога да говоря от името на всички.
Когато не ми харесва държавното - плащам си, колкото и да не ми харесва. Точно, защото здравето ми е важно и приоритет. Имам и ДЗО, между другото. От днес за след малко мога да си запазя преглед. С фондове работят здравни заведения от почти всички градове. Има ли желание - има и начин. А понеже виждам и една друга реалност - българина много обича да се оплаква, не е готов да дава пари за собственото си здраве. И да, в САЩ са със застраховка, според това, за което си си платил. В Германия - отново са със застраховка. Ако ти стиска - не плащаш. А тук какво - армия държавни служители им я плаща държавата, сивият сектор - на минимума, цели маргиналнин групи ходят по спешното и бият лекари, а ти искаш достъпност... няма да я има, докато не започнем всички да си плащаме цената, това е.

Само да отбележа, че в Германия почти не може да не си застрахован. Здравното осигуряване е задължително. Има под 0,1% хора, които наистина не са застраховани в някакъв момент, но наистина са малко.
И понеже говорим за здравното осигуряване в Германия и България - при моята държавна здравна каса в Германия, вноската е 17,29% от брутната заплата, като 8,645% поемам аз и още толкова работодателят. В България вноската за държавно здравно осигуряване е общо 8%, като осигуряваният поема 3,2% от тях. Та и от там (много крадене не го изключвам изобщо) също идват сериозни разлики в здравеопазването.

# 55
Колкото и да станат вноските инфраструктурата и морала , както и подхода и мотивациите няма така лесно да се възстановят.
В Германия социал не е срамота и не е асоциация на червена бабичка и путинист. Социал е основата на държавата.
От там идват много разлики.

Общи условия

Активация на акаунт