Отговори
# 52 005
  • София
Ако наистина не са дали на Майсторова пълен протокол от първоначалният оглед (със снимки, видеозаснемане и опис) е достатъчно красноречиво за умишлено прикриване на противоречия с измислената им версия.
Доста компютри и данни са събрали от всички устройства, камери, кемпери и какво ли не.
Цялата свинщина, която са оставили след себе си в хижата, и начинът, по който я предават са вероятно поредният опит за отклоняване на вниманието.
Просто знаят, че близките няма да издържат на бруталното безредие и поругаване, ще започнат да вдигат шум и да се коментират стени и легенчета, вместо снежинки. Колко удобно. Явно знаят, че няма да има и кой знае какви последици и отговорност.
В момента Йончев без да се усети спомага за прикриването още повече. Аз ако бях, нищо нямаше да показвам публично, да ги видим докъде ще стигнат без да има кой да разсейва 'публиката' в грешни посоки.
Мен лично тръпки ме побиват от начина, по който се води това 'разследване'.
Може би това е и целта: всички да са като парализирани от жестокостта на компрометирането, както и от липсата на прозрачност и безпристрастност, и да насадят масов страх.
Само че, може да има и обратен ефект.

Задължени ли са да и' дадат този протокол. Възможно ли е изобщо да няма, да не е съставен? - ако в този смисъл е писал Вл. Йончев.
Да, брутално нагли са. Действат си по предварителен сценарий. Държавната машина не се съобразява с нищо.

Последна редакция: вт, 28 юли 2026, 01:38 от valya61

# 52 006
Задължени ли са да и' дадат този протокол. Възможно ли е изобщо да няма? - ако в този смисъл е писал Вл. Йончев.
Да, брутално нагли са.
Такъв протокол няма как да няма. Има със сигурност. Колко е пълен, подробен или достоверен е  отделен въпрос, който явно избягват.
Тя (Майсторова) има право като потърпевша и наследник да го поиска, или адвокатът ѝ от нейно име.
По преценка на прокурора се дава достъп и копие до този протокол от огледа, или не.
Ако нямат какво да крият, би трябвало да им го дадат.
На практика Майсторова, адвокатите и близките няма как да направят оценка за достоверност на протокола при предаване на хижата, ако нямат подробен протокол с опис от първоначалният оглед.
Не знаем при 'приемане' на владението на хижата какво са подписали, дали въобще са подписали, дали не са писали възражение на протокола (все пак са били с адвокат). Общо взето на мен ми изглежда като 'мръсни номерца' на прокуратурата, които подсказват непрозрачност в разследването най-малкото.

# 52 007
  • София
Да, за тези  мръсни номерца  РА казваше още от самото начало, права е била. Продължаваха през цялото време, продължават и сега.
 Права е Майсторова за засегнатия държавен конструкт. Жалко за младите животи. Жалко и за нас, кочината си остава. Четете между редовете, секта, култ са прашинка срещу това ако е свързано примерно с трафик на деца за органи. Ужасно е.

Последна редакция: вт, 28 юли 2026, 02:19 от valya61

# 52 008
Има някаква странна нова вълна, че ИК е бил официално обявен за лама и имало доказателства в някакъв будистки сайт. Аз не съм срещала такава информация. А вие?
Иво Калушев е споменат в световния Будистки каталог :
Скрит текст:
И също така в Непалски регистър :
Скрит текст:
Само че за Калушев пише, че е "main contact" на клона на Шечен в България, докато духовния водач на центъра е Шечен Рабджам Ринпоче.

Във форума на xnetbg.net има мнение от потребител относно ролята на Калушев в центъра, в темата "Религия":
Скрит текст:
GARVAN Октомври 01, 2010, 14:18:37 pm
Нямам нищо общо с Шечен, а тяхния "фронтмен" Иво Калушев направо ми е антипатичен с надменното си отношение и постоянните претенции, затова, че е най-великия експерт по Будизъм в тази част на Европа. Поради тази причина съм персона нон грата в техния сайт.
Самият Шечен Рабджам Ринпоче е доста активен в разпространението на тибетския будизъм по света. В момента той е на обиколка в Канада. Официалната страница на манастира Шечен съобщава, че е пристигнал в Торонто за посещение между 22 и 30 юли 2026 г. На 24–26 юли той ръководи първия канадски Telda Tsechu Siddhi Dungdrub Chenmo - мащабна церемония, при която участниците колективно натрупват 100 милиона повторения на мантрата Vajra Guru.
Скрит текст:
Шечен Рабджам Ринпоче (www.facebook.com/shechenrabjam) е внук и духовен наследник на великия Дилго Кхйенце Ринпоче (1910-1991) - най-прославения Риме (уважение към 4-те школи, без смесването им в една) учител от средата на ХХ век. На три годишна възраст Рабджам Ринпоче започва да живее с Дилго Кхйенце Ринпоче и да получава учения от него, като в момента е един от малкото живи учители, които притежават всички основни приемствености на четирите школи на тибетския будизъм - Нйингма, Сакя, Кагю и Гелуг. Сега той е глава на Манастира Шечен - един от „Шестте манастира-майки“ на традицията Нйингма в тибетския будизъм. Първоначално е бил разположен в Тибет, но е разрушен в края на 50-те години по време на Културната революция в Китай и е възстановен в Непал през 1985 г. Неговото начално училище предоставя образование за деца на възраст между пет и четиринадесет години.
Калушев е превел на български книгата на Шечен Рабджам Ринпоче "Великото лекарство – което побеждава вкопчването в идеята за реалност" и го счита за свой коренен учител.

Изглежда че Шечен Рабджам Ринпоче не пътува много в Източна Европа, защото през 2025 е бил в Германия и Великобритания, а през 2026 ще посети Португалия и Франция. Също така през 2025 е ходил в Мексико и е открил нов Шечен център в Ню Йорк.

На официалния сайт на Шечен има данни от 2011 за откриването на център в Хърватия и в Мексико, като Шечен Рабджам Ринпоче е ходил в тези държави през 2012. Но няма данни за център и пътувания до България.
Скрит текст:
Шечен центърът в Мексико е в Гуадалахара - много далече от Юкатан, където се е намирала пещерата на Калушев. Докато центърът в Хърватия не изглежда активен, сайтът им не работи, а фейсбука не публикува нищо от 1 година...

Освен Шечен Рабджам Ринпоче, като основен учител, Калушев е твърдял, че има редовна връзка с друг много важен за него учител - Дзонгсар Кхиенце Ринпоче (който също е ученик на Дилго Кхйенце Ринпоче и има участия в Шечен центровете) и е превеждал лекциите му като гост в България.

Но пък Дзонгсар Кхиенце Ринпоче е включен в списък на будистки учители, за които има "предупреждения" и противоречиви информации :  https://viewonbuddhism.org/controversy-controversial-teacher-gro … questionable.html
Скрит текст:
Изказванията на Кхйенце Ринпоче в социалните мрежи през годините са предизвиквали немалко спорове - особено по темите за сексуалното насилие и предаността към духовния учител. Критики са пораждали и подкрепата и похвалите му за личности като Трунгпа Ринпоче и Согял Ринпоче - и двамата свързвани с многократно неприемливо поведение - както и за Аун Сан Су Чжи, след като тя защитава действията срещу рохингите, довели до убийства. Мнозина смятат за неприемлив и начина, по който той подхожда към случаите на сексуално насилие в тантрическите отношения между учител и ученик - според критиците му той прехвърля вината върху самите жертви. Самият Кхйенце Ринпоче не е обвиняван в насилническо поведение - критиките към него са свързани с противоречивите позиции, които е изразявал в социалните мрежи.
Към момента няма информация журналисти или медии да са потърсили тези двама будистки учители, които със сигурност са познавали Иво Калушев, а може и те да не желаят да коментират случая...

# 52 009
  • Варна
За мен едно е видно,че на мястото е оставена невероятна свинщина-нахвърляни навсякъде предмети, разместени и захвърлени….Нали уж от мазето тръгнал пожара, а най-опожареното място изглежда друго.
И още - как този хипер пожар -пламъци, дим не е забелязан, усетен  от някой в селото?
Дали останалите камери, които се видяха на снимките са работили или просто са били сложени?
Под публикациите си във ФБ в личния си профил ВЙ е категоричен,че човекът,който отива до дръвника не е никой от тримата загинали.

# 52 010
Възможно ли е да е имало ламперия или пък гипсокартон?
Само предположение, нямам идея как е изглеждала преди това?
Ето същото място
Ооо тази специфична брада!
Точно Ники ходи вечерта до дръвника.
Защо роднините се правят, че не го разпознават.

# 52 011
Ето същото място
С какви игли е плетено това одеяло? Ралица твърдеше, че тя го е плела.

# 52 012
Скрит текст:
Ето същото място
Vanne, не е Ники това.
Ето снимки за сравнение, който която иска да си избере.
Скрит текст:

Калия, това е мериносова вълна, плете се с ръце, няма игли.

Последна редакция: вт, 28 юли 2026, 10:14 от mariposa_viv

# 52 013
Относно видеото на offnews и въпросните човешки "остатъци". Откровено, на мен това което са снимали и са пробвали да zoom-нат като с лупа, ми прилича на нещо настъпано.
Сякаш някой не го е видял и си е оставиш грайфера вътре.
Силно ме съмнява 1во да е човешко, 2ро да е от разследващите.

Иначе и аз чакам да видя липсващите стени и нагорялата стая на Ивей. Ще видим дали ще намерят и следи от престрелка.

Няма да се изненадам ако сега изведнъж намерят следи от престрелка по стените. Които разследващите просто са пропуснали да видят Simple Smile

# 52 014
Чернилката под прозорците и дали е било тухла. Виждам, че е имало радиатори по цялата дължина под прозорците.  Радиаторите са паднали  на земята-нормално те се захващат с нещо като скоби за стената. Това бялото под прозорците е остатъци от пластерборд. Почернялото е най-вероятно вече бетона под прозореца. Не мисля, че е тухла, защото почти цялата тази фасада е с дограми, за да е здрава конструкцията би трябвало да е стоманобетон. Не мога да видя много добре в детайли, защото като увелича се размазва и не виждам дали е отчупен пластерборд

# 52 015
Има някаква странна нова вълна, че ИК е бил официално обявен за лама и имало доказателства в някакъв будистки сайт. Аз не съм срещала такава информация. А вие?
Скрит текст:
Скрит текст:
Само че за Калушев пише, че е "main contact" на клона на Шечен в България, докато духовния водач на центъра е Шечен Рабджам Ринпоче.

Във форума на xnetbg.net има мнение от потребител относно ролята на Калушев в центъра, в темата "Религия":
Скрит текст:
Нямам нищо общо с Шечен, а тяхния "фронтмен" Иво Калушев направо ми е антипатичен с надменното си отношение и постоянните претенции, затова, че е най-великия експерт по Будизъм в тази част на Европа. Поради тази причина съм персона нон грата в техния сайт.
Самият Шечен Рабджам Ринпоче е доста активен в разпространението на тибетския будизъм по света. В момента той е на обиколка в Канада. Официалната страница на манастира Шечен съобщава, че е пристигнал в Торонто за посещение между 22 и 30 юли 2026 г. На 24–26 юли той ръководи първия канадски Telda Tsechu Siddhi Dungdrub Chenmo - мащабна церемония, при която участниците колективно натрупват 100 милиона повторения на мантрата Vajra Guru.
Скрит текст:
Шечен Рабджам Ринпоче (www.facebook.com/shechenrabjam) е внук и духовен наследник на великия Дилго Кхйенце Ринпоче (1910-1991) - най-прославения Риме (уважение към 4-те школи, без смесването им в една) учител от средата на ХХ век. На три годишна възраст Рабджам Ринпоче започва да живее с Дилго Кхйенце Ринпоче и да получава учения от него, като в момента е един от малкото живи учители, които притежават всички основни приемствености на четирите школи на тибетския будизъм - Нйингма, Сакя, Кагю и Гелуг. Сега той е глава на Манастира Шечен - един от „Шестте манастира-майки“ на традицията Нйингма в тибетския будизъм. Първоначално е бил разположен в Тибет, но е разрушен в края на 50-те години по време на Културната революция в Китай и е възстановен в Непал през 1985 г. Неговото начално училище предоставя образование за деца на възраст между пет и четиринадесет години.
Калушев е превел на български книгата на Шечен Рабджам Ринпоче "Великото лекарство – което побеждава вкопчването в идеята за реалност" и го счита за свой коренен учител.

Изглежда че Шечен Рабджам Ринпоче не пътува много в Източна Европа, защото през 2025 е бил в Германия и Великобритания, а през 2026 ще посети Португалия и Франция. Също така през 2025 е ходил в Мексико и е открил нов Шечен център в Ню Йорк.

На официалния сайт на Шечен има данни от 2011 за откриването на център в Хърватия и в Мексико, като Шечен Рабджам Ринпоче е ходил в тези държави през 2012. Но няма данни за център и пътувания до България.
Скрит текст:
Шечен центърът в Мексико е в Гуадалахара - много далече от Юкатан, където се е намирала пещерата на Калушев. Докато центърът в Хърватия не изглежда активен, сайтът им не работи, а фейсбука не публикува нищо от 1 година...

Освен Шечен Рабджам Ринпоче, като основен учител, Калушев е твърдял, че има редовна връзка с друг много важен за него учител - Дзонгсар Кхиенце Ринпоче (който също е ученик на Дилго Кхйенце Ринпоче и има участия в Шечен центровете) и е превеждал лекциите му като гост в България.

Но пък Дзонгсар Кхиенце Ринпоче е включен в списък на будистки учители, за които има "предупреждения" и противоречиви информации :  https://viewonbuddhism.org/controversy-controversial-teacher-gro … questionable.html
Скрит текст:
Изказванията на Кхйенце Ринпоче в социалните мрежи през годините са предизвиквали немалко спорове - особено по темите за сексуалното насилие и предаността към духовния учител. Критики са пораждали и подкрепата и похвалите му за личности като Трунгпа Ринпоче и Согял Ринпоче - и двамата свързвани с многократно неприемливо поведение - както и за Аун Сан Су Чжи, след като тя защитава действията срещу рохингите, довели до убийства. Мнозина смятат за неприемлив и начина, по който той подхожда към случаите на сексуално насилие в тантрическите отношения между учител и ученик - според критиците му той прехвърля вината върху самите жертви. Самият Кхйенце Ринпоче не е обвиняван в насилническо поведение - критиките към него са свързани с противоречивите позиции, които е изразявал в социалните мрежи.
Към момента няма информация журналисти или медии да са потърсили тези двама будистки учители, които със сигурност са познавали Иво Калушев, а може и те да не желаят да коментират случая...
Благодаря! За да е main contact със сигурност не е духовен учител, дали лама или монах. За стаята съм съгласна, че може да е и стая за ритуали

# 52 016
Ето същото място
И мен това ме впечатли, иглите трябва да са  по един метър дълги и доста дебели. Освен ако одеялото не е "добавено" към снимката...

# 52 017
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Плете се с пръсти. Няма игли.

Да се върнем на темата?Head Band

# 52 018
Не разбирам, защо се спори за пожара? Каква престрелка да се скрие?
Нали други следи от куршуми по жертвите няма. Тогава каква е била тази престрелка? Само са ранени килърите, че даже има и убит.
Защо и къде имало сажди или нямало?
Излиза, че "великолепната шесторка"  не  е застрашила българската държавна конструкция, ами направо световната. То такава мащабна операция и с толкова "замитане" на истината не може да е само българска.
Къртене и рушене на стени, където са станали ги измили с шампоан. Кражби, обири....и накрая  осрали местопрестъплението.

# 52 019
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

Скрит текст:
Скрит текст:

Скрит текст:

Скрит текст:
Благодаря! За да е main contact със сигурност не е духовен учител, дали лама или монах. За стаята съм съгласна, че може да е и стая за ритуали
Уникално безсилие – самите вие го намирате в официалните световни и непалски регистри, но веднага започвате да се чудите за какво дребно нещо да се хванете, за да омаловажите фактите и да кажете, че не е точно така.
Какво според вас трябва да пише в международен регистър за човек, който представлява и движи клона на Шечен в България, ако не 'Main Contact' (Основно лице за контакт)? Да не би да очаквате Шечен Рабджам Ринпоче лично да си вдига българския телефон и да организира логистиката и даренията от Непал?

Общи условия

Активация на акаунт