НАБОРИ -2006 - Студенти - 3

• 12 189
  • 136
  •   5
Отговори
# 90
  • софия
Как така приключват?
При нас изпитите са началото на юни, 5 броя, няма освобождаване, няма зачоти. Положението е АК версия 2. Ще се прибере края на май за няколко дни и после трябва да се върне за изпитите. Бързичко мина тази година.

# 91
В су сесията започва на 08.06 и е до началото на юли. Нашите имат 4 изпита, от които два са две различни математики, които се провеждат по два дни (задачите и теорията са в отделни дни), т.е. имат 6 дати за изпит (знаят си ги, във фми студентите се разбират с преподавателите кога да са им изпитите). От задачи има освобождаване, но е доста трудно. От потокът им миналия семестър се освободиха само 3-ма и то е невъзможно (поне засега не се е случвало в нейния поток) да се освободиш с 6.
През целия семестър имат контролни (обикновено са в събота, контролните не са за сметка на лекции или упражнения). Имат домашни, които също се проверяват и оценяват. И нещото, което много ме впечатли (в положителен смисъл) е, че ако имат упражнение, което се е паднало в почивен ден (примерно понеделник след Великден), то то се отработва. Заложени са по програма примерно 18 упражнения, и толкова се провеждат. Отделно си имат консултации преди контролни, които са си допълнителни часове за упражнение. Като цяло съм приятно изненадана от отдадеността на преподавателите й.

# 92
  • София
В НБУ семестъра е до средата на юни, сесията до средата на юли. Предметите са 8-9 май, не съм сигурна, но се планира всички да се завършат през семестъра. Дано му се получи, че сърфа не чака  Simple Smile

Тоя семестър ни върви на болести,  студентът влачи два месеца последствията от стомашен вирус, та не бяха лекари, изследвания, диети и чудо. Тъкмо най-накрая се оправи от това и му довлякох нещо грипоподобно, та ако учеше нещо, което изисква заверки и присъствие вече щеше да е готов да повтаря годината. Та да си пожелаем да сме здрави, другото си върви по план.

# 93
Бояна, моят също боледува доста тая година. Както и кръщелника, и още няколко познати деца на тази възраст. Имам чувството, че от стреса на голямата промяна (всички не учат в София и не живеят с родителите) им отслабна имунитета.

# 94
  • София
Бояна, моят също боледува доста тая година. Както и кръщелника, и още няколко познати деца на тази възраст. Имам чувството, че от стреса на голямата промяна (всички не учат в София и не живеят с родителите) им отслабна имунитета.
Стресът е сериозен фактор, но моят студент си е болнав по принцип. В последните години мислех, че го е поизраснал, но сега след първата сесия буквално се срина. С мен живее, тоя стрес с живеенето в друг град го няма, но явно и сезонът е такъв. Това стомашното беше някакъв кошмар, но добре, че мина. Сега поне е толкова прегледан и изследван, че да сме спокойни и за неща, които не ми бяха хрумвали. Баща ми не е студент, но и той два месеца изкара с тежко вертиго от отит. Много странни вируси се разпълзяха след Ковида, уж нищо особено, но после седмици последствия.

# 95
  • София
На нашия студент пък започва да му избива херпес. Обикновено става, когато много се притесни заради нещо. Наскоро имаше национално състезание, за което се готвеше много усилено, а накрая лоста се оказа хлъзгав и при голямото превъртане го е изпуснал. Каза, че масово участниците са го изпускали и то дългогодишни състезатели с опит. Съответно отпадна още в началото и беше много разочарован. Та явно сега му се отразява. Казах му веднага да отива в аптеката и да купува нещо, защото при него толкова бързо нараства и такива размери се е случвало да достигне, че до лекар сме стигали, когато беше по-малък. А и много боли, та точно сега преди сесията дано да го стопира навреме.

Последна редакция: чт, 30 апр 2026, 10:19 от Lady Cassiopeia Duval

# 96
  • София
Моят тази година само веднъж е боледувал, което за него е нечувано. Отдавам го на липсата на нашенската мръсотия. Поради наличието на голямо езеро в града, е доста влажно, а когато вали /доста често/, въздухът е като спрей за нос. Не вали като при нас и климатът е доста мек.
Иначе приключват семестъра в края на май, а сесията е чак през август, като изпитите са наблъскани през 1-2-3 дни, както дойде. Ще видим как ще са тази сесия. Започват следващата година на 15.09. Двата месеца не знам дали са предвидени за стажове по-нагоре, не се е ориентирал още.
Имат изненадващи контролни по предметите, предварителни изпити, проекти и домашни за предаване. Няма освобождаване. Единствено от контролните по някои предмети, ако са събрани определен брой точки, можело да им дадат допълнителни 0,25 стотни повишение към оценката от изпита. Точките, които трябва да съберат от контролни, са примерно 10. Едно контролно е една точка на принципа всичко или нищо. Трябва да си решил всичко вярно. Оценките от изпитите им са от 1-6 през 0,25 стотни. За взет изпит се признава такъв, минат с 4. Имат предмети, които са в пакет, имат и предмети със самостоятелни изпити. Някои изпити са устни.Тези в пакет за този семестър са 4, като единият е на материал от първи и втори семестър, друг е с двойна тежест. Трябва да са взели пакета със средна оценка 4. Ако не успеят, се явяват отново на всички изпити от пакета, независимо, че някои може да са били успешно взети. Имат право да се явят точно два пъти на изпит по даден предмет. А по-интересното е, че оценките на изпитите са спрямо нивото на випуска. Правят изпита, проверяват, дават им някакви точки. После се събират проверяващите и решават къде е границата за 4. Ако са много силни, може и да е на 80% . После се поставят оценки. За много хора е доста стресиращо и доста отпадат. Някои отлагат изпити от зимния семестър за лятото, за да могат уж да се подготвят по-добре.

Последна редакция: чт, 30 апр 2026, 10:03 от Breeze~

# 97
Lady, понеже аз страдам цял живот от херпес симплекс по устните, ти препоръчвам да вземете и ацикловир таблетки, ако е много зле положението. По принцип са с рецепта, но като видят положението, фармацевтите обикновено го дават.
Тежките случаи не минават само с мазане с кремче.

# 98
  • София
Наборът е в Берлин с брат си за концерт на Tame Impala, който беше вчера. Много са доволни и двамата. Днес ще обикалят зоо-то и подземията.
За пръв път са сами двамата, но се справят чудесно.
Семестърът е почти приключил. Преди да замине предаде някакви протоколи за заверка. Първият изпит е на 12 май и се води най-тегавия (Съпромат), после има още три през 6-7 дни всеки и завършва с Математика II на 29 май. Ако успее да вземе всичко ще си вее байряка чак до след 20 септември.

# 99
  • София
Lady, понеже аз страдам цял живот от херпес симплекс по устните, ти препоръчвам да вземете и ацикловир таблетки, ако е много зле положението. По принцип са с рецепта, но като видят положението, фармацевтите обикновено го дават.
Тежките случаи не минават само с мазане с кремче.

Факт - наистина не минават. Благодаря за информацията. Преди време също пи някакви неща изписани от лекар, но беше отдавна и не помня какво точно беше. Помня, че Геритамин му бяха изписали, но другото не се сещам какво беше. Сега ще си го запиша това, за да си го имам. Аз никога през живота не съм имала херпеси и не знам какво е, обаче при него, ако не се спре навреме, нещата стават наистина зле. Още веднъж - много благодаря Flowers Hibiscus

# 100
Ацикловир е активната съставка, която се намира и в кремовете против херпес като Ацик и Зовиракс. Аз лично си купувам крем Зовиракс от Турция, защото не само е по-евтин, но и действа по-добре. Установила съм, че не само перилните препарати, а и някои лекарства в Бг не са със същото качество...

# 101
Аз се включвам за херпесите. Като студентка бях същата и лошото беше, че и всеки месец по време на цикъл ми излизаха. Като се гаджосахме с ММ, знаех че не съм забременяла щом ми излезе херпес, цикъла се появяваше до ден, два. Белези имах доста време.
Тогава една баба ми каза да ги горя с орехов клон. Нагрявах клонче и слагах върху мехурите. После един колега обясни действието - вируса умира от високата температура и от йода, който се съдържа в ореха. След време започнах с чашата с горещо кафе да налагам върху херпеса. Като напълнях по-рядко започнаха да ми излизат и вече не така обемни като площ.
Студентът го мъчи задния ринит  и нещо алергично се наслагва покрай цъфтежа на дърветата, така че все е със запушен нос. Успя дотук да съчетава работата с лекции, но снощи му беше последната смяна и се отдава на четене за изпитите. Юни месец ще е сесията, но през май има разни презентации да представя и последни тестове за предмети с текущи оценки. Освен това участва в един проект на университета и общината за деца със СОП и там трябвало някакъв доклад да представи. Иска да се представи на ниво, за да го вземат после на практика и стаж и при тях, а и получаваше семестриална такса от 250 Е и да не изглежда като отбий номер.
Успешна сесия на всички студенти!

# 102
  • София
Димис - много благодаря.
Аз пък да кажа за пролетните алергии - много помага приема на коприва на таблетки. Хубаво е да се приема през цялата пролет, всяка година. Ако не искате на таблетки, може да пробвате с чай, но не знам дали ще има същия добър и бърз ефект, както с таблетките. Не важи за хора с високи хемоглобин и желязо - за тях е противопоказно.

# 103
  • Някъде в Европа...
Ацикловир е активната съставка, която се намира и в кремовете против херпес като Ацик и Зовиракс. Аз лично си купувам крем Зовиракс от Турция, защото не само е по-евтин, но и действа по-добре. Установила съм, че не само перилните препарати, а и някои лекарства в Бг не са със същото качество...
Зовиракс е скъп в Турция в сравнение с едно тяхно кремче пак ацикловир, но сега не мога да се сетя името му, имам го вкъщи...Ще пиша допълнително...
И аз в групата с постоянните херпеси на младини...Спасявах се преди 20 г с един бабин метод - навъртах лист хартия на фуния като конус и го захлупвах върху чинийка, запалвах връхчето и то гори към чинийката до към средата на конуса и го загасях; на чинийката остава едно жълто като мехлем, с него мажех херпесите, много помагаше..Сега пак ми излизат чат-пат, вече ползвам Ацикловир
При нас е обратното с болестите. Нито той, нито аз съответно след него, сме боледували и кашляли (други зими, дори и преди Ковид, започваме октомври и приключваме май с кашлиците). Убедена съм вече, че той е носел вирусите от училище и сега хем не е, хем почти няма чест контакт с мен, и аз се разминах с боледуванията, изключая чревен вирус с повръщане за 2 дни на Никулден и в новогодишната нощ 😆.,.

Последна редакция: чт, 30 апр 2026, 12:53 от AIR

# 104
Lady Cassiopela Duval благодаря!
Не иска да пие хапчета. Мен пък ме е страх да не остане постоянно с времето този алергичен компонент. Преди 15 г се прояви и сега пак. Изрецитирах си рецептата, но като не ми е пред очите... Утре следобед ще се прибере, ще го видя на живо. Но определено не говори носово както преди седмица. Едър философски добитък е/зодия телец/, както казва вуйчо му.

Общи условия

Активация на акаунт