Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 23

• 28 744
  • 732
  •   1
Отговори
# 720
Цитат на: Евлоги Георгиев

Трудно бих дал 3% на 300 хил имот при положение че функцията на брокера е да ми отвори вратата и реално не представлява моите интереси. За такава услуга и 1% е много. Бих платил комисион ако ми намерят имот с подпазарна цена. Или ако ми договорят добра цена на имот който харесвам, а не да ми казват че цената е Х и да чакат комисион

Всъщност при покупка с брокер в общия случай плащаш 7.2% отгоре (парите, дето ги вземат от продавача, пак ти ги даваш).  А договарянето на по-ниска цена не зависи от тях, а от желанието на продавача...

# 721
  • Варна
Ако е бил капитан значи е бил на ~40 години и заплатата му е била 8 - 10 000 евро. При такива обстоятелства би трябвало да има повече аванс, не да се оставя на изпарения. Аз на 29 купих апартамента си, и гараж към него, и пак не се оставих напълно без пари въпреки, че не съм с толкова висока заплата.
Не, той и сега е под 40, а тогава е бил под 30. И заплатата му е била далеч под споменатата. 

А договарянето на по-ниска цена не зависи от тях, а от желанието на продавача...
По принцип няма продавач, който да има "желание" за по-ниска цена. В нашия случай ние сами си поискахме отстъпката и си я получихме. Реално за нас е без значение дали продавачите сами са приели или е трябвало брокера да ги убеждава.

# 722
По принцип няма продавач, който да има "желание" за по-ниска цена. В нашия случай ние сами си поискахме отстъпката и си я получихме. Реално за нас е без значение дали продавачите сами са приели или е трябвало брокера да ги убеждава.

Продавачът е склонил да свали цената - направил го е. Ако бяхте сключили сделката директно с него - щяхте да спестите още м/у 3% и 7% от цената. Щом намирате за ОК да подарите тази сума на брокера - чудесно. Аз обаче нямам подобни мераци...

# 723
  • Варна
Нямаше как да сключим сделката сами, защото както вече написах,  брокерката беше тяхна приятелка и те си бяха категорични, че ще продават само и единствено чрез нея. Не ни е спирал нито протокол за оглед, нито липса на контакти с хората. Защо трябва да пиша едно и също нещо по два пъти? Четете, като искате да участвате в дискусията.

# 724
Нямаше как да сключим сделката сами, защото както вече написах,  брокерката беше тяхна приятелка и те си бяха категорични, че ще продават само и единствено чрез нея.

Направихте ли им директна оферта: даваме еди-колко си пари, можете всичките да ги вземете вие, можете да вземете значително по-малко през брокерката... Обикновено подобно предложение рязко променя възгледите на продавачите. Поне досега при мен този подход действа безотказно.

# 725
  • Варна
Ние предложихме нашата офертна цена и я получихме. Те как са си я разделили помежду си, не ни вълнува. Все тая ми е дали брокерката е взела 3 или 30% от парите, които платихме, или ходи да им полива цветята като са на почивка.

# 726
Ние предложихме нашата офертна цена и я получихме. Те как са си я разделили помежду си, не ни вълнува.

Ама после отделно платихте и комисионата на брокерката, нали? Демек вашата реална офертна цена е била +3% или +3.6%

# 727
Не, той и сега е под 40, а тогава е бил под 30. И заплатата му е била далеч под споменатата. 

Значи не е бил капитан на нормален товарен кораб, може би на рибарска лодка е бил, историята не се връзва иначе.

# 728
  • Варна
Темата не е за да си разказваме професионалните истории. Ще те помоля да се въздържаш от спам.

Генов, и 10% да ѝ бяхме платили, пак щеше да си струва, защото това, което купихме, на цената, на която го купихме, нямаше аналог на пазара. За нас беше от значение какво получаваме за парите ни, а не дали някой по пътя е взел част от тези пари за себе си.

# 729
За мен лично, изхождайки от собствения ми опит, мога да кажа, че всичко, което върши брокерът, могат да го свършат професионалисти (адвокат и архитект) на по-ниска цена и по-професионално. Това, че някой е извадил късмет, изобщо нищо не значи, общата картина е далеч от това. Брокерите нито са компетентни, нито носят наказателна отговорност за кашите, които забъркват.

# 730
  • Варна
Напълно подкрепян това мнение! Просто казвам, че не бива да се обобщава. Не винаги може да се прескочи брокера, и ако имотът си заслужава, преглъщаш това зло. Кой нормален ще избере по-кофти и по-скъп имот, от инат да не плати комисиона на някакъв си човек там? Ползването на брокер не изклюзва и ползването на адвокат. Човек пак може да си плати на компетентен специалист за провектата, а не да разчита на сладки приказки.

# 731
Чета, чета  и не мога да повярвам колко дребнави хора има!
Хубав и качествен имот, че и на изгодна цена, толкова рядко излиза на пазара!!!
Българина не обича да си плаща за предоставената услуга, било то от брокер, проектант, консултант за нещо си, архитект, адвокат, счетоводител и т.н и т.н. 
Какво сте се заяли с тези брокери и тези 3%,  има си адвокати за тази работа - платете си и дишайте спокойно. Един правен съвет е 50 Е.
След като брокера Ви е намерил хубав имот на изгодна  цена, защо е нужно за едни 3000 или 4000Е , а може и по-малко да са, да се драматизира толкова. НЕ защитавам брокерите , знам, че има некадърни между тях и ,че си търсят комисионната на всяка цена.

# 732
Мхм, баш той ми намери имота... ама има наглостта да ми звънне да ми предложи да ми уреди документите по сделката за апартамента, който аз лично си намерих директно от строител. Друг е въпросът, че аз имах неблагоразумието да кажа, че прекратявам търсенето поради факта, че сама съм открила случайно това, което търся.

Общи условия

Активация на акаунт