Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №37

• 33 826
  • 767
  •   1
Отговори
# 735
И аз минавам трудова медицина, но такава екстра нямаме в пакета.
Имам и допълнително здравно осигуряване, което не съм ползвала, освен да проуча дали покрива, но ме съмнява.

# 736
Кога е подходяща възраст за изследване не костна плътност? Не съм
правила досега.
А на мен пак ми дойде цикъл на 16-ти ден,предшестван от немалко дни зацапване, 4-5 дни да съм имала чисти от  края на предния цикъл.  Два месеца беше нормален.
На вас не ви идва, на мен по два пъти в един календарен месец.🫣

# 737
Кога е подходяща възраст за изследване не костна плътност? Не съм
правила досега.
А на мен пак ми дойде цикъл на 16-ти ден,предшестван от немалко дни зацапване, 4-5 дни да съм имала чисти от  края на предния цикъл.  Два месеца беше нормален.
На вас не ви идва, на мен по два пъти в един календарен месец.🫣
Ние с теб, май в едни проблеми се въртим.. И на мен ми дойде втори път, доста кратта лутеална и сега съм на тръни дали и този месец няма да е така. От рязко падане на прогестерона е,.. и аз предните два месеца си бях добре. Мислех да си взема сама биоидентичния и да го слагам, но не го взех. Ако и този месец ми се случи, ще пусна хормони и ще започна прием от средата на МЦ за да удължа лутеалната. Зацапванията са от рязкото падане на хормоните, което си е характерно за перименопаузата.
За костна плътност след 45 вече си е нужно, аз няма да чакам обаче, защото видимо вървя към края на перименото и се притеснявам.
Исках да питам тук, от кой колаген сте доволно, доста противоречиви мнения чета, за усвояването, а знам че има много хубави формули, но са супер скъпи за да тествам.
Вие какво пиете и сте доволни за стави и кожа?
При мен започна една хронична болка в хълбока на единия крак, не ми пречи, спортувам си даже, но като се застоя повече и започва да  наболява.

# 738
На мен за сега, подчертавам дебело-за сега, ми идва редовно, т.е. нямам такива отклонения.
Иначе за скенера:
Кои са рисковите групи?
Хора над 35–40 години
Злоупотреба с цигари, алкохол или кафе
Предишни фрактури
Жени в менопауза – понижен естроген и намалена костна плътност
Заседнал начин на живот
Непълноценно хранене
Мъже, жени и дори деца могат да бъдат засегнати
от тук:
https://drkamenov.com/dexa-skener-izmervane-na-kostna-pltnost/

т.е. ние сме си таргет група дори по възраст, аз и по заседнал начин на живот, нищо, че спортувам.

# 739
На мен ми казаха, че след 50 години е добре да се направи изследване за костната плътност. Аз съм все още под 50, но направих, защото от 16 години съм с хистеректомия частична. Може да се прави на зони или на цяло тяло. Аз направих на цяло тяло.
Снимката е от нета
Скрит текст:
Резултата се вижда на диаграма - зелено сте добре, жълто че започват промени и оранжево, че има остеопороза. При мен резултата в жълто беше в тазобедрените стави. Както ви писах по - горе имах консулт с ендокринолог към цената от 50 евро която заплатих за всички зони. Той ме посъветва да следя вит Д и да помисля за спорт и след 5 години да си направя пак това изследване.

# 740
Джоана, то при мен си е вече резонно, след няколко дни правя 49г. Лекарят ми каза да изчакаме няколко месеца да се види общия фон и да мислим как да процедираме.
Хубавото е, че заминаваме на море и няма да съм в цикъл😀.

# 741
  • София
Сега си погледнах статистиката.
2022 - 2 паузи от 40 дни
2023 - 2 паузи - 40 и 56 дни
2024 - 2 паузи -40 и 90 дни
2025 -2 паузи -45 и 90
2026 - 134 дни без цикъл
Ами това е положението.

# 742
DEXA скан търсете, за препочитане на няколко зони.

За цикъла какво да кажа  - блазе ви. На 50 г. 3 месеца съм и още не е пропуснал дори месец, сега пак ми дойде на 24 дни. Поне не са такива кръвоизливи, каквито бяха между 45-49 години, но пак си е обилен за 1-2 дни, а често и с продължително зацапване, така е с миомите. Чакам края като армията освободителка, защото със сигурност са ми заминали феритиновите депа отдавна (а цял живот съм била с хемоглобин 150 преди това), но не мога да пия желязо перорално по никакъв начин.

# 743
  • Бургас
И на мен на 16ти ми дойде повторно, току що беше ми свършило.Доста се стреснах, но се стопира с калций фосфо Ц. Беше някакво доста натоварено новолуние, знам, че повечето не вярват, но на мен много ми влияят.Отделно имах и притеснения. Сега по пълнолунието на 31 пак ми прецапа и днес, когато вече е време да идва - ни вест, ни кост.

Другото, което ми има и е ново е все едно имам ластик на коляното и сгъвката и крака ми надолу е един такъв уморен и натежал. Това откъде дойде? Освен да е от това, че започнах по-сериозно гимнастика, уж по-силово.Естествено с тези изпълнения на цикъла, че и алергията и тя се беше активирала,  спрях. Имам чувството, че тялото ми ме саботира.

# 744
  • София
Параход, аз цял живот си ходя с нисък хемоглобин, напоследък с големите паузи май ми е по-добре. Преди, след пауза, като се излее, две седмици ходя като ударена.
И аз имам този проблем с колената - някаква слабост и лека болка, особено след 10 Хил крачки.

# 745
Параход, търпение...аз до 52 бах с редовен цикъл...! Без месец пропуснат...!
На 9.07. съм на профилактичния преглед и си заръчвам ХЗТ, дано каже, че вече съм в мено!

# 746
Пия желязо и аз, хемоглобин ок, малко над долна граница, но феритинът при мен се топи и едва-едва го държа на някакви минимални количества.
Вчера видях и се сетих, че 2024г.пак съм имала подобна аномалия, един месец.
Но сега, от януари, си става тенденция.Наши пия добавки и два месеца се беше кротнал цикъла, ама не би…

# 747
Споделете после за ХЗТ.
Аз нямам драми с колена, по-скоро имам болка в лява тазобедрена, и то не от спорт. Повече ходене даже много обичам, да чувствам едно приятно натоварване, след което отпуска. Напослкедък нямам обаче ходене, паднало ми е на около 10-13к крачки.

# 748
Фъстък, бих предпочела ХЗТ на пластири, зощото имам проблемен стомах. Но тук няма, та ще са таблети, разбира се ако здравето го позволява.

# 749
И аз предпочитам голяма пауза. Направо ми писна тва по два пъти в месеца. Сега я на 16, я на 36 дни. Предпочитам на 36.
И двата бала на децата минаха лежерно и без напрежение. Втория само преди дни - не ме е натоварил. Ама и аз нещо съм станала пълен гьон. Нищо не ме жегва. Нито се ядосвам, нито се радвам. Едно ми е все тая…

Костната плътност си я изследвах преди 10 години, защото имах проблем. Болеше ме кракът, оказа се, че имам остеопения на гръбнака. Това заради нисък вит. Д, в резултат от прием на л-тироксин заради Хашимото. Никой не ме беше предупредил да пия вит. Д допълнително. Ревматоложката ми каза да ида пак чааак, кто вляза в менопаузата.

Общи условия

Активация на акаунт