Отговори
# 52 005
Задължени ли са да и' дадат този протокол. Възможно ли е изобщо да няма? - ако в този смисъл е писал Вл. Йончев.
Да, брутално нагли са.
Такъв протокол няма как да няма. Има със сигурност. Колко е пълен, подробен или достоверен е  отделен въпрос, който явно избягват.
Тя (Майсторова) има право като потърпевша и наследник да го поиска, или адвокатът ѝ от нейно име.
По преценка на прокурора се дава достъп и копие до този протокол от огледа, или не.
Ако нямат какво да крият, би трябвало да им го дадат.
На практика Майсторова, адвокатите и близките няма как да направят оценка за достоверност на протокола при предаване на хижата, ако нямат подробен протокол с опис от първоначалният оглед.
Не знаем при 'приемане' на владението на хижата какво са подписали, дали въобще са подписали, дали не са писали възражение на протокола (все пак са били с адвокат). Общо взето на мен ми изглежда като 'мръсни номерца' на прокуратурата, които подсказват непрозрачност в разследването най-малкото.

# 52 006
  • София
Да, за тези  мръсни номерца  РА казваше още от самото начало, права е била. Продължаваха през цялото време, продължават и сега.
 Права е Майсторова за засегнатия държавен конструкт. Жалко за младите животи. Жалко и за нас, кочината си остава. Четете между редовете, секта, култ са прашинка срещу това ако е свързано примерно с трафик на деца за органи. Ужасно е.

Последна редакция: вт, 28 юли 2026, 02:19 от valya61

# 52 007
Има някаква странна нова вълна, че ИК е бил официално обявен за лама и имало доказателства в някакъв будистки сайт. Аз не съм срещала такава информация. А вие?
Иво Калушев е споменат в световния Будистки каталог :
Скрит текст:
И също така в Непалски регистър :
Скрит текст:
Само че за Калушев пише, че е "main contact" на клона на Шечен в България, докато духовния водач на центъра е Шечен Рабджам Ринпоче.

Във форума на xnetbg.net има мнение от потребител относно ролята на Калушев в центъра, в темата "Религия":
Скрит текст:
GARVAN Октомври 01, 2010, 14:18:37 pm
Нямам нищо общо с Шечен, а тяхния "фронтмен" Иво Калушев направо ми е антипатичен с надменното си отношение и постоянните претенции, затова, че е най-великия експерт по Будизъм в тази част на Европа. Поради тази причина съм персона нон грата в техния сайт.
Самият Шечен Рабджам Ринпоче е доста активен в разпространението на тибетския будизъм по света. В момента той е на обиколка в Канада. Официалната страница на манастира Шечен съобщава, че е пристигнал в Торонто за посещение между 22 и 30 юли 2026 г. На 24–26 юли той ръководи първия канадски Telda Tsechu Siddhi Dungdrub Chenmo - мащабна церемония, при която участниците колективно натрупват 100 милиона повторения на мантрата Vajra Guru.
Скрит текст:
Шечен Рабджам Ринпоче (www.facebook.com/shechenrabjam) е внук и духовен наследник на великия Дилго Кхйенце Ринпоче (1910-1991) - най-прославения Риме (уважение към 4-те школи, без смесването им в една) учител от средата на ХХ век. На три годишна възраст Рабджам Ринпоче започва да живее с Дилго Кхйенце Ринпоче и да получава учения от него, като в момента е един от малкото живи учители, които притежават всички основни приемствености на четирите школи на тибетския будизъм - Нйингма, Сакя, Кагю и Гелуг. Сега той е глава на Манастира Шечен - един от „Шестте манастира-майки“ на традицията Нйингма в тибетския будизъм. Първоначално е бил разположен в Тибет, но е разрушен в края на 50-те години по време на Културната революция в Китай и е възстановен в Непал през 1985 г. Неговото начално училище предоставя образование за деца на възраст между пет и четиринадесет години.
Калушев е превел на български книгата на Шечен Рабджам Ринпоче "Великото лекарство – което побеждава вкопчването в идеята за реалност" и го счита за свой коренен учител.

Изглежда че Шечен Рабджам Ринпоче не пътува много в Източна Европа, защото през 2025 е бил в Германия и Великобритания, а през 2026 ще посети Португалия и Франция. Също така през 2025 е ходил в Мексико и е открил нов Шечен център в Ню Йорк.

На официалния сайт на Шечен има данни от 2011 за откриването на център в Хърватия и в Мексико, като Шечен Рабджам Ринпоче е ходил в тези държави през 2012. Но няма данни за център и пътувания до България.
Скрит текст:
Шечен центърът в Мексико е в Гуадалахара - много далече от Юкатан, където се е намирала пещерата на Калушев. Докато центърът в Хърватия не изглежда активен, сайтът им не работи, а фейсбука не публикува нищо от 1 година...

Освен Шечен Рабджам Ринпоче, като основен учител, Калушев е твърдял, че има редовна връзка с друг много важен за него учител - Дзонгсар Кхиенце Ринпоче (който също е ученик на Дилго Кхйенце Ринпоче и има участия в Шечен центровете) и е превеждал лекциите му като гост в България.

Но пък Дзонгсар Кхиенце Ринпоче е включен в списък на будистки учители, за които има "предупреждения" и противоречиви информации :  https://viewonbuddhism.org/controversy-controversial-teacher-gro … questionable.html
Скрит текст:
Изказванията на Кхйенце Ринпоче в социалните мрежи през годините са предизвиквали немалко спорове - особено по темите за сексуалното насилие и предаността към духовния учител. Критики са пораждали и подкрепата и похвалите му за личности като Трунгпа Ринпоче и Согял Ринпоче - и двамата свързвани с многократно неприемливо поведение - както и за Аун Сан Су Чжи, след като тя защитава действията срещу рохингите, довели до убийства. Мнозина смятат за неприемлив и начина, по който той подхожда към случаите на сексуално насилие в тантрическите отношения между учител и ученик - според критиците му той прехвърля вината върху самите жертви. Самият Кхйенце Ринпоче не е обвиняван в насилническо поведение - критиките към него са свързани с противоречивите позиции, които е изразявал в социалните мрежи.
Към момента няма информация журналисти или медии да са потърсили тези двама будистки учители, които със сигурност са познавали Иво Калушев, а може и те да не желаят да коментират случая...

# 52 008
  • Варна
За мен едно е видно,че на мястото е оставена невероятна свинщина-нахвърляни навсякъде предмети, разместени и захвърлени….Нали уж от мазето тръгнал пожара, а най-опожареното място изглежда друго.
И още - как този хипер пожар -пламъци, дим не е забелязан, усетен  от някой в селото?
Дали останалите камери, които се видяха на снимките са работили или просто са били сложени?
Под публикациите си във ФБ в личния си профил ВЙ е категоричен,че човекът,който отива до дръвника не е никой от тримата загинали.

# 52 009
Възможно ли е да е имало ламперия или пък гипсокартон?
Само предположение, нямам идея как е изглеждала преди това?
Ето същото място
Ооо тази специфична брада!
Точно Ники ходи вечерта до дръвника.
Защо роднините се правят, че не го разпознават.

# 52 010
Ето същото място
С какви игли е плетено това одеяло? Ралица твърдеше, че тя го е плела.

# 52 011
Скрит текст:
Ето същото място
Vanne, не е Ники това.
Ето снимки за сравнение, който която иска да си избере.
Скрит текст:

Калия, това е мериносова вълна, плете се с ръце, няма игли.

Последна редакция: вт, 28 юли 2026, 10:14 от mariposa_viv

# 52 012
Относно видеото на offnews и въпросните човешки "остатъци". Откровено, на мен това което са снимали и са пробвали да zoom-нат като с лупа, ми прилича на нещо настъпано.
Сякаш някой не го е видял и си е оставиш грайфера вътре.
Силно ме съмнява 1во да е човешко, 2ро да е от разследващите.

Иначе и аз чакам да видя липсващите стени и нагорялата стая на Ивей. Ще видим дали ще намерят и следи от престрелка.

Няма да се изненадам ако сега изведнъж намерят следи от престрелка по стените. Които разследващите просто са пропуснали да видят Simple Smile

# 52 013
Чернилката под прозорците и дали е било тухла. Виждам, че е имало радиатори по цялата дължина под прозорците.  Радиаторите са паднали  на земята-нормално те се захващат с нещо като скоби за стената. Това бялото под прозорците е остатъци от пластерборд. Почернялото е най-вероятно вече бетона под прозореца. Не мисля, че е тухла, защото почти цялата тази фасада е с дограми, за да е здрава конструкцията би трябвало да е стоманобетон. Не мога да видя много добре в детайли, защото като увелича се размазва и не виждам дали е отчупен пластерборд

# 52 014
Има някаква странна нова вълна, че ИК е бил официално обявен за лама и имало доказателства в някакъв будистки сайт. Аз не съм срещала такава информация. А вие?
Скрит текст:
Скрит текст:
Само че за Калушев пише, че е "main contact" на клона на Шечен в България, докато духовния водач на центъра е Шечен Рабджам Ринпоче.

Във форума на xnetbg.net има мнение от потребител относно ролята на Калушев в центъра, в темата "Религия":
Скрит текст:
Нямам нищо общо с Шечен, а тяхния "фронтмен" Иво Калушев направо ми е антипатичен с надменното си отношение и постоянните претенции, затова, че е най-великия експерт по Будизъм в тази част на Европа. Поради тази причина съм персона нон грата в техния сайт.
Самият Шечен Рабджам Ринпоче е доста активен в разпространението на тибетския будизъм по света. В момента той е на обиколка в Канада. Официалната страница на манастира Шечен съобщава, че е пристигнал в Торонто за посещение между 22 и 30 юли 2026 г. На 24–26 юли той ръководи първия канадски Telda Tsechu Siddhi Dungdrub Chenmo - мащабна церемония, при която участниците колективно натрупват 100 милиона повторения на мантрата Vajra Guru.
Скрит текст:
Шечен Рабджам Ринпоче (www.facebook.com/shechenrabjam) е внук и духовен наследник на великия Дилго Кхйенце Ринпоче (1910-1991) - най-прославения Риме (уважение към 4-те школи, без смесването им в една) учител от средата на ХХ век. На три годишна възраст Рабджам Ринпоче започва да живее с Дилго Кхйенце Ринпоче и да получава учения от него, като в момента е един от малкото живи учители, които притежават всички основни приемствености на четирите школи на тибетския будизъм - Нйингма, Сакя, Кагю и Гелуг. Сега той е глава на Манастира Шечен - един от „Шестте манастира-майки“ на традицията Нйингма в тибетския будизъм. Първоначално е бил разположен в Тибет, но е разрушен в края на 50-те години по време на Културната революция в Китай и е възстановен в Непал през 1985 г. Неговото начално училище предоставя образование за деца на възраст между пет и четиринадесет години.
Калушев е превел на български книгата на Шечен Рабджам Ринпоче "Великото лекарство – което побеждава вкопчването в идеята за реалност" и го счита за свой коренен учител.

Изглежда че Шечен Рабджам Ринпоче не пътува много в Източна Европа, защото през 2025 е бил в Германия и Великобритания, а през 2026 ще посети Португалия и Франция. Също така през 2025 е ходил в Мексико и е открил нов Шечен център в Ню Йорк.

На официалния сайт на Шечен има данни от 2011 за откриването на център в Хърватия и в Мексико, като Шечен Рабджам Ринпоче е ходил в тези държави през 2012. Но няма данни за център и пътувания до България.
Скрит текст:
Шечен центърът в Мексико е в Гуадалахара - много далече от Юкатан, където се е намирала пещерата на Калушев. Докато центърът в Хърватия не изглежда активен, сайтът им не работи, а фейсбука не публикува нищо от 1 година...

Освен Шечен Рабджам Ринпоче, като основен учител, Калушев е твърдял, че има редовна връзка с друг много важен за него учител - Дзонгсар Кхиенце Ринпоче (който също е ученик на Дилго Кхйенце Ринпоче и има участия в Шечен центровете) и е превеждал лекциите му като гост в България.

Но пък Дзонгсар Кхиенце Ринпоче е включен в списък на будистки учители, за които има "предупреждения" и противоречиви информации :  https://viewonbuddhism.org/controversy-controversial-teacher-gro … questionable.html
Скрит текст:
Изказванията на Кхйенце Ринпоче в социалните мрежи през годините са предизвиквали немалко спорове - особено по темите за сексуалното насилие и предаността към духовния учител. Критики са пораждали и подкрепата и похвалите му за личности като Трунгпа Ринпоче и Согял Ринпоче - и двамата свързвани с многократно неприемливо поведение - както и за Аун Сан Су Чжи, след като тя защитава действията срещу рохингите, довели до убийства. Мнозина смятат за неприемлив и начина, по който той подхожда към случаите на сексуално насилие в тантрическите отношения между учител и ученик - според критиците му той прехвърля вината върху самите жертви. Самият Кхйенце Ринпоче не е обвиняван в насилническо поведение - критиките към него са свързани с противоречивите позиции, които е изразявал в социалните мрежи.
Към момента няма информация журналисти или медии да са потърсили тези двама будистки учители, които със сигурност са познавали Иво Калушев, а може и те да не желаят да коментират случая...
Благодаря! За да е main contact със сигурност не е духовен учител, дали лама или монах. За стаята съм съгласна, че може да е и стая за ритуали

# 52 015
Ето същото място
И мен това ме впечатли, иглите трябва да са  по един метър дълги и доста дебели. Освен ако одеялото не е "добавено" към снимката...

# 52 016
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Плете се с пръсти. Няма игли.

Да се върнем на темата?Head Band

# 52 017
Не разбирам, защо се спори за пожара? Каква престрелка да се скрие?
Нали други следи от куршуми по жертвите няма. Тогава каква е била тази престрелка? Само са ранени килърите, че даже има и убит.
Защо и къде имало сажди или нямало?
Излиза, че "великолепната шесторка"  не  е застрашила българската държавна конструкция, ами направо световната. То такава мащабна операция и с толкова "замитане" на истината не може да е само българска.
Къртене и рушене на стени, където са станали ги измили с шампоан. Кражби, обири....и накрая  осрали местопрестъплението.

# 52 018
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

Скрит текст:
Скрит текст:

Скрит текст:

Скрит текст:
Благодаря! За да е main contact със сигурност не е духовен учител, дали лама или монах. За стаята съм съгласна, че може да е и стая за ритуали
Уникално безсилие – самите вие го намирате в официалните световни и непалски регистри, но веднага започвате да се чудите за какво дребно нещо да се хванете, за да омаловажите фактите и да кажете, че не е точно така.
Какво според вас трябва да пише в международен регистър за човек, който представлява и движи клона на Шечен в България, ако не 'Main Contact' (Основно лице за контакт)? Да не би да очаквате Шечен Рабджам Ринпоче лично да си вдига българския телефон и да организира логистиката и даренията от Непал?

# 52 019
Относно одеалното, реално може да е плетено с ръце. Виждала съм клипчета, най-вече с мериносова вълна, как използвват ръце вместо куки, за да постигнат този ефект.

Относно пожара, достатъчно е да провериш в интернет за изгорели тухлени къщи и ще излезнат безброй снинки. Някои са много обгорени, при други стените са слабо засегнати от сажди, при трети едната стена е много, другата почити необгоряла.

За това как ще се разпростре и протече един пожар и какви последствия ще има, предполагам факторите са много. Не бива да забравяме, че не говорим за обикновена къща. В хижата и височината на тавана е различна и наличието на множеството големи витрини/прозорци и сигурно куп други неща, за които не се сещаме. На снимките от Йончев се вижда опушване главно на вътрешната стена, а по тази с вратата се вижда лак е била засегната конструкцията, която почити е паднала реално.

Къде бяха намерени множеството гилзи? Не беше ли в коридора или по стълбите?

Общи условия

Активация на акаунт