Обида от деца

• 797
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте!
Преди дни бяхме с малкия (на 3 г.) в детски кът, много оживен. Ние си играем я басейна с топки и чувам отдалеч деца си говорят “Елате да видите едно дебело бебе.” Изчаках ги да дойдат, за да се намеся и аз, те пристигат и сочат детето и казват “Ето го, ето го!”. При което аз им отговарям че съм ги чула и да дойде този който каза че е дебело бебе, и да ми каже така ли го учат вкъщи да обижда, и че детето ми е малко и няма да отвърне но аз мога и да обидя дори, както те обиждат. При което те се стъписаха, защото не очакваха да съм чула и започнаха да се оправдават че нищо такова не са казали, но на мен ми стана адски неприятно и още го мисля. Как се постъпва в такива ситуации, като дори не знам къде са родителите из ресторанта.

# 1
Децата не разбират, че са казали нещо обидно. Според мен просто се радват на малки пухкави деца и затова са дошли да го видят. Още нямат силни задръжки и използват непремерени думи, но не е с лошо или за подигравка. Не прави от мухата слон и не обръщай всичко на драма. Докато порасне какво още ще видиш...

# 2
Децата не разбират, че са казали нещо обидно. Според мен просто се радват на малки пухкави деца и затова са дошли да го видят. Още нямат силни задръжки и използват непремерени думи, но не е с лошо или за подигравка. Не прави от мухата слон и не обръщай всичко на драма. Докато порасне какво още ще видиш...
Вероятно наистина е така, просто на мен ми прозвуча грубовато доста, въпреки че наистина на тази възраст рядко целят обиди. Благодаря!

# 3
Правете разлика между констатация и обида. И малката ми дъщеря прави подобни коментари от време на време, като след забележките от моя страна, ми отвръща: "просто казвам, каквото виждам". Уча я да бъде дискретна.
Ако толкова много сте се засегнала, може би все пак е редно да обърнете внимание на теглото на детето си.

# 4
Правете разлика между констатация и обида. И малката ми дъщеря прави подобни коментари от време на време, като след забележките от моя страна, ми отвръща: "просто казвам, каквото виждам". Уча я да бъде дискретна.
Ако толкова много сте се засегнала, може би все пак е редно да обърнете внимание на теглото на детето си.
Теглото на детето ми не подлежи на обсъждане, това че е по-едър и висок не дава право да се констатира и да се слагат етикети! Не е нормално дете да се обсъжда и т.н., което и вие правите в момента.

# 5
Прекалено се впрягаш. Първо, това са деца и не са свикнали да се прикриват. Нали точно дете е извикало, че царят е гол. И второ те не знаят много евфемизми като пухкаво, с гривнички и прочее. Не знаят и как изглежда едно бебе нормално и са се изказали както могат. няма нужда да реагираш и да влизаш в спор с деца.

# 6
Дете на 3 г. не е бебе.
И всеки, абсолютно всеки, има право да констатира каквото си пожелае.
Вие самата в момента обсъждате другите деца.

# 7
  • Sofia
Авторът напусна.
Заключвам темата.

Последна редакция: пт, 01 май 2026, 16:55 от Tatti

Общи условия

Активация на акаунт