Затънах с бързи кредити - могат ли да ме съдят?

• 3 294
  • 80
  •   1
Отговори
Здравейте, наложи ми се да изтегля много бързи кредити, няколко от които за суми около 4000€ с лихвите вече са станали двойно... Имах спешна нужда от пари, за да наема адвокат по дело, сега не знам как да се оправя. Общо дължа над 20 000€, пращат ми писма, звънят ми и не знам до какви по-сериозни последствия може да се стигне. Нямам нищо на свое име, не знам дали подлежа на съд в ситуацията. Ако някой е компетентен по темата, моля да ми разясни, също и ако имате съвети - споделете ги, макар че няма опция банка да ми отпусне кредит, нито има от кого да взема назаем или какво да продам...Съсипах се психически и физически, не знам какво да очаквам вече като още по-лош развой на нещата....

# 1
  • Melmak
Разбира се, че могат да ви съдят. И запор могат да ви наложат. Намерете си адвокат.

# 2
Разбира се, че могат да ви съдят. И запор могат да ви наложат. Намерете си адвокат.
Добре, а за какво ще ме съдят? Ако не мога да си платя вноските, защото нямам пари, какво ще се случи?

# 3
  • Melmak
😁😁😁 ами взимате пари, не ги връщате и после за какво ще ме съдят? Сериозно ли?

И запор може да ви бъде наложен.

# 4
Тук във форума има теми на адвокати, които ще ви отговорят напълно безплатно.

Иначе както са писали преди мен, могат да ви съдят. Налага се запор - бъдещи постъпления по сметката ви (например от заплата) ще ви ги прибират автоматично за погасяване на дълга. Ако има начин, опитайте се да се споразумеете за някаква отсрочка, най-изгодно ще е и за двете страни и ще си спестите съдебните разходи.

# 5

Иначе както са писали преди мен, могат да ви съдят. Налага се запор - бъдещи постъпления по сметката ви (например от заплата) ще ви ги прибират автоматично за погасяване на дълга. Ако има начин, опитайте се да се споразумеете за някаква отсрочка, най-изгодно ще е и за двете страни и ще си спестите съдебните разходи.

Аз не получавам заплата по банков път. Въпросът ми е какво може да се случи след като нямам заплата, имот или нещо на свое име?

# 6
  • Пловдив
Адвокат си намери и му дай да види договорите. Има добър шанс да са такива, че да върнеш само главницата. Не стопроцентова гаранция, има и кредити, които не заобикалят закона и в частност чл. 19, ал. 4 от Закова за потребителския кредит, но добър шанс. Това адвокатът, който е имал такива дела, ще го прецени. Като цяло смятам, че който е имал глупостта да се набута с подобни кредити, не е зле да си сърба попарата с лихви и всичко там, срещу каквото се е подписал, да му дойде акълът; но с голяма част от бързите кредити на нашия пазар нещата стоят така.
Самата консултация няма да струва много, а оттам нататък има и адвокати, които при затруднени клиенти и особено при такива дела (ако са налице наистина предпоставките договорът да се окаже нищожен, т.е. да спечелите) работят безплатно за клиента и си вземат парите от дружеството.

# 7
Могат да ти удържат от заплатата,но само толкова,колкото да ти остане да си покриваш минималните нужди...
Чудно е как въобще са ти отпуснали заеми...

# 8

Аз не получавам заплата по банков път. Въпросът ми е какво може да се случи след като нямам заплата, имот или нещо на свое име?

Ама вие сериозно ли? Мислите, че като нямате нищо на свое име няма да ви съдят?
Нали за адвокат сте теглили тези пари - идете го питайте сега как ще ви защитава.

# 9
Ще Ви наложат запор върху бъдещи вземания. На практика това означава, че доста години напред ще се наложи да работите на черно без осигуровки и със заплата в плик, ако благоволи работодателят да я дава. Ще загубите всякаква трудовоправна защита, в това число и думите "трудова злополука" няма да важат за Вас. Означава, също така, че след години ще вземате много по-ниска пенсия. Означава и че ще си плащате ежемесечно сама здравните осигуровки в НАП или ще загубите здравноосигурителни права. Липсата на официални доходи означава и отрязан за дълго време напред достъп до кредитиране от нормална финансова институция - честито, вече сте в контингента на лихварите. Ако планирате майчинство... По-добре не го планирайте. Връщайте си дълговете.

# 10
А може изобщо да не ви засъдят, а да продадат дълга ви на колекторски фирми.
А при тях нещата не са културни и цивилизовани.
Дааа, може само нещо да ви счупят...може и по-лоши неща.
Филмът тепърва започва.

# 11
На практика това означава, че доста години напред ще се наложи да работите на черно без осигуровки...
Означава, също така, че след години ще вземате много по-ниска пенсия...
Тук не мога да се съглася. Доходите от заплата са несеквестируеми в рамките на минималната заплата, в случая 620.20 евро към 2026г. Което на прост език ще рече, че сума до 620.20 евро не може да се запорира и да се спира. Всичко над нея подлежи на запор. Независимо дали е по карта или в брой.
Както повечето фирми осигуряват на минимална заплата, така и тук това е възможно да се осигурява човека на минимална заплата, за да може по документи да е на минимума, който не може да се спира. И ще е здравноосигурен и т. н.

Последна редакция: вт, 24 фев 2026, 06:30 от Arina7

# 12
Както вече са писали по-горе, кредиторите няма току-така да отпишат дълг с такива размери. Ще те гонят здраво, като алтернативата е да живееш тук като пустиняк, работейки на черно, или пък някъде в чужбина.

# 13
Не искам да съм черна станция, но с бързи кредити и лихвари последен проблем са съдилища и запори. Бих изяснила възможно най-бързо ситуацията и организирала план за изплащане, защото, както вече е споменато - колекторските фирми процедират доста извън закона.

# 14
  • София
Обявете личен фалит. Ето една статия за условията, на който трябва да се отговаря
https://milovanov.bg/lichen-falit/kak-da-obyavya-falit-nesastoya … a-fizichesko-lice

Общи условия

Активация на акаунт