Отговори
Здравейте,

Ние уж нямаме мъжки фактор, Я се опложда, започва да се развива, но ембрионите ни стигат до ден 5, но не успяват да станат бластоцисти - стигат морула, изчакват ги да видя на 6-ти ден и погиват. Това е при повече от 15 опита.
Винаги го отдават на възрастов фактор и казват, че вероятно качеството на Я не е добро. Опитваме от 5 години, започнахме , когато бях на 36-37г, сега съм на 42
Някой, ако може да помогне с  мнение, ще съм благодарна.
Мисля да пуснем хромозомен анализ.

Fever Ray, беше дала мнение, че след 3-ти ден, предполагам проблем с мъжки фактор...

https://www.bg-mamma.com/?topic=1717262

Благодаря!

# 1
  • София
Обикновено е мъжки фактор, наистина. Или хромозомен проблем.
Кога последно сте правили разширена спермограма? При теб как е яйчниковият резерв? Колко яйцеклетки успяват сега да извадят на стимулация?
Имаш ли готовност да пробвате с ДЯ, за д разберете дали наистина проблемът е в яйцеклетките или другаде?
В коя клиника сте сега и при кой лекар?

# 2
  • София
Пускам и в тази коментара.
Изследвания, добавки за повишаване качеството, хранене и тн. Аз съм с намален резерв скоро ставам на 39 г., мъжа ми е на същата възраст. Нямаме мъжки фактор. До тук имаме само едно ембрионче, което се забави и спря развитие на 7-ми ден. Другите ни стигат до бластоцист. Имам ЛУФ синдром, задържам фоликули, откриха ми ендометриоза. Промених начин на хранене, спортувам, преди една година спрях цигарите. Тези неща дадоха положителен ефект при мен.

# 3
Обикновено е мъжки фактор, наистина. Или хромозомен проблем.
Кога последно сте правили разширена спермограма? При теб как е яйчниковият резерв? Колко яйцеклетки успяват сега да извадят на стимулация?
Имаш ли готовност да пробвате с ДЯ, за д разберете дали наистина проблемът е в яйцеклетките или другаде?
В коя клиника сте сега и при кой лекар?

Аз вече съм само на естествен цикъл, намален е броят на фоликулите. Не ползвам стимулация, вадим си едната яйцеклетка, която си е за цикъла.
Последната спермограма е от октомври от Турция и е добра.
Обмислям ДЯ, но искам не с нея да резбера проблема, а преди нея и ако не е проблема в Я, то да го решим, докато аз имам още Я.
В момента сме в Тутракан при Л.Бойчев - току що започнахме там. Преди това 3г в Надежда и 1 опит в Турция-Мемориал.
Направих предния месец и PRP на яйчници и се надявам на подобрение. Обмислям да коментираме да включим хормон на растежа този месец.

Отказали сме цигарите от 4г насам, тичам по 3 пъти седмично по 3-4км, пия в момента ортомол натал и съм на фертилити режим от 2-3 години насам.
Имам 3 неуспешни трансфера - 1 на ден 3 и 2 на бластоцисти.

Последна редакция: чт, 16 апр 2026, 11:14 от Baby1313

# 4
  • София
Изследвали ли сте ДНК фрагментация? Понякога при нормална спермограма се установява висока ДНК фрагментация.
Аз също съм на спонтанен цикъл. На мен двама лекари ми казаха, че PRP не ми препоръчват. Единият ми каза, че по-добре да направя екзозоми, но да не очаквам чудеса.

# 5
Изследвали ли сте ДНК фрагментация? Понякога при нормална спермограма се установява висока ДНК фрагментация.
Аз също съм на спонтанен цикъл. На мен двама лекари ми казаха, че PRP не ми препоръчват. Единият ми каза, че по-добре да направя екзозоми, но да не очаквам чудеса.

Не сме правили. При следващата пункция ще поискам да му направят.
Благодаря!

# 6
Хемоглобина ви как е?

# 7
Хемоглобина ви как е?
Перфектен - 129 ( референтната норма е 120-160)

# 8
Здравейте. Ние се намирахме в подобна ситуация - уж всичко е наред привидно, няма мъжки фактор, с лека ендометриоза, но до 5 ден оцеляваше макс 1 ембрион, а се оплождаха доста. Казваха,че качеството на яйцеклетките е лошо - добавки,витамини.. и нищо - 4 инвитро опита. След последното инвитро в Турция ни предложиха WES test - екзомно секвениране  - общо взето ти изследват всички гени в тялото. Бях доста скептична към този тест,защото четох,че по-скоро може да даде отговори при невъзможност за имплантиране или лоши PGT резултати. Доста е скъп (около 5000 лв излезна и за двамата). Уви, намери се проблем - носителство на патогенен ген, който не позволява яйцеклетките да узряват правилно и от там не могат да се създадат здрави ембриони. Съответно тъй като е генетичен проблем,няма лечение. Няма и шанс с мои яйцеклетки да се случи. Пожелавам Ви да НЕ е това. Казаха ми,че това е рядко носителство. Но пък,когато някоя дама има сходен с моя проблем, се чувствам отговорна да ѝ кажа за този тест, ако мога с малко да помогна. Защото наистина тестът не е разпространен толкова,лекарите рядко го предлагат, до преди Турция дори не го бях чувала. Пожелавам Ви успех!

# 9
Здравейте. Ние се намирахме в подобна ситуация - уж всичко е наред привидно, няма мъжки фактор, с лека ендометриоза, но до 5 ден оцеляваше макс 1 ембрион, а се оплождаха доста. Казваха,че качеството на яйцеклетките е лошо - добавки,витамини.. и нищо - 4 инвитро опита. След последното инвитро в Турция ни предложиха WES test - екзомно секвениране  - общо взето ти изследват всички гени в тялото. Бях доста скептична към този тест,защото четох,че по-скоро може да даде отговори при невъзможност за имплантиране или лоши PGT резултати. Доста е скъп (около 5000 лв излезна и за двамата). Уви, намери се проблем - носителство на патогенен ген, който не позволява яйцеклетките да узряват правилно и от там не могат да се създадат здрави ембриони. Съответно тъй като е генетичен проблем,няма лечение. Няма и шанс с мои яйцеклетки да се случи. Пожелавам Ви да НЕ е това. Казаха ми,че това е рядко носителство. Но пък,когато някоя дама има сходен с моя проблем, се чувствам отговорна да ѝ кажа за този тест, ако мога с малко да помогна. Защото наистина тестът не е разпространен толкова,лекарите рядко го предлагат, до преди Турция дори не го бях чувала. Пожелавам Ви успех!
Много благодаря за споделеното информация:heart:
При нас не може да е това - имам голямо детенце по естествен път.
За щастие сме родени във времена, в които всичко е много напреднало и имаме възможността с ДЯ. Успех Ви желая!

# 10

Бихте ли споделила кой е генът? Понеже аз също правих геномно секвениране, но не wes, а един друг с по-малко гени и да проверя дали го има вътре.

# 11
Лаванда, генът е NLRP7

# 12

Много благодаря за споделянето!
Пожелавам ви успех ❤️

# 13
С част от вас, момичета, сме се срещали из другите теми, така че, прощавайте, ако ще повторя част от нещата, които вече съм писала.
Baby1313, аз съм на 33 години с премахнати тръби и един яйчник и части ог други органи, след две операции заради много тежка четвърта степен ендометриоза. Вече 4 години обикаляме болници и клиники.
Имам досега шест инвитро стимулации, от които само 3 трансфера. Един яйчник, съответно малко яйцеклетки, които са увредени от ендометриозата. В половината стимулации изобщо нямахме ембриончета, не говоря на пети или трети ден. Просто ги нямаше. Вадим например 4 или 5 яйцеклетки, зрели са, но не се оплождат въобще. Също нямаме мъжки фактор.
На предпоследната стимулация имахме само едно ембрионче и казаха, че ще го трансферираме на трети ден. Но матката ми имаше ужасни спазми и трансферът не можа да се осъществи. Казаха, че ще го отгледат до пети ден. На четвърти звъннаха - беше добре, хубава морула. Това ни беше първо ембрионче, прескочило трети ден. Казаха ни в колко часа на следващия ден да сме в клиниката за трансфер. Когато пристигнахме, ембриончето беше загинало и останахме с празни ръце. Знам колко е тежко! Говорихме с ембриолозите в клиниката и казаха, че ако имаме ембриончета в следваща стимулация задължително ще ги върнат на трети ден или ще ги замразят на трети. Не всички ембриончета имат капацитета и енергията да преживеят до пети в лабораторна среда. Някои обаче, успяват в естествената среда на матката. Много са мненията по въпроса, доста статии и научни публикации изчетох.
От една страна, на етап ден 3 при естествено забременяване, ембриончетата все още са в тръбите и не са в условията на маточна среда. От друга, наистина лабораторията не винаги е най-подходяща откъм хранителни вещества и температура. Ако едно ембрионче оцелее в лаборатория до пети ден, то би оцеляло и в матката. Но ако ембрионче загине в лаборатория след трети ден, то би имало шанс в матката. Поне това твърдят научните публикации.
В шестата ни стимулация имахме ембриончета на трети ден. Ембриолозите ме попитаха дали искам да ги култивират до пети или да ги връщаме, но аз просто исках да си ги прибера. За първи път след този свеж трансфер имаме положителен резултат.
Не са за пренебрегване трансферите на трети ден! Моят случай не е единичен.
Преди време имахме консултация с екип от турска клиника и те обясниха, че вече препоръките на световната здравна организация в частта с репродуктивни проблеми са да се замразяват ембриончета на трети ден. Когато дойде време за ЗЕТ, ембриолозите преценяват дали да върнат ембриончето на етап трети ден или да остане в лаборатория след размразяването и развитие до пети ден. Замразяването дава малко почивка на ембриончето и често при размразяване и култивиране има повече шансове да се развие до пети ден.
Има ли начин да говорите с ембриолозите във вашата клиника? Да обсъдите какво биха предложили те по-различно за следващ опит.
Тук слагам и сайта с научните публикации на тези теми:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10279422/
Надявам се да съм ви вдъхнала поне малко вяра! Heart

# 14
Leda* благодаря за подробния отговор Heart
За съжаление не попаднах на лекари никъде, където ходих. След близо 30 пункции и лекари, пълнещи касички насреща, без индивидуален подход, вече сме емоционално и финансово изтощени. Насочихме се към ДЯ в Кипър!
Успех на Вас Heart

Общи условия

Активация на акаунт