Отговори
# 52 725
Да опитаме по друг начин.
С цел да не опетняваме името на скъпоценния лама без категорични доказателства, нека приемем, че записките са на Сивия плъх (хипотетично, разбира се, но вярвам, че за него ще е чест да участва в експеримента). Та как бихте ги тълкували тези записки, какво ви е мнението за тях?

П.П.: Кубратова, постоянно се оплакваш, че не ти отговарят на въпросите, а моите упорито ги игнорираш, защо?
Ами хипотетично може да са мой. Как бихте ги тълкували? Хипотетично може да са на някой си.
Хипотетично, ако са Ваши, каква е била основната Ви мисъл?

# 52 726
Група Ягодка, щом толкова държите на официалната информация, приемете само нея - официално съобщените факти. Аз нямам против да приемете само тях.
Какво точно доказаха до момента официалните органи по разследването? Моля, да цитирате само тях – без медии, бивши приятели и случайни минувачи, само официалните разследващи.
От официалните разследващи разбрах, че имаме група рейнджъри, които много са помагали на службите, имали са увлечение към будизма, притежавали са законни оръжия и не са открити никакви незаконни неща и забранени субстанции. Официално се работи по версията за убийство/самоубийство, но не са изключени и други версии. Имали са връзки с политици, получавали са финансиране, чакат се финалните експертизи,  намерени са бележки (без да е уточнено официално от кого, кога и при какви обстоятелства са писани), както и лични вещи като епилатори, иригатори и лубриканти.
Тъй като Shockkk много настоятелно няколко пъти попита дали е обявено официално чии са тези записки, а пък същевременно той и вие отричате официалните данни и твърдите, че те са лъжливи и манипулирани, призовах, след като това е критерия за истинност, просто да ги приемете - официалните данни, изнесени до тук, а пък записките - тогава, когато ги обявят официално. Останалата част от нас, която е приела, че те са достоверни, ще запазим това свое мнение докато официално това не бъде опровергано.

# 52 727
  • у дома...
Хипотетично, казвате, че човекът, писал записките, е измамник? Не може да бъде...

# 52 728
Първо, не се знае от кой момент е снимката и второ, според Тодоров телата са били в хижата и са пренесени на двора от Деян.
Същият се позовава на данни от разследването и твърди, че "решил да каже фактите, каквито са", не прави предположение.
Така че тук и да се обсъжда снимката (пък на триъгълник ли паднали, пък как, пък било възможно...), докато не се види в кориците на разследването какво е установеното положение на телата и има ли следи от пренасяне, влачене и настъпване на смъртта на друго място, все е без резултат.
Същото и с разни записки - някой (анонимен източник, наречен в медията "високопоставен служител") твърди, че ги взел от разследването и ги разнася по частни експерти и медии, защото се опасява, че щели да бъдат "унищожени или "загубени" от НИК.
Това без коментар, но след такова изявление всеки трябва да може да си направи изводите що за система трябва да е и МВР, включително собственият й институт и как според въпросният високопоставен служител се водят разследванията и се постъпва с доказателства по тях. Ако положението е такова, каквото го твърди, защо не излезе с името си, не сезира прокуратурата и прочие, ами разнася доказателства по частни експерти и медии?! С каква цел? Законност? Връщане на разклатеното обществено доверие (не от днес, а от много години)? Че нали по този начин дискредитира и експертите, и експертизите на НИК и въобще разследванията не само по един случай. Да не говорим, че отделно прави нарушение на собственото си задължение да не разгласява материали от разследването. Ама явно спазването на закона и страхът от реализиране на отговорност не са на мода в МВР и не възпират, нито пък такава се търси - я колко публикации и психолози твърдят да разполагат с и обсъждат данни от разследването,  и то от месеци - не се вижда и чува да се повдига дори въпросът за отговорност.
Доказателствата се описват, номерират и би трябвало да се следи за тяхната наличност, тези задължения са скрепени и със съответната отговорност.
Отделен въпрос е, че дори и записките да се намират в материалите по разследването, тяхната автентичност (възможно е авторите на текст и рисунки или на отделни текстове да са различни, възможно е и да са преписи от разни книги - вчера за мое изумление попаднах в друг форум на препратка към статия със същото съдържание като на записките, но писана от някаква жена - психолог мисля, статията има претенции за научност в нейната сфера), време на съставяне (ориентировъчно) и разни други особености, ако се налага, да са установени несъмнено, за да се ползват като доказателство. Кое от всичко това може да се види в медия, за да се правят изводи по същество?
Най-много да се направят изводи за начина на работа и интригите в МВР, за останалото - от производството.     

# 52 729
Добре, хубаво, нямали са си друга работа, писали са простотии на листчета.
И?

Ами ние цитираме тия листчета, а вие твърдите, че ги клеветим и опетняваме паметта им?

И не са просто листчета, а правилник за живота в сектата. Както имаше "преди да четеш к ига или гледаш филм, консултирай се с лама Иво" (цитатът е по памет, не буквален, ще ме извините)
Къде твърдя това?
Трудно ми е да повярвам, че петдесетгодишен ще пише с почерк на третокласник. Това е всичко.

Добре, какво отнощение имат към смъртта им тези листчета? /Това вече го питам няколко пъти/

Последна редакция: чт, 30 юли 2026, 17:11 от Spensa

# 52 730
Някой ВЕЧЕ преписа записките на ИК. 🤣
Не мога да повярвам.
Къде е СМ да го набие за кражба на интелектуална собственост?

# 52 731
С цел да не опетняваме името на скъпоценния лама без категорични доказателства, нека приемем, че записките са на Сивия плъх (хипотетично, разбира се, но вярвам, че за него ще е чест да участва в експеримента). Та как бихте ги тълкували тези записки, какво ви е мнението за тях?

П.П.: Кубратова, постоянно се оплакваш, че не ти отговарят на въпросите, а моите упорито ги игнорираш, защо?
Днес чета страници назад, не успявам да следя всичко (докато мина през личностните нападки и разправии, времето отишло и нови постове излизат), но поне в последните две не намирам твой пост, за да твърдиш, че ги игнорирам, и то упорито.  Доколкото помня, не сме влизали в диалог от началните месеци на темата. 
Когато прочета твой въпрос към мен, ще ти отговоря.

# 52 732
Важното е, че не си отваряме очите и ушите дори и за 1/10 от изнесената информация, а подбраната натъкмяваме към вярванията си.

# 52 733

Днес чета страници назад, не успявам да следя всичко (докато мина през личностните нападки и разправии, времето отишло и нови постове излизат), но поне в последните две не намирам твой пост, за да твърдиш, че ги игнорирам, и то упорито.  Доколкото помня, не сме влизали в диалог от началните месеци на темата. 
Когато прочета твой въпрос към мен, ще ти отговоря.
Заповядай: https://bg-mam.ma/p/1853871/51397252

# 52 734
Група Ягодка, щом толкова държите на официалната информация, приемете само нея - официално съобщените факти. Аз нямам против да приемете само тях.
Какво точно доказаха до момента официалните органи по разследването? Моля, да цитирате само тях – без медии, бивши приятели и случайни минувачи, само официалните разследващи.
От официалните разследващи разбрах, че имаме група рейнджъри, които много са помагали на службите, имали са увлечение към будизма, притежавали са законни оръжия и не са открити никакви незаконни неща и забранени субстанции. Официално се работи по версията за убийство/самоубийство, но не са изключени и други версии. Имали са връзки с политици, получавали са финансиране, чакат се финалните експертизи,  намерени са бележки (без да е уточнено официално от кого, кога и при какви обстоятелства са писани), както и лични вещи като епилатори, иригатори и лубриканти.
Тъй като Shockkk много настоятелно няколко пъти попита дали е обявено официално чии са тези записки, а пък същевременно той и вие отричате официалните данни и твърдите, че те са лъжливи и манипулирани, призовах, след като това е критерия за истинност, просто да ги приемете - официалните данни, изнесени до тук, а пък записките - тогава, когато ги обявят официално. Останалата част от нас, която е приела, че те са достоверни, ще запазим това свое мнение докато официално това не бъде опровергано.
Не го наричайте доказателство тогава, защото аз от официалните лица съм чула само изброеното от мен. Не виждам да са казали това, което твърдите вие, а тъй като вие много вярвате на разследващите е нормално да се придържате към фактите изнесени от тях. Не са много и са лесни за запомняне, а ако случайно се объркате с някаква друга информиция са и лесни за откриване, имаме две изказвания на Захари Васков, едно на Сарафов и три брифинга.

# 52 735
Добре, хубаво, нямали са си друга работа, писали са простотии на листчета.
И?
Верно ли са простотии?

Страхът, че записките са на Калушев е сериозен.

Той отглеждал чужди деца, какво толкова?
Извършвал е измама с документи, че са при него само временно, какво толкова?
Спирал ги от училище, какво толкова?
Писал някакви простотии на листчета, какво толкова?
Накрая и ги изпрати на смърт, какво толкова?

Положението е просто трагично.

# 52 736
Излязла е графологична експертиза? Може ли линк?

# 52 737
Скрит текст:
Скрит текст:
Сега кой е виновен, че хижата е опожарена, пак ли мафията и държавата. Събрали се някакви оплаквачки и оплакват хляба на Ивей.
Никой не оплаква децата, станали жертва на насилие, децата които не са имали нормален живот и накрая са застреляни в главите. Оплакваме опожарената хижа, хляба и глинените фалоси. Това е страшно...
Аз не го възприемам като оплакване (хляба и т.н.), друго се казва с тези кадри.
И бих предложила да се опитаме нещо, като се абстрахираме от всички медийни интерпретации и уж от извора публикувани данни, пък противоречиви, от всякакви предварително заети тези и убеждения в едно или друго, макар за тях все още да липсва надеждна и потвърдена като достоверна от разследването доказателствена основа и се опрем само на официално съобщените на брифингите данни:
Та, представете си сега, че сте разследващи, влизате първи в хижата (обгоряла частично), знаете, че вечерта е нямало и ток, и заварвате три трупа, чиято смърт е причинена от огнестрелни оръжия, в кухнята -  квасно тесто за хляб, готово за печене, курабии и т.н. продукти, ползвани неизмити съдове... (т.е. видимо последно се е приготвяла храна и видимо това приготвяне е прекъснато, недовършено), виждате стаи в ремонт (в едната ваничка с боя). Кое е първото, което ще си помислите в тази обстановка - че хората планирано (от месеци, казвате тук) са се самоубили, че са се самоубили при екстремни някакви обстоятелства, настъпили скорострелно, непосредствено преди смъртта или че са убити?

Че са убити, разбира се, те очевидно точно това са си и помислили, образувайки производството за убийства на две или повече лица, не е ли? И са почнали да проверяват версии, да събират доказателства, обаче пък от една страна не се установява нито външна намеса, нито следи от присъствие на други лица в и около хижата, от друга изострелите са произведени от разстояние, удобно за собствена ръка, и т.н., да не преразказвам за пореден път брифингите. В резултат на това водещата версия се е сменила.

Кубратова, цитирам предишния си пост, защото изглежда си го пропуснала и искрено се надявам на отговор.

Кубратова, и аз една бележка да направя - предстоящото назнаване на психолого-психиатрична теологична и т.н. експертиза го обявиха повече от месец след намирането на телата, а не в самото начало на разследването, както твърдиш. Ако в рамките на тоя месец всички събрани доказателства подкрепят една единствена версия, какво друго да направят?
Прави ми впечатление, че хем твърдиш, че не си се насочила към определена версия и във всички виждаш нелогични неща, хем коментираш изключително и само пропуските в т.нар. "официална версия". Кажи две думи за версията за външна намеса/убийства от трети лица, как се връзва тя с известните до момента факти и доказателства?
Скрит текст:
Преди да открият кемпера търсеха убиец, вкл. ИК, някакви 4 автомобила...
Добро правило е никога да не се обясняват с подробности докато трае разследването, защото всякакви свързани лица започват да си правят изводи и да внимават какво правят и говорят. Това беше огромна грешка.
Не беше грешка, напротив - съвсем съзнателна кампания. Не са вчерашни, че да отдаваме всичко на грешки. Предварително се обсъжда какво и как ще се оповестява, не става дума за стихиен процес и импровизации на отделни лица, има и подготовка. Въобще, цялата кампания, включително в парламента, в медии, беше целенасочена, а не грешка. Какъв беше ефектът, е отделен въпрос.
Абсолютно споделям принципа "Разследвай си и в началото си мълчи, говори накрая!"  Той е и обичайното и логично поведение при разследване.  В този казус бяхме свидетели на обратния подход, който не е плод на случайност, а се следваше видим модел.
И една бележка във връзка със съществен детайл: Когато в началото на разследване се обяви, че се работи по повече от една версия (в случая се касае убийства или самоубийства, трета няма как да има предвид начина на причиняване на смъртта, ерго, не може да се касае за някакъв случаен инцидент), това е обичайно изявление и друго не може да се очаква, така и трябва да бъде. Когато обявиш, че водещата ти версия е самоубийства, но работиш и по други версии, не се съобщава едновременно с това, че за установяване на мотивите са назначени психологическа и теологична експертиза. Това последното веднага опровергава формално съобщеното за работа и извън водещата версия, защото няма как нито технически, нито логически с такива експертизи да установяваш мотиви на трети лица (предполагаеми неизвестни извършители) извън жертвите, така става ясно, че всъщност се работи само по водещата версия, т.е. разследването и търсенето ти се затваря и ограничава в рамките на групата още в първите часове, които са решаващи за цялото разследване.  
Такива експертизи е логично да се назначат (ако изобщо са нужни), едва когато категорично се изчерпят доказателствените възможности и се установи, че няма друг начин, освен хората да са се самоубили, т.е категорично и безусловно се изключи убийство.  Това обаче не става в началото на разследването.  
Виж, това вече наистина е грешка - да се издъниш сам с излишни приказки, въпреки формалното изявление, което от своя страна и не може да бъде друго - нали не се очаква в първите дни да обявят (особено при три трупа и пожар, а не при намерен труп с пистолет в ръка в заключена отвътре стая, ама дори и тогава не е сигурно - хората са изобретателни и пак се налага да се разследва щателно), че работят само по версия "самоубийства"?

Да, пропуснала съм го, едва сега го виждам.
Относно експертизите - дори и м. март е ранна фаза на разследването,  като и към онзи момент продължават да твърдят, че работят по повече от една версия.
Факт, че разследването и към днешна дата не е приключено или поне аз не знам. Ако основният въпрос (убийство или самоубийства) за Петрохан е бил изяснен още месец след началото на разследването и до този момент категорично се счита изяснена липсата на намеса на външни лица, значи да не се питаме какво точно се разследва в момента и кое налагаше да се охранява хижата с месеци при изяснена вече фактическа обстановка.
На мен и за двете версии фактите са ми противоречиви, затова и на досегашната база вътре в себе си нямам категорична позиция и няма как да имам - щом разследващите, които още в първия месец са разполагали с достатъчно установени релевантни факти и доказателства, за да изключат външно присъствие, а същевременно разследването не е приключило, аз по-категорична от тях не мога да бъда, още повече, че не разполагам с всички материали по производството.
За търсенето и ненамирането на външни следи в рамките на месец от началото на разследването, и то в опожарена частично хижа + последиците от гасенето на пожара (само в деня на откриването на телата - два пъти) на фона на първоначалната картина, сочеща към убийство, както сама казваш, не знам какво да кажа - знаеш и ти, че има множество местопрестъпления без външни следи, включително ДНК или отпечатъци, но въпреки това няма съмнение, че се касае за убийство.
Към горното добавям и наистина безпрецедентните нарушения и на НПК, и на Конституцията, на които бяхме свидетели и обсъждахме зимата (няма да ги повтарям пак), поредицата  от публикации и изявления на лица, твърдящи да имат достъп до разследването и съобщаващи противоречиви на първоначално обявените официално факти, като се позовават именно на данни от производството, да не говорим за публикацията в Гласове и опасенията на високопоставения служител в МВР (да му вярваме ли?)...позволи ми да имам своите съмнения в качеството на разследване и целта на необичайната (да я наречем) медийна кампания още в началото.
Колкото до лансирани от външни на разследването лица конкретни версии за убийство, няма какво да ги коментирам, не ги и следя - ние с пълните доказателства не разполагаме, за да преценяваме евентуална достоверност, можем да коментираме (критично или не) само изнесените.
Тук има друг момент - каквито и фантазийни версии да излизат, те не касаят нито качеството на разследване, нито застрашават цялото общество, но ако разследването е тенденциозно и некачествено, ако обслужва нечии интереси и се използва за политически цели, няма нужда да обяснявам последиците не само за конкретно производство. Затова и коментирам това, което намирам за непрофесионално, от него зависим всички.

# 52 738
  • София
И мен ме докладваха, но пак ще си го напиша : Разберете, че не става въпрос за защита на Калушев, а става въпрос за огромни съмнения в официалната версия.

# 52 739

Общи условия

Активация на акаунт