Как да помогна на майка си - не разбира, че я мамят

• 9 102
  • 224
  •   1
Отговори
# 30
Тежка ситуация. Външен човек идва в дома й и въобще не се знае какво става, и защо тази жена е толкова привързана, най- вероятно я манипулира, заплашва, освен че я краде. Може да се ослушва за апартамента и да я настройва срещу децата й. Откъде този човек се е появил, ако е трудноподвижна, едва ли има много социални контакти, това е много притеснително. И, защо веднага щом се е появил въпросният мъж, не сте го изгонили и заплашили. Веднага е трябвало да се реагира. Половин година този човек е живял там, не е трябвало да бъде допускано това. Да вика, да се тръшка, тя няма да разбере, че я предпазвате. Според мен, въпросният мъж трябва да се разкара на момента и да намерите човек, да се грижи за нея. Дано нещата да се оправят. Съжалявам за ситуацията.

# 31
Хора имат нужда от контакт и някой да говори с тях, а не просто да има какво да ядат. Явно човекът й се отразява добре, погрижете се да не вземе апартамента, а парите не са кой знае колко, по-важно е как се чувства... а не затворена в хоспис.

Това е точно така, ние затова и си затваряхме очите толкова дълго, въпреки че ни беше съмнителен от самото начало.
Но случката от тази седмица някак преобърна перспективата. Едно е да взема пари, но да живее при нея и да се грижи, друго е няколко дни преди Великден да я остави със стотина евро за целия месец и да си бие камшика.
Аз съм сигурна, че ако намери по-богата баба, ще зареже майка. Или ще започне да ни изнудва за пари, защото иначе ще си тръгне, а майка не може да живее без него.
Още като разбрахме, че парите ги няма, му се обадихме по телефона - кълне се, че нищо не бил взел, само "три лева за хляб" бил взел. И майка като папагал повтаря "да, да, само три лева взе". Мен това ме притеснява повече - че лъже, а не толкова, че взема пари. То беше ясно, че се възползва.
Ние реално не знаем той как се държи с нея и какво прави, когато ни няма. Пред нас се прави на ангел небесен едва ли не. Но реално може и да се държи зле с нея. Изтарашил е цялата маза, явно се е надявал да намери нещо ценно.

# 32
Сама казвате в първият пост,че жената пие почти всеки ден и то немалко количество.Това е алкохолизъм
Освен това пуши.Отделно,храна,лекарства.Даже се учудвам че и стига пенсията.
Според мен първо трябва да се опитате да преборите пороците които има.
И най добре е да я убедите да постъпи в дом.Иначе ако не е този,друг ще се завърти

# 33
Оставяте я да си прави каквото иска, докато почине и тва е. Веднъж като почнат да изкукват, значи не им остава кой знае колко много. Не виждам за какво толкова има да чувствате вина, щом тя самата не иска помощ. Хората не са предвидени да живеят вечно в крайна сметка.

# 34
  • София /Абсурдистан
Авторке, това е жив алкохолизъм плюс започваща деменция. И да, знам за какво иде реч, имам личен опит с това. Сложете я под запрещение, за да не останете без наследство съвсем един ден. Не може да живее сама, най-добрият вариант е да я вземете у вас и да наемете жена за гледане през деня. Ще ви е много по-евтино от социален дом.  И няма не иска, защото тя не може да преценява какво иска. Ако я настаните в дом насила, тя ще избяга и ще ви отвори проблеми. Няма да е зле да вземете рецепта от невролог за Пирацетам и за Мексия и да пие малко за мозъка, да укроти деменцията. С алкохолизмът няма как да се справите сами, говорете с психиатър. Ако и го спрете изведнъж, това може да я убие, докторът ще ви каже какво и как. И спрете да допускате разни м@нгали наоколо, то е ясно защо този се навърта около нея.

Последна редакция: сб, 11 апр 2026, 11:12 от The Iron Lady

# 35
Сама казвате в първият пост,че жената пие почти всеки ден и то немалко количество.Това е алкохолизъм
Освен това пуши.Отделно,храна,лекарства.Даже се учудвам че и стига пенсията.
Според мен първо трябва да се опитате да преборите пороците които има.

Ох, мислите ли, че не сме се опитвали да я убедим да спре цигарите примерно... Rolling Eyes изобщо не ни отразява, това било едничкото ѝ удоволствие, само това ѝ било останало в живота.
Като беше сама, парите ѝ стигаха. Основният разход е за цигари, ракия купува евтино от един дядо, който прави домашна. Яде малко, не купува някакви скъпи храни. Лекарствата ги изчислих около 60 евро някъде.
Освен пенсията получава и около 95 евро добавка за инвалидност, ние също ѝ помагаме, примерно плащаме тока през зимата.
Покрай ситуацията тази седмица ѝ направихме акаунт за електронно банкиране, за да имаме поглед върху парите и проследих движенията назад във времето - преди да се появи този човек, си е управлявала парите сравнително разумно, теглила е примерно по 200-250 лева на седмица, равномерно разпределени. В началото на август примерно е имала около 200 лева остатък, към които се е прибавила новата пенсия.
Откакто този човек е при нея, картинката е съвсем различна - още в първите дни се тегли цялата или почти цялата сума и нататък сметката стои цял месец празна. Декември - постъпили около 1300 лева, веднага изтеглени 1300 лева.

# 36
Запрещение. Нямате друг избор.

# 37
  • София /Абсурдистан
Леле хора, наистина ли мислите, че пушене и пиене се спират с убеждения!
И такъв човек не можеш да го оставиш да прави каквото си иска, защото утре ако запали сградата или направи някоя друга мизерия, авторката ще я накарат да плаща щетите.

# 38
Леле хора, наистина ли мислите, че пушене и пиене се спират с убеждения!
Абсолютно.
Това даже ме е дразнило и даже ми се е допушвало повече.
Това е личен избор и спирането е личен и осъзнат избор.

# 39
Разбирам ви.
Алкохола обаче я променя и най вероятно енцефалопатията е от това.
Не става с убеждаване,а с консултации с лекари.
Имате сериозен проблем,много сериозен
Жената ще става лесна плячка за измамници.
Не искам да ви плаша,но я си представете,че въпросният гледач разкаже тук там за бабата.Ще се наредят и други такива
Тази жена не е за живеене сама.

# 40
Ясно.
В такъв случай ще трябва да се задействате и да я вземете при вас. Иска не иска, няма как. Вижте каква жалба може да подадете. Защо не говорите с кварталния? Идете с брат ви. Те си знаят контингента, този циганин най-вероятно и други баби е обирал по тоя начин.

По телевизията показват ужасни случаи докъде може да се стигне - възрастните остават без дом,  с дългове.

Погрижете се след празниците изобщо да не се връща при нея, ако трябва му се обадете и го заплашете.

# 41
Ама на вас това ви е удобно!
Аз съм шокирана. Проблемът е , че сега парите са свършили по-рано, а не че години наред тя е давала парите на този човек.
И ги иска от вас.

От разстояние няма да помогнете, ако го искате. Дела, гледане близо до вас  доктори. Това е начинът. Възрастните винаги ще казват, че не искат да се местят, но когато ги преместят и се грижат за тях се кротват.

Алкохол и цигари не се спират с говорене.
Тя пие за да мине този безкраен ден, в който е сама.
Съвети ви дадоха. Ако искате може да направите план и да действате.

# 42
Ако не намерите начин да я приберете или настаните някъде, дали ще прибере пак този, дали някой друг, е без значение. Щом пие, пуши и е с определен характер, няма да се събере с някой коренно различен. Това е, не виждам вариант да я убедите да се промени, да спре да търси този или друг, и нещата да се променят рязко.

# 43
Тя наистина може да не знае къде са й парите. Това се нарича "конфабулация" - лъжлив спомен. Характерно е при деменциите. Не лъже, просто има лъжлив спомен. Не може да се промени възгледът й. Трябва да се действа като с малко дете. Така ми казаха и психиатрите, и невролозите. На компютърна томография се виждат обективно измененията в мозъка.

Последна редакция: нд, 12 апр 2026, 11:40 от Spring again

# 44
  • София
Пие, пуши и си плаща сметките.
С телк, болести, слабо зрение, начало на деменция и вие се чудите как да разкарате единствения, който е до нея срещу някакво евро?

Майка ви има нужда от човек до себе си.
Заявете социална услуга за изхранване, намерете придружител, плащайте.

Общи условия

Активация на акаунт