За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 19 038
  • 474
  •   1
Отговори
# 435
  • Варна
 Ами не всички харесваме канелата. Аз и сладкиши почти не правя и не купувам. На ябълки преди слагах кардамон, счукани семенца.

# 436
Здравейте.Ще правя сладко от ягоди.Какво ви е мнението за желиращаша захар ?

# 437
Захар с малко добавен пектин, върши си работата. Ако предпочиташ да не слагаш колкото е захарта по рецепта а по-малко, по-добре действай с Гелфикс или с отделно добавен пектин.

# 438
Здравейте.Ще правя сладко от ягоди.Какво ви е мнението за желиращаша захар ?
Аз преди 2-3 години правих с желираща захар и не ми хареса, защото по принцип го обичам леко по-течно сладкото. Правих експеримент с 50:50 желираща и нормална захар и стана по-добре. После се отказах от експериментите и си ги правя с нормална захар. Крехки плодове като ягодите правя на малки дози, за да не се варят дълго и да се скашкат. Първо слагам захарта с много малко вода, да стане гъст сироп. Плода слагам във врящия захарен сироп, пак за да избегна дългото варене на плода.

# 439
  • София
Ами не всички харесваме канелата. Аз и сладкиши почти не правя и не купувам. На ябълки преди слагах кардамон, счукани семенца.
И аз не слагам канела в ябълкови сладкиши, както и в тиквеник или други неща с тиква. Въпрос на вкус. Канелата е много силна подправка и убива почти всички останали аромати.
Разбира се, когато е в главна роля, например в мляко с ориз или грис, без нея не може. Но винаги трябва да се внимава с количеството.

# 440
  • Sofia
Ами не всички харесваме канелата.
И аз не слагам канела в ябълкови сладкиши, както и в тиквеник или други неща с тиква. Въпрос на вкус. Канелата е много силна подправка и убива почти всички останали аромати.
Разбира се, когато е в главна роля, например в мляко с ориз или грис, без нея не може. Но винаги трябва да се внимава с количеството.
Подправките са за да подправят, ще рече внимателно с количеството и  особено със силните подправки, както е Канелата, тогава никоя подправка няма да е прекалена или да убива други аромати. Балансът е важен, за да е вкусно яститето/печивото. 
Тиквеният ми кекс  например тъкмо с баланса на тиквения микс впечатлява всеки опитал го.

Това просто не прозвуча като да е   "въпрос на вкус". Simple Smile

# 441
  • Русе
Аз обичам канелата. Почти винаги я слагам при ябълките, тиква, сладкиши, ориз - с мярка разбира се. Също така използвам арабски миксове от подправки, където също има канела /Рас ел ханут, таджине................/.

Последна редакция: ср, 27 май 2026, 14:18 от peych

# 442
Слагам канела в сутрешното кафе, освен гореизброениете, и в кайма, основно по турски и гръцки рецепти.

# 443
  • София
Разбира се, че всичко е въпрос на вкус, няма лошо. Например не търпя кардамон и кориандър и никога не ги ползвам

# 444
И аз мразя канела. Скоро попаднах на някакви сладки с толкова много карамфил, че два дена ми се гадеше. За пръв път опитвам тази подправка и да ме пита човек защо преглътнах, а не я изплюх.

# 445
  • Sofia
Заприлича на Анкета... повече от ясно е, че си има  харесващи и нехаресващи я.

# 446
  • Русе
Можем да открием нова тема - За или против канелата. Smiley

# 447
Можем да открием нова тема - За или против канелата. Smiley

По-скоро “Какви подправки (не) харесвате и на какво ги слагате”

# 448
  • Sofia
На мен ми е чудно това “Какви подправки (не) харесвате..."  на кой ще е полезно?!

# 449
  • Варна
 Мдааа, много трябва да се внимава когато пишем. Явно не е ясно, че съм имала предвид ,,ако слагаш ванилия, то не слагай канела". Моля да ми простите!

Общи условия

Активация на акаунт