Дете отказва лечение при зъболекар - моля за съвет

• 1 091
  • 24
  •   1
Отговори
Здравейте,
Не знам какво да правя и как да постъпя.
Синът ми е почити на 6 годинки. Миналата година имаше две зъбчета с малки кариесчета и успяхме сравнително спокойно да ги оправим. Третото зъбче обаче явно беше по-болезнено и малкият се наплаши от зъболекаря.
Остана ни да направим един 4ти, краен зъб, който е с голям кариес, но виждаме голям отпор. С много усилия успяхме да накараме детето да отвори уста, за да се сложи лекарство за умътвяване.
Днес трябваше да махнем това лекарство и да се сложи ново такова за корените, но детето категорично отказа да отвори уста. Успяхме само да махнем старото лекарство, но не можахме да сложим последващото.
Стоматоложката ни е млада, много усмихната, готина и проявява зверско търпение.
Но той просто отказва да си отвори устата.
В момента този зъб стои отворен и запазихме час за другата седмица с надеждата детето да се успокои и да отвори уста.
Има и един горен зъб, който трябва да се направи, там идея си нямам какво ще правим.
Ще се радвам на всякакъв съвет?
В момента се страхувам, че няма да успеем да го накараме да отвори устата и единия долем зъб ще остане отворен, а другият, горен ще си стои развален.
Какво може да стане в случай, че откаже?
Може ли нелекуването на млечните зъби да засегне постоянните?
Говорим с него и преди прегледа днес говорихме, обясняваме, опитваме да сме търпеливи.
Просто не знам какво да направим.

# 1
Може да му промените настройката, да го заведете на психолог или под пълна упойка. В софия има зъболукарски кабинет с психолог за деца.

# 2
Може да му промените настройката, да го заведете на психолог или под пълна упойка. В софия има зъболукарски кабинет с психолог за деца.

За пълна упойка не мога да се пречупя, особено след случая с детенцето в Пловдив.
Може ли да ми кажете кои са денталните клиники в София с психолог?
Ние сме от Стара Загора, но и до София ще дойдем ако се наложи.

# 3
Пуснете му да гледа нещо, което обича, докато работи зъболекарката. Обещайте награда като е готово зъбчато- нещо, което много иска.
Вече няма да го боли, обяснете, че зъбчето е умряло и нищо няма да усеща. Това е самата истина. Малко по- дълго се работи, за да извадят нервчето, но не е като при възрастните и става много бързо. Макс 10-15 мин.

Моето дете има 5 такива зъбчета, всичко изброено от личен опит го казвам.
Стискам палци!

# 4
sd.ad, всичко това го направихме Disappointed Relieved
И му пусна лекарката на екрана детско, и любимата му плюшена играчка взехме, и му обещах да ходи после на детски кът и да гледа две филмчета в нас. Баща му даже му обеща да му свали Супер Марио на компютъра да играе.
Лекарката обясни, че зъбчето в мъртво и няма да боли. Опитвахме с разсейване ... и не и не.
Държи ръчички пред устата и не дава.
Аз стоя до него, опитвам се да го успокоя, да го отпусна.
Аз за това съм така отчаяна.
Благодаря за палците! Heart

# 5
Психологът Ивайло Живков ми е споменавал за този кабинет, но не му знам името.

# 6
Моето беше на 3-4 като се случваше това, може би затова е сработило по- лесно. Също е и страшно подкупен Sweat Smile

Нашата зъболекарка разрешаваше родителя да седне с детето на стола, ако това по някакъв начин би го успокоило (мама си го гушка, няма страшно) може би си заслужава да опитате.

А с наказание дали би проработило? Не е оптимален вариант, но обстоятелствата го изискват.

Друго, което ми хрумва, може да покажеш снимки на хора с развалени зъби (възможно по- гадни) и да обясниш, че ако не позволи да го оправят и неговите ще станата така, защото болното зъбче ще зарази и другите....
Тази стратегия проработи при една опърничава девойка, която отказваше да спре да си смуче пръстите.

Лакарката може да пръзне с нещо уж обезболяващо също за допълнително спокойствие...

Ще мисля още и ако ми хрумне нещо ще пиша пак.

Имахме един комплект зъболекарски на play doh, той също много помогна да не ходи там със страх. Ама да, беше по- малко детето.

А може и да е нещо моментно и наистина другия път да позволи без драма.

# 7
  • София
Ние правихме зъби с пълна упойка навремето, ехе то минаха 10 години, скоро след онзи случай, в същата клиника. Ами определено добре направихме и закрепихме положението до постоянните зъби.

# 8
Конкретен съвет не мога да дам.
Мога само личен опит да споделя, че точно по този начин започват проблемите, страха и нелекуването и водят след себе си същото и даже по-сериозни.
Може на вас като възрастни да ви се струва, че лекарката е супер, но за детето да не е. Потърсите специализирана детска клиника или такава за страхливи пациенти. Тези зъбчета трябва да бъдат излекувани. Какви може да са последиците лекарката ще ви обясни най-добре. Продължавайте с постоянство, но без натиск. Успех!

# 9
Пробвайте с лазер. Доста стоматолози работят вече с такава технология. Кажете на детето, че ще е нещо съвсем различно, че машинката изобщо няма да допира зъбчето. Не гарантирам, че изобщо няма да боли, просто давам идея, която да проучите.
На сина ми така направихме няколко зъба, когато беше горе-долу на същата възраст. Болката определено беше по-слаба, но може при всеки да е различно.

# 10
Не мога да дам съвет за тактика, защото синът ми направо не гъкна при 2-та си кариеса. Пуснаха му Спондж Боб и се превърна моментално в зомби (вкъщи е същото с телевизора). Ни приема, ни предава.
Но в случая бих искала да обърна внимание за последиците. Аз бях ужасно дете откъм зъболечение, то тогава и беше наистина много гадно, съответно, зъби почти не успяваха да ми направят. Ревях и се тръшках жестоко, майка ми явно не можеше да се справи. Съответно - почти всичките ми постоянни зъби израстнаха с кариеси. И още в 5-ти клас се наложи да ми махат нерви, защото бяха станали пулпити.
От всичкото това - още на 20 г. се наложи да ми слагат корони на кътниците, а един - извадихме. Стоя си и днес с дупка, а от неправилното натоварване - имам сублуксация на челюстната става. Предните ми горни зъби са с корони, защото се счупиха 200 пъти, от единият имам само корен.
Не казвам, че това ще стане при твоето дете, но обяснявам рисковете при нелекуване на кариеси.
Аз лично, знаейки какво е положението при мен, щях да направя всичко, само и само детето да не стои с развалени зъби. Дори и ако се наложи пълна упойка, разбира се, след консултация с алерголог и всичко останало, което там се изисква по протокол.

# 11
Mila, много благодаря за споделения опит!
Знам, че не трябва да чакаме и да се отказваме, просто вече се чудя каква стратегиа да предприема. При него не толкова болката, а страхът е водещ.
Ще пробваме да видим другата седмица дали ще даде и ако не, вече ще търся да сменим и стоматолога да видим дали ще има ефект.
А дали е удобно да питам, защо редовните зъби са израстнали с кариеси?
Защото не са били лекувани млечните ли?

# 12
Да, заради това. Те реално постоянните са под млечните, раждаме си се така послв само израстват, и бактериите могат да достигнат до тях, когато горното зъбче не се лекува.

(Малко е крийпи на рентгенова снимка. Sweat Smile )

# 13
Да, заради това. Те реално постоянните са под млечните, раждаме си се така послв само израстват, и бактериите могат да достигнат до тях, когато горното зъбче не се лекува.

(Малко е крийпи на рентгенова снимка. Sweat Smile )

Да, мен точно от това ме е страх. Че ако сега пропуснем моментът ще страдат и редовните зъбки.
Ще се наложи явно по-радикални мерки да взимаме.

# 14
Да, толкова ми бяха развалени млечните, че постоянните буквално израстнаха с кариеси.
То и мен ме беше неистово страх, но тогава имаше защо, говоря за края на 80-те, началото на 90-те. Зъболекар беше истинско изтезание, поне в моите очи. Сега е почти като СПА, сравнение с преди.

Общи условия

Активация на акаунт