Отговори
# 390
Понеже за слонове и крави стана дума, ще копирам малко информация относно продължителността на живот на тревопасните и месоядните. Струва ми се интересно.
Скрит текст:
В животинския свят тревопасните животни като цяло живеят по-дълго от месоядните, особено когато сравняваме видове с сходен размер или когато гледаме абсолютните рекордьори по дълголетие на сушата.
​Ето основните причини и как изглежда това съпоставено в природата:
​1. Метаболизъм и размер на тялото
​В биологията има едно основно правило: по-едрите животни живеят по-дълго.
​Най-големите сухоземни животни са изключително тревопасни (слонове, носорози, хипопотами). Благодарение на огромните си размери, те имат по-бавен метаболизъм, по-малко естествени врагове и могат да достигнат възраст от 50 до 70 години.
​Най-едрите хищници (лъвове, тигри, вълци) рядко прехвърлят 15–20 години в дивата природа.
​2. Начин на живот и стрес
​Хищниците живеят под постоянен физически стрес. Ловът изисква огромна експлозивна енергия, а всеки неуспешен опит означава глад. Освен това, те често влизат в брутални сблъсъци за територия или плячка, което води до сериозни наранявания, инфекции и по-ранна смърт.
​Тревопасните (стига да не бъдат уловени) имат много по-достъпна храна. Техният живот е по-монотонен и свързан с пестене на енергия, което износва организма по-бавно.
Ако се абстрахираме от лова, дълголетието сързано ли е вида храна?
Да, абсолютно. Ако поставим животните в контролирана среда (например в зоопарк, където няма лов, глад и хищници), дълголетието остава дълбоко свързано с вида храна и начина, по който организмът я преработва.
Биологичните процеси зад обработката на месото и растенията износват тялото на клетъчно ниво по коренно различен начин. Ето кои са трите основни фактора, извън стреса от лова:
1. Метаболитна цена и "клетъчно износване"
Хищниците консумират храна, изключително богата на протеини и мазнини. Преработването на месото изисква интензивна метаболитна активност. При разграждането на тежките протеини в организма се отделят повече токсични странични продукти (като пикочна киселина и урея) и се генерират повече свободни радикали.
Тези молекули причинява т.нар. оксидативен стрес, който уврежда ДНК и ускорява стареенето на клетките. За сравнение, разграждането на растителни въглехидрати и фибри протича по-чисто за клетъчния метаболизъм.
2. Химията на месото срещу растенията
Желязо и възпаления: Месото (особено червеното) е богато на хем-желязо. В големи количества то може да стимулира възпалителни процеси в организма и да ускори стареенето на органите. Генетичните изследвания показват, че котките например са развили специални ДНК механизми, за да се предпазват от уврежданията, предизвикани от изцяло месната им диета, но дори и така телата им се износват по-бързо.
Антиоксиданти: Тревопасните приемат с храната си огромни количества естествени антиоксиданти (витамини, полифеноли), които активно улавят свободните радикали и предпазват клетките от стареене. Хищниците почти нямат такъв вътрешен щит чрез храната си.
3. Анатомия на храносмилането и токсини
Еволюцията е направила храносмилателната система на хищниците много къса, за да може месото да премине и да се изхвърли бързо, преди да е започнало да гние и да отделя токсини. Въпреки това, месоядната диета натоварва много по-сериозно черния дроб и бъбреците, които трябва постоянно да филтрират азотните отпадъци от протеините. С възрастта тези органи при хищниците (дори при домашните котки и кучета) отказват много по-рано, отколкото при тревопасните.

# 391
И аз съм с Хашимото и през годините какво ли не съм ограничавала. Не съм видяла никаква разлика нито от спиране на млечните, нито от спиране на глутена. Консумирам без да прекалявам с количествата и слушам единствено тялото си. Това което на мен ми пречи са плодове, прекалено много сурови зеленчуци, кафе, алкохол и протеин на прах. За подуването съм приемала чай от магданоз и гледам да се движа повече, за да се размърда лимфата.

# 392
  • В полите на Пирин планина
Ако тръгнем да ровим в интернет-а, ще намерим инфо, което да подкрепя всяка теза.
Лично аз си правя изводи за себе си, от това, което наблюдавам в тялото си. Ако имам превес на въглехидрати, което е неминуемо при наблягане на растителна храна, не само надебелявам, а се подувам, започват да ми излизат пъпки по лицето и гърба, чувствам се уморена и вяла, започвам да усещам болки в ставите. Да не говорим, че съм постоянно гладна. Това се дължи на пиковете на кръвната захар.
В тази връзка не е лошо да се види до какво води високата КЗ, ако инсулинът не успее да я нормализира. Много хора са с ИР, без да подозират.
За себе си съм направила изводите и не бих се върнала назад към традиционното хранене с ориз, картофи и боб.

# 393
  • Пловдив
Благодаря за споделеното.
Аз минах през Елиминационната диета, Автоимунния протокол, даже 3 мес карах и без житни култури изцяло... Воля имам, мога да спазвам ограничения.
Мотивация загубих. Сякаш тялото свиква с всичко, което му причиним и пак си прави каквото си иска.
Затова сега се обръщам към смятани от мен за "вредни" неща, например да си на плодове. Ама нали лято, изобилие, природата това дава...и така си втълпих това.
Зоната направи чудеса с 5 близки покрай мен, но там не става без млечни. А аз нали уж бях спряла кравето продукти...
Аз се подувам от всичко. Не съм забелязала от нещо да не се подувам, освен от месо. Ама само месо, на всяко ядене...

# 394
  • В полите на Пирин планина
Аз ям месо, риба или яйца на всяко ядене, точно заради липсата на подуване.

# 395
Ашли, изследвала ли си пропускливи черва, намалена стомашна киселина, свръх растеж на бактерии - всички тези неща са причина за подуване на корема. Освен Хаши , какви още заболявания имаш открити и поставени под контрол? Не казваш , какво спортуваш ?

# 396
  • Пловдив
Пропускливи черва със сигурност имам и мисля, че с Елиминационната диета ги установих и ги пооправих.
Имам намалена стомашна киселина. Това са ми го установявали с гастроскопия преди години, но са ми казвали, че не е постоянно състояние и се променя.
За SIBO не съм се изследвала.
Не спортувам нищо. Не виждам смисъл, само ще ми натоварва ежедневието. Ходя на народни танци два пъти седмично и това е.
Не работя на бюро. Много ми е динамичен денят и не ми се мисли къде да вмъкна и спорт. Преди години плувах редовно, но нямам удобства в момента за това.

# 397
Аз също съм на всяко ядене с месо и/или яйца. Ям и много млечни, защото обичам. Нищо от това не ме подува.

Ашли, пропускливи стават червата от консумация на глутен и един друг модифициран (или по-скоро структурно изследван в контекста на възпаленията) протеин в житните растения, който се казва амилаза-трипсин инхибитор. Научни изследвания показват, че и двата протеина са изключително устойчиви на човешките храносмилателни ензими. При много хора те могат да предизвикат имунни реакции в червата, сходни с тези при цьолиакия, или да допринесат за състояния като не-целиакия чувствителност към глутен.
Не разбрах, ядеш ли хляб? Пълнозърнестите не се различават, само да кажа.

# 398
  • Пловдив
От 4г не ям хляб и нищо с глутен.
Сега, през последния месец почнах да хапвам по някоя солета или бисквита, за да видя какво ще последва.

Всъщност, в 3те месеца без никакви зърнени храни, се чувствах най-прекрасно. Но много трудно се следва този режим. Почти няма какво да се яде навън, ако не си носиш. А аз съм постоянно в движение и все по-трудно си подготвям храна за по път.
Този режим го бях направила след като прочетох книгата "Живот без зърнени храни" и се съгласих с доста от твърденията там.

# 399
Ashley, аз на работа си нося ядене и на сина ми също му приготвям. Поне знам, че се храня с това, което ми понася и все пак е домашно. Излиза и доста по-евтино. Въпрос на навик е и не съм яла навън от години. Така не се подхлъзвам и всичко е предвидимо.

# 400
Аз все бях подута от дете. Направо ми беше писнало ако се налага да изляза вечер... Правили са ми схеми с лекарства, но и това не работеше. Преди половин година си купих пробиотик  на Софармаси, на кутията пише Гастро. Родих се хора! Последният път го пих 2 месеца без прекъсване, сага почивам. Значи яла съм череши и таратор, едно след друго и грам подуване нямах. Евтин е, аз понеже не вярвах в пробиотици и затова цената ми беше важна.

Общи условия

Активация на акаунт