Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 48

• 24 341
  • 489
  •   6
Отговори
# 420
  • 2860 км северно от Екватора
В момента много лесен начин за отсраняване на наемател е корекция на цената. Вдигате им с предизвестие наема с 20%, и сами ще се ориентират другаде.
На какви ще попаднете обаче после, не се знае...

# 421
Сега, да се оплача тук, пък да послужи за пример на даващите под наем. Щото много обичам животинки, та настаних квартирантка с котка - точна с плащане, любезна и стриктна . Обаче.....снощи ми звъни по телефона да затворя прозорците, че не може да се прибере, а бурята наближава/знаете какъв ураган беше в София/. Та отивам в жилището и покривалото на дивана явно е за пране, та кво да видя. За  котараната явно кожената част е служила да си прави педикюра, та е в ужасно състояние. Нашия котак преди това беше забил лапи и той, но почти не си личеше. Та.......отсега нататък който иска котка да си я гледа където пожелае, но не и в моя собственост. Сега ще търся тапицер. Нещо тапицер на лични, моля?
Значително по-евтино от претапициране на диван
https://www.hilde-phil.com/en-eu?utm_source=ig&utm_medium=social … CSaOaRZzVdTcIcaEg

# 422
Последните страници пишем сценарии по парченца информация поднесена от едната страна 😃
* има договор точно от една година;
* договора е с клауза, че става безсрочен след изтичане на срока, ако не се уговори друго;
* наемателката и приятелят ѝ са изрядни със сметките;
* включила ги е в чат групата на блока;
* не желае да дава адресна регистрация на приятеля на наемателката ѝ и пита кой закон я задължава да даде; след като се отговаря, се дава уточнение, че било за постоянен адрес;
* не харесва приятелят на наемателката, а само нея;
* чувства се измамена от брокерката, защото сключва договор със сама жена, а след два месеца се появява мъж;
* не е влизала в имота от една година, но не е имала и желание за посещения;

През цялото време дамата говори за адресна регистрация и от мненията ѝ, ми се струва че до момента дори наемателката няма такава, заради страх че ще дойде съдия изпълнител да опише имуществото.

Коректните в плащането на сметки наематели  по-скоро не създават проблеми, но щом не харесва 1/2 от от двойката, то най-добре да се отправи предизвестие и да се прекрати договора.

Не възнамерявам да влизам без предупреждение или нещо подобно, още в началото на подписването на договора беше ясно, че поне година момичето ще е там. Отново пояснявам - не ми допада реакцията на приятеля й, който едва ли не ми заповядва да му направя регистрация. Аз нямам подписан договор с този човек и по никакъв начин не съм задължена да правя какъвто и да било вид регистрация. Може би ако се беше появил в началото, нямаше да им отдам жилището, защото този младеж показва с поведението си, че е емоционално нестабилен и проблемен.
От една страна, с нея проблеми нямам, коректна е. Избрах я, защото каза, че ще живее сама, затова и наемът е нисък, чисто нов двустаен апартамент с поръчкови мебели в бутикова кооперация в Южен район с видеонаблюдение само за 560 евро.
Ако пазят и са коректни, нямам проблем да продължа с тях. Но този младеж започва да ми губи доверието.

# 423
В момента много лесен начин за отсраняване на наемател е корекция на цената. Вдигате им с предизвестие наема с 20%, и сами ще се ориентират другаде.
На какви ще попаднете обаче после, не се знае...
На същото мнение съм.

PurpleRain3 разбирам ви напълно. Бях отдала на младеж сам, много коректен/тих скромен/редовен платец. Избрала съм го от други кандидати. С него съм сключила договора. Не ми е проблем да си хване гадже , нито да живее с него .... но После се появи приятелката му, която въобще не ми допадна все имаше някакви изисквания ( някаква командорка ) Не се наложи аз да приключвам договора, защото явно липсата на огромна секция в ( малкия ) хол беше проблем за съхраняването на нейните неща, та си намериха "по-обзаведен"  апартамент и се изнесоха с едномесечно предизвестие.

# 424
Тази точка в ЗЗД за прекратяването винаги съм си я тълкувал, че  срочния договор преминава в безсрочен, но прекратяване се осъществява с едномесечно предизвестие, ако идва от една от страните и трябва да се спази договора.
В самия закон не е уточнено как точно наемодателят (или наемателят) да изразят съгласието си и има ли срок за това. Но това не означава, че няма такъв. Аз не съм юрист, но не мога да си представя формални отношения без срокове. И без формална кореспонденция.

Повтарям се, предизвестито им го пускам веднага на тези хора. Няма значение, че момичето е ок. Проблемът е налице.
А наемът трябва да е около 700Е поне.
Колкото по-ниски наеми, толкова по-гласовити и проблемни наематели.

Освен това, мернах друго, мисля Al Georgieva го писа.
Плащащите наематели не създавали проблеми.
Твърдо не.
Цяла палитра е.
Има плащащи, които са мърлячи, или бавят, отлагат, кофти комуникация, щети, проблеми.
Аз преди 2г точно от супер точно плащаща италианка с психически отклонения, ринах и чистих 3 дена, ходих до полицията, щото имаше мистериозен мейл, че изчезнала, влизахме със свидетели и протокол, имаше остатъци от магии из целия апартамент, свалени пердета, хартии по прозорците, барикади от боклуци високи 2 метра и тн и тн и тн.

# 425
Относно моя казус с хазяинът, който не връща депозита - в събота с моята роднина му написахме мейл с молба да посочи срок, в рамките на който ще възстанови депозита. Отговор няма, пари също. Според вас какъв е разумният срок да изчакаме отговор на мейла или вече е време да задействаме нотариална покана?

# 426
Телефона вдига ли си? На място да отиде да си ги иска? Имейла..я го е видял, я не...
Няма какво да се чака. Ясно е че няма намерение да го връща.

# 427
Още преди да напишем мейла, беше звъняно по тел. - не вдигаше, накрая спря и да отговаря на съобщенията. Ако отидем на място - хазяинът не живее там, апартаментът или ще е празен, или вече с други наематели.

# 428
  • Варна
Ясна е работата. Аз бих качила снимки на жилището му, имена и телефон, във всички възможни фейсбук групи, за да предпазя останалите хора. И задействайте процедурата веднага. Няма какво повече да чакате.

# 429
По повод близките на АлГ ми се струва, че при тях наемателите са се отглеждали за друго по ред свои причини ( лични, териториални и пр.) и вдигането с толкова нисък процент е било само повод, да си тръгнат.
Нямам обективен критерий, така го усещам.

По другия пост : вече на три места при мои клиенти в кантората чувам едно и също: малко време непосредствено преди края на наемния срочен договор рязко вдигане на претенциите за неща, които са извън задълженията и това, което е договорено при сключването на договора с наемодателя.
Целта е да няма промяна в цената и наемателят, да ги остави в жилището.

# 430
Аз много харесах една идея - уведомление 1 месец преди края на срочния договор, за вдигане (осезаемо) на наема. Laughing И който откъдето.

# 431
  • Бургас
Относно моя казус с хазяинът, който не връща депозита - в събота с моята роднина му написахме мейл с молба да посочи срок, в рамките на който ще възстанови депозита...

Не вие трябваше да му се молите той да посочи срок, а ВИЕ трябваше да му поставите срок в писмото.
Както и да напишете, че след изтичането на този срок ще търсите правата си по съдебен път.
Напишете още едно писмо, което да звучи по-категорично.
Бих пуснала жалба и в полицията, и прокуратурата - за измама.
Ясно е, че няма да образуват дело, но са длъжни да направят проверка, което значи, че ще му се обадят от полицията и няма да му стане приятно.

И най-важното - думите имат сила. Има огромно значение и какво ще напишете, и как ще го напишете.

# 432
И до НАП.

# 433
По повод близките на АлГ ми се струва, че при тях наемателите са се отглеждали за друго по ред свои причини ( лични, териториални и пр.) и вдигането с толкова нисък процент е било само повод, да си тръгнат.

По другия пост : вече на три места при мои клиенти в кантората чувам едно и също: малко време непосредствено преди края на наемния срочен договор рязко вдигане на претенциите за неща, които са извън задълженията и това, което е договорено при сключването на договора с наемодателя.
Целта е да няма промяна в цената и наемателят, да ги остави в жилището.

Smiley Риск печели, риск губи. Не се знае как ще реагира другата страна.

# 434
Освен това, мернах друго, мисля Al Georgieva го писа.
Плащащите наематели не създавали проблеми.
Твърдо не.
Цяла палитра е.
Има плащащи, които са мърлячи, или бавят, отлагат, кофти комуникация, щети, проблеми.
Аз преди 2г точно от супер точно плащаща италианка с психически отклонения, ринах и чистих 3 дена, ходих до полицията, щото имаше мистериозен мейл, че изчезнала, влизахме със свидетели и протокол, имаше остатъци от магии из целия апартамент, свалени пердета, хартии по прозорците, барикади от боклуци високи 2 метра и тн и тн и тн.
Помня историята с магиите.
написах "Коректните в плащането на сметки наематели по-скоро не създават проблеми"

За невъзстановения депозит - не бих изчаквала повече.
Имате данните на наемодателя, пращате поканата, давате срок и банкова сметка и стискаме палци да постъпи разумно и върне депозита.

Не.
Причината да напуснат е, че наемодателите бяха крайни в желанието си да индексират наема, а клаузата за индексация на наема не е задължителна. "Има право да.....", но наемателят няма задължението да се съгласи с нея.
Не са имали никакви претенции.
Понеделник ще предават жилището боядисано и изчистено.

Нямам наблюдения наемателите да имат скок в претенциите непосредствено преди края на срока на договора за наем.
Най-често се обаждат два-три месеца по-рано да попитат дали наемодателят е съгласен да продължава при същите условия или да им търсим нещо друго, за да могат да си планират нещата.

Общи условия

Активация на акаунт