Постоянна топла вода без трифазен ток? Как да стане?

• 308
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте,

Имам въпрос относно осигуряване на постоянна топла вода за баня в апартамент без трифазен ток.

В момента ползвам стандартен водосъдържателен бойлер (~80 л), но при по-голямо потребление топлата вода свършва сравнително бързо.

Интересува ме дали има работещо решение за по-дълготрайно или практически непрекъснато подаване на топла вода при следните условия:
– няма наличен трифазен ток
– стандартна монофазна инсталация
-- безкрайна или много приодължителна топла вода
-- достатъчно гореща топла вода, а не марна - както при проточен бойлери без трифазен ток
--достатъчен дебит  (а не като на горещината и дебитът, които могат не се достигат с проточен бойлер без трифазен ток )

Обмислям следните варианти:

Комбинация от проточен бойлер + водосъдържателен бойлер (да работят съвместно)

Монтаж на няколко проточни бойлера последователно (в серия)

Въпросите ми са:
– Има ли смисъл подобна конфигурация?
– Реалистично ли е да се постигне почти постоянна топла вода с монофазно захранване?
– Какви са ограниченията (мощност, дебит, безопасност)?
– Бихте ли препоръчали по-добро решение в този случай?

или просто два водосъбирателни бойлера последователно?

Ще съм благодарен за съвети от хора с опит.

Благодаря!

# 1
Нямам идея за монофазните и трифазните варианти, но ако с 80 л бойлер очакваш топла вода повече от 10 мин. - това няма как да се случи.
Цял живот живея на бойлер, тъй че такова нещо като нон-стоп топла вода при по-голямо потребление няма.
Аз лично съм си решила въпроса с по-голям бойлер - 120 л.

А, да, и не се къпем по едно и също време.

# 2
Освен по-голям бойлер бих предложила и проточни бойлери на някои мивки за да остава повече топла вода за къпане. Иначе сериозните проточни бойлери са рай. Никога не сме имали проблеми с липсата на топла/гореща вода, обаче са трифазни.

# 3
  • Велики Преслав
Нещата са малко сложни във всичките вариации
Ние сме имали монофазен проточен 7 кW. Зимата правилно сте написали марна е водата.
Сега има на пазара проточни монофазни 12 kW които са оптимални.

ОБАЧЕ.
При монофазно захранване 12 кW са 53 ампера. Най-масовата голяма партида за монофазно е 63 ампера външен предпазител, при които ви остават 10 ампера за странични консуматори. Една пералня е 10. Фурна е 13 ампера. Тоест вие сте силно ограничени как и кое ще ползвате докато бойлера работи.
Тука варианта ви е да ви сложат предпазител 80 ампера (с доплащане). То пък вътрешната ви захранваща линия на дали ще го издържи.

Другото е пък, че битови потребители масово са захранени с алуминиев 16 мм2 който също не издържа дълго такъв товар.

Трифазния ток защо ви плаши толкова. Пускането на партидата далеч вече не е толкова сложно. А пък ако ви поискат проект, може да заявите промяна брой фази и повишаване на мощност.
Така вече ще имате повече варианти.

Аз на селската къща монофазна партида нямам. Само трифазна по сходен проблем.

# 4
  • Melmak
А опция ли е за вас бойлер 120 литра? Ние сме с такъв, двама сме и се справяме. Проблем е ако много се мие на ръка, за това най-добре съдомиялна.

# 5
Благодаря за отговорите, особено на Васил.

Трифазния ток защо ви плаши толкова. Пускането на партидата далеч вече не е толкова сложно. А пък ако ви поискат проект, може да заявите промяна брой фази и повишаване на мощност.
Така вече ще имате повече варианти.

Живял съм дълго време в чужбина на централно отопление... Топла вода, която свършва по някое време, просто  не е вариант за мен.  Наистина, ако няма правилния ток, опциите не са много.

# 6
  • Велики Преслав
Благодаря Ви, че оценявате труда ми, но аз пок не разбрах. Вие в къща ли сте? Ако да промяна брой фази все още е бърза операция.

# 7
В апартамент. Ще се обаждам на EVN да питам какви са цените и на някой да погледне таблото и дали ще има нужда от смяна на кабели и инсталации (което най-много ме притеснява).

...  все пак:

В България не се обръща внимание на конфигурацията - обемен и проточен бойлер както в тази тема например

https://www.reddit.com/r/HomeImprovement/comments/a1gxje/tankles … ith_water_heater/

или обратното

проточен с обемен след него за буфер

Can you run a tank and tankless water heater together?
adding a 10-gal. electric water heater to a tankless model creates a buffer to eliminate the section of cold water left in the tankless heater's heat exchanger. if located near the bathroom, the tank also can reduce the wait for hot water.

https://www.rheem.com/water-heating/articles/how-a-water-heater- … r%20go%20further.

Последна редакция: чт, 19 мар 2026, 14:49 от mengo1

# 8
Ако има газификация, най-простото (но не чак толкова евтино) е газ. Само че трябва да се добави и бойлер със серпентина, който се подгрява на газ, а не директно проточен газов котел (двуконтурна инсталация). Второто е масова практика, но по-добре е първият вариант.

Общи условия

Активация на акаунт