Магията на изтока - тема 77

• 8 820
  • 308
  •   1
Отговори
# 90
rududu, видях Injeolmi, но така и не го опитах.
Скрит текст:

Продаваха и разни оризови сладки. Някои пълни с цяла ягода или грозде, други с бобена паста, но аз съм опитвала мочи и не ми хареса, а тези приличаха точно на тях.

На едно място видях Rainbow rice cake (Mujigae-tteok), но не продаваха на парче, а цяла торта нямаше как да купвам
Скрит текст:

С оризово брашно опитах питки на пара едната пълнена с бобена паста, а другата с някаква месна плънка, но не ми харесаха.
По принцип не съм критерий точно за подобен вид храна, защото аз и гьоза, равиоли, тортелини, пелмени, мантъ и подобни не обичам.

Шош, хареса ми jajangmyeon. "Спагети" с типичния черен сос, повечко лук, парченца месо, имаше малко тиквичка и прясна краставица. Сервираха ни и маринована ряпа и още някакви туршийки. Отделно имаше и Tangsuyuk -  хрупкви, панирани свински мръвки със сладко-кисел сос и зеленчуци. Нашият гид каза, че вървят заедно. А, понеже порциите са огромни, каквото остане ти го слагат в кутийка. За 10-12 евро се наяждаш като поп, че и за вечеря ти остава.

Последна редакция: пн, 06 апр 2026, 23:27 от 2в1

# 91
  • MJF
"Подредени, изпълнителни, съвестни, любезни. Навсякъде свети от чистота. Дори в обществените им тоалетни, които са напълно безплатни, не намерих за какво да се хвана да ги изкритикувам. Просто хората са научени да пазят, да поддържат и да спазват правилата."

Ей това най ми липсва у нас.
Скрит текст:
Като живееща в София дори не искам да започвам по чистота , градския хардуеър, спазване и осигуряване дори на базисен обществен ред, базисен . Хора от всякакво ЕГН вървят и хвърлят боклуците които генерират на момента на улиците пред очите ми и аз нищо не мога да направя. Вчера пак точно пред мен се случи, с двама облечени в работни гащиризони едри мъже, хвърлиха като малки деца опаковките които разопаковаха на нещо за ядене вероятно, вървят , разопаковат и хвърлят брез грам да помислят или да се огледат за кош, очевидно бе , че дори го нямат като мисъл това че боклука не е за аламинутно хвърляне тук и сега където си , независимо къде е това. Този боклук пада насред наличен вече такъв в изобилие . Аз като очевидец нищо не мога да направя. Ако им кажа нещо ще ме ....На кой да сигнализирам?! Полиция  в София аз не виждам повече от  2 пъти в годината и то  на обществен транспортен хъб. На никакво друго място. И не преувеличавам в писанието си. Редови човек , ползващ предимно градски транспорт, живеещ в жилищен квартал, жевеещ в многоетажна сграда , ходещ и работещ на обществени места. Столичния инспекторат?! ....
За озеленяването да не говорим, докато не застроят вся и всьо , вкл. и Витоша няма да мирясат. Целия северен склон на Витоша е в кранове последните вече 4 години, преди това имаше период след 2007-2009 в който се бяха кротнали. Единственото което правя е че на 10-ина дни умишлено слизам от вкъщи въоръжена със съответни подръчни средства и събирам разделно всичкия боклук в района на нашата жилищна сграда, като предишен ден съм минала да видя дали има място в кофите за разделно събиране , които са през 3 улици от нашата сграда и ако има действам. Обикновено обаче са препълнени , та дебна един вид кога ooooh!. От фасове , капачки, през хартии всякакви, кутии и сие. И грам на никой нищо не казвам. След 10-ина дни събирам същото количество , понякоха даже торбите не ми стигат. ....и така. Съседи като /ако ме видят в такъв момент отминават или казват "Вие чистите но птичка пролет не прави" - в този дух и толкоз.
А тоалетните са любима тема. Като се почне още от тези на границите ни, вкл. на летище София. Та до липсващите градски.  
2в1 ,през профила ти , прочетох и разгледах каквото си споделила до тук. Хубаво време сте имали откъм метеорология май.

Последна редакция: вт, 07 апр 2026, 12:26 от Шошулчо

# 92
Преди около година може би ми попадна някъде в интернет класация на най-чистите летища в света (не се наемам да твърдя дали още е актуална). В първите 10 имаше само едно европейско (Цюрих, ако правилно помня), всички останали бяха в Азия.

Шо, живея в сравнително малък град. Буквално на няколко метра от нашата къща има контейнери за смет. Познай дали това спира някои индивиди да си изхвърлят отпадъците на тротоара.

# 93
За боклука - нямат контейнери като у нас. Боклукът се слага разделно в чували с различен цвят, които се слагат вечерно време на определено място. Хубаво завързани, за да не се пръска съдържанието им. Късно вечерта започват да минават камиончета и ги събират. Кошчета за боклук има много рядко. Говоря за местата, където се подвизавахме, които са по-туристически. В жилищните им квартали може да е различно.
Гидът ни разказа, че преди имало много кошчета за боклук, но както и при нас хората хвърляли къде в тях, къде около тях и все било мръсно. В един момент решили и ги махнали и наложили солени глоби за тези, които хвърлят където им падне. С течение на времето, хората се научили да спазват правилата.
Не, че не съм видяла някой и друг фас на пътя или някоя хартийка, но е толкова рядко, че не си заслужава да се споменава.
За пушачите има определени места. Не можеш да пушиш навсякъде дори и да си на открито. Единствено около ресторантите вечер виждах да пушат без да има точно обозначено място за това.

Гидът ни беше много готин и мил човек. Казваше се Джин и е на 61 години. Завършил икономика в МГУ в Москва. Работил в една от големите им банки, но преди няколко години решил, че стресът го съсипва и напуснал. Живее в Кангнам, а през няколко блока от неговия се намирал мезонета на АйЮ. Едната вечер минахме наблизо и ни го показа.
Скрит текст:
Последните два етажа на сградата с надписа
Корените му са от Северна Корея, но дядо му се преместил на юг по време на японската окупация и Джин каза, че това е най-доброто решение, което дядо му е взел в живота си.
Заради името го бъзикнахме, че щом е "джин" значи трябва да изпълнява желания, а той каза "само 3" Joy. В крайна сметка наистина изпълни няколко желания. Угаждаше ни много, разместваше програмата така, че да е най-угодно за нас и включи някои неща, които предварително ги нямаше. Много знаеше и разказваше интересни неща за всички места, които посещавахме. Беше плътно с нас навсякъде и единственото място на което не влезе с нас беше в тунела на ДМЗ. Каза, че е влизал веднъж, но го е преживял тежко и втори път не би си го причинил. Нямам снимки от тунела, защото вътре не е разрешено да се снима. Слизаш 350 м под земята, доста е стръмно и влажно и на места вървиш приведен, защото тунелът е нисък. Има много такива тунели, някои от които още не са открити, но само един е отворен за посетители.
Скрит текст:

Послания на разделени от границата семейства

Камбаната на мира

# 94
  • MJF
Интересен подход към боклука за направили в Южна Корея. Но явно са се справили и със събирането на глобите , въобще изпълнението на идеята си. Браво.
У нас дори да видя с очите си , няма да повярвам в събирането на глоби и ефект от това.
Скрит текст:
Аз дори и след това което видях в "кризата с боклука в София" в продължение на близо 5 пълни месеца, защото живея в един от най-засегнатите райони грам не съм претръпнала по боклучени гледки. Хем имам няколко въздействащи снимки на околните места с контейнери по централен булевард , които въобще не се виждаха  от "насипи" с всевъзможен боклук и това насред урбанистично място, на което няма и къде нито да поспортува човек, нито детска прощадка, нито пейка , нито мини-зелена площ но тонове разпилени боклуци и гледки на ята птици ровещи из тях, не знаех че и гълъбите влизат в контейнери с боклук като да речем котките, вътре в контейнерите. И всякакви хора  пъплеха месеци наред из това.  Спаси ни от нещо сериозно само времето- сравнително хладно.
Значи сте си паснали чудесно с г-н Джин. Може би човека е видял големия интерес у вас и се е постарал допълнително, замотивирали сте го , браво и на вас. Той като руски възпитаник вероятно е поназнайвал и руски език. Разбирам го човека за тунелите. Напълно. Стига му и един път на човек когато е засегнат лично с такава драма.

Ние с bb6 гледаме текущо Phantom Lawyer та като видях из снимките които си споделила се Smile / реагирах на тази с реклама с Yoo Yeon-Seok.

Последна редакция: ср, 08 апр 2026, 08:39 от Шошулчо

# 95
Остават ми още 2 епизода до финала на Hirugao и засега съм склонна да се съглася с мнението на bb6 за сериала. Твърде много се влияят от околните. Когато стигна до самия край, пак ще коментирам.

# 96
Нещо приятно от MONSTA X.

# 97
Догледах Hirugao. Като цяло не е лош, но мисля, че мелодрамата в последните епизоди беше повече от необходимото. Лично за мен това развали хубавото впечатление, което иначе този сериал би могъл да остави. Сега се чудя дали да гледам и игралния филм. Струва ли си според вас?

# 98
Бел, филма не съм гледала, та съвет не мога да дам.

Започнах да наваксвам с корейските сериали, че кажи-речи месец не съм гледала и подхванах The Practical Guide to Love. В първи епизод отидоха в едно чаено поле (Boseong green tea field). И в момента, в който го видях се сетих, че преди сто години на същото място се разхождаха г-жа Бини и хубавото Хони в Summer Scent. Динозавърска му работа Crazy щом помня такива неща за сериал от 2003 г. Satisfied

# 99
  • MJF
Хм, в изминалите текущи кор-сериали и аз видях една подозрително позната локация , при това все на тъмно снимана в наличностите ѝ които помня по по-стари заглавия. Сега няма да се сетя за старо заглавие, щото трябва да му ровя за името но след празниците ще се сетя и ще е конкретно за какво иде реч.

Бел , аз помня че филма съм го гледала и толкоз. Blush друго не помня.

# 100
В крайна сметка реших да го гледам. Хареса ми дори по-малко от сериала. Твърде много драма като за японски филм. Според мен е ненужно продължение. Като сюжет - наивен и предвидим.

# 101
Честит Великден!
Продължавам да гледам неща, които съм си набелязала отдавна. Ред е на Brush Up Life. Засега много ми харесва, очертава се да бъде едновременно поучителен и забавен.

# 102
Честито Възкресение, дружки. Да е светло и спокойно в сърцата и душите ви Yellow Heart.

Продължавам с The Practical Guide to Love. Главната двойка с нищо не ме изненадва. Малката племеница на главния е по в час от тях двамата ooooh!. Но пък с другата двойка, на колежката и собстваника на фитнеса, се забавлявам. Jung Hye Sung е голяма сладурана и много ме радва. Направо го прави на луда калинка този мъжага Joy.
Lee Ki Taek гали окото и ми е интересно каква е "драмата" с него и актрисата, а и каква ще е ролята на доктора.
Shin Jae Ha ме съмнява, че ще извади рогцата и ще покаже по-неприятните страни на характера си. Да видим дали съм познала.
А Kim Won Hae е приятно да го видя в ролята на мениджър на голям хотел и добър професионалист.

Последна редакция: нд, 12 апр 2026, 16:17 от 2в1

# 103
  • вятърничава
Честито Възкресение Христово!
Lee Ki Taek гали окото и ми е интересно каква е "драмата" с него и актрисата, а и каква ще е ролята на доктора.
Ще видиш, няма да издавам. Ще го обсъждаме по-натам, като изгледаш. За Shin Jae Ha също имам мнение, скоро ще разбереш. И да, малката е много наясно, толкова малка, а вече знае Joy Дава адекватни съвети за облекло и за отношенията между мъжете и жените.
bell, за Hirugao имам лош спомен и от филма. Харесваше ми природата, реката, градчето.
Не е като да одобрявам изневярата, но отношението на хората към изневерилите беше ужасно.

# 104
bb6, нямам проблем със спойлерите. Спокойно можеш да коментираш, когато става въпрос за нещо, което аз гледам в момента. Пък си има и "скрит текст", та да не се дразнят останалите, които не обичат да знаят какво предстои Wink.

Общи условия

Активация на акаунт