Затънах с бързи кредити - могат ли да ме съдят?

• 3 295
  • 80
  •   1
Отговори
# 15
Arina7, напълно съгласна съм с написаното от Вас за несеквестируемите вземания. Обаче кой реално работи на минимална работна заплата и каква пенсия ще взема след време? Практическата част на въпроса е, че необявяването на истинското заплащане на труда има последствия - нисък размер на болнични и зависимост от волята на работодателя да ти плати това, за което сте се разбрали, а не това, което пише в трудовия договор. Да не говорим и за това, че с лошата кредитна история никоя нормална кредитна институция няма да я кредитира. За такива като нея това означава, че приключва с купуването на вещи и уреди на изплащане. Ако и се счупи пералнята, тя може ли още днес да си купи нова, предвид ниските и доходи и факта, че е затънала в дългове, които не иска и не може да погасява? А дори нямаме цялата картина, понеже не знаем с кого и за какво се е съдила, дали има деца в картинката или друг фактор, влачещ още разходи като болен родител, алкохолна, наркотична или хазартна зависимост; дали не е от някой малък град с ограничени възможности за избор на работно място; наличие или липса на собствено жилище и т.н.

Независимо от ситуацията, най-умното, което може да направи е да разсрочи и предоговори дълговете си и да започне да ги погасява, защото стигне ли се до съдебен изпълнител, тези дългове ще се натоварят с още такси и лихви. А ако се стигне до мутренска колекторска фирма, нищо чудно да се озове и на червените фенери в Амстердам.

# 16
На практика това означава, че доста години напред ще се наложи да работите на черно без осигуровки...
Означава, също така, че след години ще вземате много по-ниска пенсия...
Тук не мога да се съглася. Доходите от заплата са несеквестируеми в рамките на минималната заплата, в случая 620.20 евро към 2026г. Което на прост език ще рече, че сума до 620.20 евро не може да се запорира и да се спира. Всичко над нея подлежи на запор. Независимо дали е по карта или в брой.
Както повечето фирми осигуряват на минимална заплата, така и тук това е възможно да се осигурява човека на минимална заплата, за да може по документи да е на минимума, който не може да се спира. И ще е здравноосигурен и т. н.

Тя не иска обаче да плаща вноски. И май не е осигурена здравно, понеже пише за аборт и че не е могла да вземе рецепта за антибиотик на свое име.

Ако се сдобие с кола или има някаква по-скъпа техника, имат право да ѝ направят опис на имуществото и да ги разпродадат. Отделно, че не може да купи нищо на изплащане, да вземе банков кредит/ипотека, ако наследи нещо пак ще я погнат.

И аз съм на мнение, че за 20 хиляди евро дълг ще я погнат с непозволени  от закона средства. Бях чела някаква статия за килърите - Ами на тях тарифата им беше по-малко от 20 хиляди евро за поръчка, хем ставаше дума за хора, които ходят с въоръжена охрана и пр., и не могат да бъдат убити без риск.

# 17
  • София
...Бях чела някаква статия за килърите - Ами на тях тарифата им беше по-малко от 20 хиляди евро за поръчка, хем ставаше дума за хора, които ходят с въоръжена охрана и пр., и не могат да бъдат убити без риск.
Значи ще платят на килърите, за да няма никакъв шанс после да си върнат парите? Интересна концепция, но нерентабилна...
По-скоро длъжниците се обръщат към тях, но тук няма пари за това Blush

# 18
...Бях чела някаква статия за килърите - Ами на тях тарифата им беше по-малко от 20 хиляди евро за поръчка, хем ставаше дума за хора, които ходят с въоръжена охрана и пр., и не могат да бъдат убити без риск.
Значи ще платят на килърите, за да няма никакъв шанс после да си върнат парите? Интересна концепция, но нерентабилна...
По-скоро длъжниците се обръщат към тях, но тук няма пари за това Blush

Не, нямах предвид това, а че един човешки живот струва за някои хора по-малко, отколкото тя дължи, и за много по-малка сума ще се намерят хора да я пребият или да навредят на някой от близките ѝ. И да няма собствено жилище, не живее на пътя - могат да разбият или подпалят жилището, в което живее, да изнесат всичко ценно и продаваемо, но най-лошото е, че могат да наранят не само нея, но и хора, които с нищо не са виновни.

# 19
Обявете личен фалит. Ето една статия за условията, на който трябва да се отговаря
https://milovanov.bg/lichen-falit/kak-da-obyavya-falit-nesastoya … a-fizichesko-lice

Тя не покрива изискванията за личен фалит - има работа и и се плаща. А и личният фалит само ще отложи дълга и и през това време ще и поискат още повече пари накрая. Да не говорим, че тя сама няма да се справи с документите и ще трябва да плати и на адвокат, за да се стигне до обявяване на личен фалит.
А там ако те хванат с невярна декларация вече подлежиш на наказания. Въобще най-добре да се освести възможно най-скоро и да започне да внася по дълговете си иначе много лошо за нея.

# 20
Не виждам как здрав и прав човек може да обяви личен фалит! Ако не се лъжа,едно от условията за личен фалит е да имате сериозно заболяване...

# 21
Дължимата сума е сериозна, но не е непосилна. Работещ човек може да я върне, макар и разсрочено във времето. В крайна сметка хората изплащат ипотечни и потребителски кредити в далеч по-големи размери. Не е нещо нечувано и невиждано. В истински проблем ще се види, когато един ден отново и потрябва кредитиране(за лечение например), а заради лоша кредитна история и бъде отказано такова. Е това вече ще е в безизходица.

# 22
  • София
Към края на декември 2025 г. размерът на необслужваните кредити е 536 млн. лева. Те нарастват с 10.5% (51.1 млн. лв.) в сравнение с края на декември 2024 г. и с 1.3% (7.1 млн. лв.) спрямо края на септември 2025 година.*

* https://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/2 … o_press_a1_bg.pdf

Изберете си от всички 536 млн. обяснения Confused

# 23
Авторке, изхвърлете всички мнения на боклука, които сте прочели дотука, нито едно от тях няма да ви помогне. А то е нищо да не плащате. В никакъв случай не предоговярайте кредити, не ги разсрочвайте, никакви документи не подписвайте, с нови планове как да ги изплащате във времето.

Това което трябва да направите е първо да се успокоите. Нищо страшно не е станало с вас. Нито сте първата нито последната която е в такава ситуация. Не слушайте съветите на потребителите в тая тема, които ви заплашват, че ако не си платите, тия очевидно незаконни договори по смисъла на необосновано забогатяване на кредиторски фирми, с незаконно високи лихви и измислени начислявания на такси по вашите договори, ще ви се случат един куп лоши неща, от това да ви пребият мутри, до да ви продадат на червени фенери. Flushed (Аз съм изумен че подобно беззаконие се приема за нормално от потребители, и то ако наистина съществува, вместо да го премахне обществото, се съветват длъжниците по масово незаконните договори на фирмите за бързи кредити, да си плащали, щото не мислели като теглили кредита, и сега трябва да се спасяват от мутри и червени фенери, което потребителите в тая тема го намират за нормално като реакция на фирми, по невърнати кредити на база незаконни договори, и съветват потребителката да си покрие задълженията по тия договори. Flushed)

Това, което трябва да направите е всеки път, когато ви се обадят с искания да плащате тия свръх скъпи кредити. Да искате копия от договорите. Ако ги нямате, ако ги имате, ги пазите и пак искате копия. Ако дадена фирма откаже да даде копие, това е сигнал че договора е незаконен и те нямат право и 1 лев от вас над главницата да вземат.

Другото което трябва да направите е чакате, да заведат дело срещу вас. Не могат да ви осъдят ако договорите са незаконни, или не ги предоставят. Просто е достатъчно да подадете възражение в съда, че договорите са незаконни. Много е важно обаче на адреса на който живеете или фирмите имат, или вие или някой да има там, за да разберете че има съдебни действия срещу вас, съдът ще изпрати документи, за да подадете възражението. Има срок, не знам какъв е.

Потърсете и безплатна консултация с адвокат, има такива които дават, и които биха ви поели безплатно защитата, защото хонората ще им бъде платен от фирмите за бързи кредити в делото, или дори пробвайте правният изкуствен интелект, безплатен е за до 15 въпроса по българското законодателство, но трябва внимателно да подбирате въпросите.

В никакъв случай не слушайте съветите на потребители да плащате, да предоговаряте условия, щото иначе щели лоши работи да ви се случат, мутри, червени фенери и подобни глупости. Това са точно мутренски похвати за сплашване от анонимни хора в тая тема, които може и да работят за тия фирми или тотално непознават правният ред, но ви плашат и ви дават глупави съвети на едро.

Вие имате 2 прости варианта да се измъкнете. 90% от фирмите за бързи кредити, договорите им са незаконно оскъпени, и те не могат да ви осъдят да платите нищо, освен главницата. Причината да не завеждат дела, а само да ви плашат, е че се надяват, че ще получат всичко което искат от вас, въпреки че е незаконно. Особено като нямате никакви официални доходи, те това го виждат в системата, и знаят че дори и да заведат дело за главниците, няма какво да ви вземат, и ще се набутат още. Чакат ви да почнете официална работа, за да знаят че ще си върнат парите ако заведат дело, тогава ще заведат, защото при всички положения ще ви принудят да върнете главницата, защото е тяхна по право. Дори и договора да е незаконен, вие сте взели пари, което е доказуемо, без да извършите работа, или някаква услуга насреща, следователно незаконното сте се обогатила с чужди пари, и ще трябва да ги върнете. Но само каквото сте взела, нито лев отгоре, заради незаконноста на таксите, начисленията и лихвите по договорите.

2-ият вариант е ако живота ви стече така че в близките години нямате официални доходи, не планирате на притежавате имущество, и останете в това състояние още дълги години, тогава дългът ви може да падне изцяло по давност. Не знам колко години е, към адвокат трябва да се обърнете, но и при този вариант, най грешното е да послушате съветите в темата, и да почнете да плащате някакви малки суми, да предоговаряте кредита, защото иначе мутри щели да ви бият, или да ви пращат на червените фенери. Направите ли го давноста спира да тече, да не говоря че с предоговаряне на кредита, може да го направите законен с новите параметри, вероятно ще ви предложат, по изгодни условия, за да се съгласите да почнете да плащане, давноста да падне, и да им направите кредита законен, с различни условия. Тогава в съда може да ви накарат и да плащате лихви освен главница.

В момента във вашето състояние е най правилно нищо да не плащате, времето да тече, и когато (ако) заведат дело, отивате при адвокат и той ще подаде възражение в съда за незаконност на договорите, и ще плащате само главница. Като подозирам че делото ще го заведат или като почнете да имате официални доходи, или ако има опасност дълга ви да падне по давност. Дотогава нищо не могат да ви направят освен да ви звънят по телефона. Не се плашете от това, нито от колекторски фирми. Нямат право нищо да ви взимат, без да сте осъдена преди това. Само ще ви плашат, нищо друго не могат да направят.

Иначе ако решите да имате официални дооходи, и да излезете на светло. Трябва да се консултирате с адвокат, тъй като тогава ще се задействат и ще започнат дела, които ще сваляте в съда за незаконност на договорите, и съдът ще отсъди само главницата да платите.

Всъщност вие без да знаете сте взели по изгодни кредити от банкова институция, защото са незаконни договорите по вашите кредити, за да се оскъпят така, и ще върнете само главницата. Което дори банка не може да ви го предложи. Но трябва да си знаете правата.

Ако искате понеже на мен ми предстои така или иначе консултация с адвокат в скоро време, свържете се с мен на лично ако сте от София, да отидем направо заедно. За да може самият адвокат да ви каже как най правилно и във ваш интерес да постъпите. Консултацията ще ви е безплатна.

Последна редакция: ср, 25 фев 2026, 17:34 от Никола Тесла

# 24
Ти самият в съседната тема питаш как да се изнижеш и да не си платиш забатачените борчове. Хайде да си малко по-осторожен със съветите.

# 25
Жалко за никнейма на Тесла - той е бил уникално умен човек. Вие не сте. Лоши съвети, много лоши. Защото като се продаде дълга и дойдат да и начупят ръчичките, друга песен ще се пее. И вие също - не живеете в реалността и съветите ви са някаква фантасмагория. Вие ако искайте си вярвайте, но не подвеждайте други хора.

# 26
Никола Тесла, сигурна съм, че ти кредити и заеми не раздаваш. Но в случай, че раздаваш, наистина ли нищо няма да предприемеш, ако някой хитрушко реши да не си връща борчовете? Ама съвсем наистина?

Ако нищо неподозиращ роднина на авторката пострада в случай, че тя ти хареса съветите и реши да се вслуша именно в тях, ти каква точно отговорност ще понесеш? При следващото финансово сътресение от къде предлагаш да се кредитира тя? Вярваш ли, че човек в нейното цветущо финансово състояние може да се крие с години от кредиторите та до де изтече давността? Някои наистина много на едро раздавате съвети за противозаконно поведение. Взела е пари, трябва да ги връща - толкова е просто.

# 27
Мда, хубавото на банките е, че колкото и лесно да раздават пари - дори те ти спират кранчето като се олееш. То и да може да се крие вечно от кредиторите, ще е супер ненужен стрес за супер дълго време.

Иронично, точно докато го писах в бг-мамето ми излиза реклама "можеш да вземеш пак и пак, и пак..." Grinning

# 28
Отговарям по ред на номерата. Първо, аз ако съм кредитор, няма да нарушавам закона, и да раздавам незаконни кредити.

Ето това ще направя като някой не ми връща кредита. Ще спазя закона, и няма да го дера да връща двойно, че после да не мога да го осъдя като не върне, щото е незаконен кредита. Това първо. Призивите да връща незаконни кредити, защото щели да и счупят ръцете е директна заплаха към потребителката.

Вие чувате ли се какви ги говорите. Аз питам вие в тия фирми за бързи кредити ли работите. Че продължавте да е заплашвате. Цяла тема обяснявате на една уплашена жена без пари, какви гадости ще и се случат, понеже не е върнала НЕЗАКОННИТЕ СИ КРЕДИТИ.

Вие знаете ли какво и е в душата. Ми вземете и съберете пари и и върнете кредитите. Щом казвате че и давам грешен съвет. Продължавайте да стимулирате беззаконието и колкото и кажат толкова платете. Двойно, двойно платете. Ако кажат слагаме и наказателни такси за забавяне, и тях ги платете. И колкото поискат толкова платете. За да не я отвлекат, пребият, изнасилят, счупят ръцете. Продължавайте да стимулирате беззаконието в тая държава, ама с вашите пари. Не искайте тя да го стимулира. Търсейки нови борчове за да плаща незаконни кредити, вместо да им покаже среден пръст в съда. Платете и ги вие кредитите, като не искате да ги атакува в съда.

То не беше че ще я отвличат и карат да проституира, че мутри ще я пребиват, сега пък близките и, ще ги пребиват и ръцете ще и чупят. Осъзнавате ли какви престъпления са това. Нищо общо с невърнати кредити. Чувате ли се какви ги говорите цяла тема, неуважаеми служители на фирми за бързи кредити, пишещи в тази тема.

Научете се че да плашите хора, за да връщат, незаконни кредити, вече не работи.

Вятър и мъгла, противозаконно е поведението на фирмите за бързи кредити и колекторски фирми с техните заплахи и незаконни кредити. НЕ НЕЙНОТО. Ако не знаеш, да изпаднеш в неплатежоспособност не е противозаконно поведение, нито е престъпление. Спрете да е заплашвате и плюете, или и дайте пари, като смятате че ще  е водят на червените фенери. Отвратително плюене и заплахи към една жена в тежко физическо и психическо състояние е цялата тема. Отвратителна липса на емпатия. И да аз мога да и дам много по добър съвет от вас, защото съм в подобна ситуация с незаконен кредит, и знам какви са и правата, защото са и същите като моите. Вие самите не си знаете правата явно, но да плюете и заплашвате знаете.

Последна редакция: чт, 26 фев 2026, 03:37 от Никола Тесла

# 29
  • 2860 км северно от Екватора
Здравейте, наложи ми се да изтегля много бързи кредити, няколко от които за суми около 4000€ с лихвите вече са станали двойно... Имах спешна нужда от пари, за да наема адвокат по дело, сега не знам как да се оправя. Общо дължа над 20 000€, пращат ми писма, звънят ми и не знам до какви по-сериозни последствия може да се стигне. Нямам нищо на свое име, не знам дали подлежа на съд в ситуацията. Ако някой е компетентен по темата, моля да ми разясни, също и ако имате съвети - споделете ги, макар че няма опция банка да ми отпусне кредит, нито има от кого да взема назаем или какво да продам...Съсипах се психически и физически, не знам какво да очаквам вече като още по-лош развой на нещата....
Какво стана с делото, спечели ли?

За какво се съсипваш психически, нали няма какво да ти вземат.

Общи условия

Активация на акаунт