Отнета книжка за дерегистрирана кола – какво да правя?

• 2 120
  • 36
  •   1
Отговори
Ако темата не е за тук, моля да я преместите.
Здравейте,
имам следния случай: купих автомобил, прехвърлен е на мое име в КАТ през януари. Имало е валидна „Гражданска отговорност“ към момента на покупката, но по-късно не е подновена на мое име.

През март колата е дерегистрирана служебно заради липса на ГО, като са уведомени предишните собственици, но не и мен. Вчера ме спряха, съставиха ми акт, взеха ми книжката и свалиха номерата.

Интересува ме дали има шанс да се избегне отнемане на книжката и какви са възможностите при обжалване.

Има ли реален шанс за успешна защита/отмяна на наказанието?

# 1
При прехвърляне на регистрацията, не направихте ли анекс към ГО? Да бъде вече на Ваше име? Винетка, също има възможност да се прехвърли, ако сте сменили номерата.
Като цяло как сте шофирали без застраховка толкова време.

# 2
  • София
Плащаш гражданска по рама и отиваш в КАТ. Плащаш си административното нарушение и минаваш канали.

И не, не е свалена от учет за два месеца, а защото вие сте били без гражданска.

# 3
Доколкото знам, ако не са те уведомели, че колата служебно е спряна от движение нямат право да ти отнемат книжката. Имаше съдебно решение, трябва да се разровиш.

# 4
МВР не са длъжни да ни уведомяват, че не сме си платили гражданската. Това разбрах преди минути от изпатила съседка: купила кола, взела разсрочена гражданска и забравила да я поднови, спират я за проверка, таблета "пищи", че колата е нередовна и взимат книжката на госпожата. Карала е половин година гратис. Сега ще се съдят, че не са я уведомили. Rolling Eyes

# 5
  • София
Доколкото знам, ако не са те уведомели, че колата служебно е спряна от движение нямат право да ти отнемат книжката. Имаше съдебно решение, трябва да се разровиш.
Няма такова нещо. Като да не знаете сам, че се отнасяте с изключителна небрежност към движимото си имущество.

Ама, никой не е длъжен да ви уведомява, и никой не е отговорен за вашата безотговорност.

# 6
Няма такова нещо. Като да не знаете сам, че се отнасяте с изключителна небрежност към движимото си имущество.

Ама, никой не е длъжен да ви уведомява, и никой не е отговорен за вашата безотговорност.

Не съм мъж, не е мой казуса  и има съдебно решение по въпроса. И по леко с квалификациите.

Не се отнема книжката за шофиране на кола, която е дерегистриран … кът да е уведомен

# 7
  • София
ГФ си уведомява най- чинно, но няма кой да обърне внимание или писмата не намират адресата.
Още повече, всеки собственик трябва да е наясно, че гражданската е задължителна, не пожелателна.
Иначе, дело от 22- ра не е релевантно към днешна дата.

Личната отговорност и безотговорност мога да ги квалифицирам по свой вкус, иначе Wink

# 8
Съвсем наскоро имаше репортаж за подобен случай по нова и заключението беше, че книжката е отнета неправомерно, тъй като шофьорът не е бил уведомен за дерегистрацията.

# 9
  • София
Книжките се взимат като гаранция, че ще отидеш да си оправиш бакиите.
Отиваш в кат с активна полица, плащаш си административното нарушение и ти я връщат.

# 10
Аз отидох с новата полица, платена гражданска и ми върнаха само номерата.

# 11
Ако  сте с прекратена регистрация и ви спрат за проверка, наказанието е отнемане на книжката от 1 до 6 месеца и глоба от 50 до 200 лв, сочи справка в ЗДП (‘чл.175, ал.1, т.1). При повторно нарушение отнемането на книжката е до 1 г., а глобата до 300 лв.  Ако шофирате без ГО и причините ПТП, наказанията са още по-тежки и ще понесете отговорност за нанесените щети.

# 12
Ако  сте с прекратена регистрация и ви спрат за проверка, наказанието е отнемане на книжката от 1 до 6 месеца и глоба от 50 до 200 лв, сочи справка в ЗДП (‘чл.175, ал.1, т.1). При повторно нарушение отнемането на книжката е до 1 г., а глобата до 300 лв.  Ако шофирате без ГО и причините ПТП, наказанията са още по-тежки и ще понесете отговорност за нанесените щети.

Този текст ни показва поредния престъпен закон! А те никак не са малко......

Отнемането на книжката трябва да е свързано с грубо нарушаване на правилника за движение, а не с ГО! Напр. с прекалено висока скорост, употреба на алкохол, предизвикване на сериозна катастрофа.......

# 13
Отнемането на книжката трябва да е свързано с грубо нарушаване на правилника за движение, а не с ГО!
В Германия липсата на ГО може да "доведе" и до лишаване от свобода.
Скрит текст:
https://www.barmeniagothaer.de/magazin/mobilitaet-reisen/automob … erungsgesetzes%20

# 14
Отнемането на книжката трябва да е свързано с грубо нарушаване на правилника за движение, а не с ГО!
В Германия липсата на ГО може да "доведе" и до лишаване от свобода.
Скрит текст:
https://www.barmeniagothaer.de/magazin/mobilitaet-reisen/automob … erungsgesetzes%20

Блазе им!

Редно е да се замислим какво точно ни гарантира нашия гаранционен фонд. Когато Олимпик фалира, какво стана?!-Останалите компании вдигнаха цената на ГО със 100лева!

Последна редакция: пт, 01 май 2026, 00:19 от vl

Общи условия

Активация на акаунт