Как да помогна на майка си - не разбира, че я мамят

• 9 101
  • 224
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Контрол върху банкирането, картите и така нататък!
Ако знаете пина на картата, може да извадите последни 5 движения на банкомат.

# 46
Щом е само на час път, ако нямате деца за водене на градина и училище, отидете да живеете при нея за известно време. Аз не мога да оставя майка си нито в старчески дом, нито на непознат човек.

# 47
Съжалявам да го кажа, но малко сте позакъснели с грижите и вниманието. На 80 год. рядко са в състояние да се организират. Още в началото на заболяванията е трябвало да уредите и финансовите въпроси и помощта - да следите разходите, ако е нужно да пазарувате заедно - така ще знаете, че има каквото ѝ е нужно; да я взимате у дома през уикенда,  за да свикне, ако се наложи да се премести за постоянно, да видите хапчетата дали трябва да се сменят и т.н. Плюс чести посещения, дори ежедневни, ако е възможно. Така няма шанс външен човек да се навърта. Нека си позволява удоволствия, но да знае, че примерно, остават еди колко си за цигари и ракия на седмица. Трябвало е да си изгради навици по-рано.

# 48
  • София /Абсурдистан
То при атрофия на мозъчната кора само алкохол и липсваше. Циганинът е около нея не за да помага, а за да плячкоса нещо. Дано не го разберете твърде късно.
В начална деменция може да я гледате в къщи, но започнат ли агресивните прояви и бягствата, вече е за дом. Във Фейс има група “деменция и алцхаймер”, потърсете и четете. Там хората споделят много неща.

# 49
  • София
И впрочем "не знам къде изчезнаха парите" е типично за хора с деменция. Могат да сътворят невероятни финансови и имотни глупости, така че - взимайте всички възможни мерки! Говоря сериозно - трябва да ги третирате като малки деца. Контрол на абсолютно всички приходи и разходи.

# 50
Майка ви е възрастна и вероятно с някаква степен на деменция. Ежедневен алкохол допълнително й усложнява менталното състояние. За да прибере ром с 20 години по млад да си правят компания, какво означава това- че й е гадже или болногледач? Направо ми щръква перушината. Не само тия пари, които липсват. Лична карта, нотариални актове? Ми, той може да изтегли кредити на нейно име. И вие се чудите как да я убеждавате? Спасението е да действате и да я приберете. Не я слуйшате тя какво иска или не иска, а как на вас да е поносимо, за да издържите.Тя няма да спре да пие или пуши. Много е тежка грижата за проблемен възрастен, няма какво да се възнасяме. Просто, ако я оставите сама, можете да очаквате екшъни от най-различен характер. Съжалявам, ако изглеждам груба.

# 51
А къде го е намерила въпросният циганин

# 52
Освен, че й изпуква пенсията и спестяванията, сигурно ще опита я да тегли кредити с нейната ЛК, я да му припише имот, внимавайте!

Последна редакция: сб, 11 апр 2026, 13:20 от NellyN

# 53
Може и да сме закъснели, да. Но тя не е лесен характер, никак даже. На 77 години е, но според мен изглежда по-възрастна, може би заради нездравословния начин на живот.
От доста години се опитваме да я убедим да дойде да живее в нашия град, предлагали сме всякакви варианти. Не ще.
Проблемите със здравето прогресираха през последните 1-2 години, преди нито очите, нито краката бяха толкова зле. Когнитивните проблеми са от миналото лято - тогава всъщност се задействахме, събрахме медицинска документация, подадохме документи за ТЕЛК и започнахме да търсим вариант да я вземем при нас. И точно тогава се появи и този господин и се нанесе при нея. Запознали се чрез Фейсбук, той коментирал профилната ѝ снимка - че била много красива, след това ѝ се обадил по месинджър и така. Тя му казала, че чака решение на ТЕЛК, той казал, че иска да ѝ бъде личен асистент. Да ама решението излезе - висок процент, но без право на чужда помощ. Обжалвали сме частта "без чужда помощ", но съм по-скоро скептична. Системата е претоварена, за да назначат личен асистент, трябва да си наистина много зле.
Може би подценихме менталното ѝ състояние, тя винаги е била с остър ум, бих казала - интелигентна и самостоятелна. Трудно е явно отначало да приемеш, че личността вече не е същата, някак продължаваш да очакваш рационално поведение и да се държиш като с нормален човек, а тя вече не е.

# 54
Здравейте,
Това което описвате се случи почти едно към едно с моята майка.
Тя също пушеше и пиеше и докато баща ми беше жив беше горе долу добре но след като почина нещата излязоха от контрол. По съшия начин приюти един мъж уж да и помага. Аз и сестра ми пращахме постоянно  пари понеже никога не и стигаха.
Ние и двамата работим в чужбина. Като се върнахме той вече беше напуснал. Тя живее в къща всичко беше продадено което може. Опитали са се да продадат и къщата но не са успели. Бяха я завели в банка и изтеглили заем на нейно име -максимума който може да се вземе за нейната пенсия. Аз ходих в банката да питам зашо са и дали заем и ми казаха че имала право нищо че не е адекватна . Не е под запрещение. Какво направихме. Насила я вкарахме в старчески дом. И на нас ни беше съвестно но няма как да напуснем работа да я гледаме а тя има нужда от постоянна грижа. Първия дом не можаха да се справят с нея понеже деменцията и се влоши,наложи се да я преместим в друг дом за дементно болни.
Там имат опит с такива случаи. Вече не пие ,не пуши ,персонала следи да си взема лекарствата. Сега е сравнително добре почти година в този дом. Моят съвет е да не чакате нещата да се влошат още. Вината ще ви тежи че е в старчески дом но мисля че е най добре за всички.

# 55
Малко сте се дезинтересирали когато е трябвало и време е минало, но и сега не е късно.
Адвокат. Спокоен разговор и уточнения.
Жалба пуснете - да има следа и вход. номер, и ще го викнат за справка. Кой Ви е убедил, че трябва доказателства за пускането на писмена жалба... Не е вярно. Може и няколко жалби свободен текст, имената ги имате.
Може и две дела да заведете само за за да ги има, това леко стряска лешоядите и по- разумните се дезинтересират.
За пенсията също има по-гъвкав начин.
Но, ще Ви отнеме време и сили. Ако ги бяхте положили преди време, римлянинът нямаше да се залепи, но каквото било, било.
Пишете за сложния и характер. Аз самотен, възрастен, болен, алкохолизиран и с лесен характер не знам, да съществува въобще.
Намерете грамотен добронамерен адвокат с житейски опит.

# 56
  • София
Ох, сложни схеми!
Вземете й картата и й сменете пина на банкомат! Готово!
После вие  ще й плащате сметките през Изипей примерно.
Ще й пазарувате веднъж седмично. Таман ще ограничите цигарите и алкохола.

# 57
Да, мислехме да ѝ вземем картата, но тя като титуляр може да си тегли парите и на гише в банката. Всъщност точно така е теглила големите суми, защото картата има дневен лимит и няма как да изтегли всичко наведнъж.

Като правихме електронното банкиране, служителите в банката ни гледаха, все едно сме престъпници и искаме да ѝ вземем парите, въпреки че тя беше с нас и имахме нотариално заверено пълномощно да я представляваме.

# 58
  • София
Охо, ясно. Тогава вече е сложно.
На 7 превеждат пенсиите. Значи, тя в пълно съзнание е отишла и е изтеглила кеша и много ясно помни какво е направила следобед с него, а оня си е тръгнал, след като му го е дала.
Това, фактически, си е за полицията.
Стига да вземете документ от банката за транзакцията.

# 59
  • София
Надявам се, че поне нотариалният акт за жилището ѝ сте прибрали на сигурно място. Ако е у нея все още, проверете дали не го е прехвърлила на въпросния. Ама не я питайте, а потърсете юрист да провери всичко професионално. Също и за кредити.
Проверете и дали няма извадена втора карта към сметката ѝ, а настоящата блокирайте.
Жалба е задължително да подадете, както и да обявите настоящата ѝ лична карта за невалидна, за да не може тепърва да изтегли кредит, ако вече не го е направил.
Иначе има логика 700 евро да не стигат за месец за двама човека, когато платят лекарствата, сметките, пиенето, а и храната е вече скъпа.
Но с други неща може да са успели да я завлекат. Имоти, бижута, бързи кредити и т.н.
Картата е добре да стои у вас и да ѝ давате някаква седмична сума, след като ѝ платите сметките и лекарствата, както и пазаруването може да го поемете.

Общи условия

Активация на акаунт