Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 97

• 26 666
  • 756
  •   1
Отговори
# 360
Догодина сме домакини на Евровизия.
Чакаме да се спука най сетне 🎈 на НИ в София....

# 361
Някой знае ли как стоят нещата с ДДС и покупката на имот чрез ЮЛ? Например има ли някакво предимство откъм ДДС аз като ФЛ да създам фирма и да купя имот през фирмата? Мога ли да си получа ДДС - то обратно в такъв сценарий? Гледах едно интервю с един кредитен консултант и той каза че хората купуват с фирми заради ДДС-то и си го вземат обратно и правят ремонта с него. Не знам дали всеки може да го направи това нещо.

Държавата не връща пари, държавата прибира пари. Това е принципен въпрос. И винаги ДДС се заплаща от последния по веригата, а именно крайният потребител. Тези преди него само си го прехвърлят. Да, от една страна си връщат, но от другата са го платили. И не връщат, ами приспадат. Примерно купил си за 100 бона и 20 бона ДДС. После си продал за 200 бона и си начислил 40 бона ДДС.  Държавата си иска от теб тези 40 бона, но понеже вече си платил 20 на предния доставчик плащаш само 20 на държавата. Но иначе си си платил всичките 40, просто 20 на държавата и 20 на този напред по веригата, който на свой ред ще ги даде на държавата.
Тоест, няма такъв филм държавата да ти върне нещо. Тоест има, ама само привидно, ако си купил много, а си продал малко. Но това винаги е свързано с данъчна ревизия и счетоводителите правят всичко възможно да не им се случва да си искат ДДС от държавата.

Аз не претендирам че съм експерт по тази тема и затова се опитвам да проуча. Добрите хора от Комаров Консулт твърдят че може би е възможно да се върне ДДС.

# 362
Че дай да купим по нещо около Арена Армеец - догодина за една седмица ще има голям оборот на ЕрБНБ и ще избием половината цена 😀
Ако го прекараме и през фирма, че да усвоим ДДСто, хептен. Май обаче ще трябва да начисляваш 20% ДДС на нощувките - или 9%, защото си в туризма?
Иначе някои хора и джиповете си пишат на фирма, нарочно возят по още две седалки в багажника, та да е възможно. Гледаш го кара кола за 100к, а на бензиностанцията сипе бензин за 100 кинта и си иска фактура, че да даде бележката на счетоводителката и да си вземе 20 кинта ДДС обратно.
Абе, български/цигански номера са това според мен, но такава държава сме, какво да правим.

# 363
Не съм се регистрирал по ДДС и изтръпвам при мисълта, че някой ден ще се наложи.
Нямам и имоти, давани за краткосрочни наеми.
Преди 10ина г беше модно да купуваш имоти на името на ЕООД. Май нямаше регистрации по ДДС. Също ми се стори много излишна разправия.
Странно ми се струва това връщане след 3 отчетни периода (3 месеца). Аз съм по образование (и) счетоводител, непрактикуващ, но когато го учихме навремето беше точно както ЧС го описа. Продаваш повече, приспадаш разликата. Не е имало опция да ти "дадат едни пари" на новооткрита фиЛма. (клавиатурна грешка, която оставих)

Това, дето банките давали заеми ФЛ да осигурява доходи, па ЮЛ да осигурява заем, също е мега "шано", преди 4-5г не ми се вярва такава схема да е била възможна.
Имам приятел, одобрява кредити за ЮЛ за ОББ. Говорили сме. Той казваше, че е много трудно като новооткрита фирма да кандидатстваш за кредити. И като цяло се дават много по-трудно кредити на фирми.
Отделно, че от банките пък знам, те много държат който показва дохода, точно той да получи и придобитото с кредита. Иначе си е "пране на пари". Със сестра ми като участвахме за кредит за парцелите преди 2г, в нот акт аз получавах големия % собственост, но тя осигуряваше повечето доход (моят вече беше употребен за други кредити). Е, голямо въртене и откази бяха, докато се съгласят с 10 клизми.
Та, не знам.
Банките дават луди кредити последните 1-2г, факт.
Но това, което работи за едни, изобщо няма гаранция, че ще работи за други. В смисъл одобрения на кредити, връщане на ДДС и тн.

# 364
  • София, Bulgaria
Като цяло доказване на доходи на ФЛ, като собственик на фирма е по-трудно. Банките предпочитат ТД?!?!

Истината е, че както са много банките в крайна сметка, според профила и имот изборът се свежда между една, две банки.
За това казах в кои банки сме правили това.
И обикновено паралелно работим с двете банки, защото финално не знаеш, къде, какво ще мине. И като оценка и като структура на кредита. И всичко това трябва да се свърши преди ПД, където купувачът  плаща капаро и вече влиза в сделка.

Също така много зависи от кредитния в банката, добрите са рядкост. Трябва да мисли и да умее да иска изключение от нормите и да го докаже.
За това хора ползвайте кредни посредници, не ви струват нищо. Брокери не искате, разбирам, от адвокати също пестите,  защото се надявате банката и нотариуса да " проверят " имота, само че те са на много по- късен етап. Но поне кредитни посредници ползвайте, нищо че нечия леля, стринка, приятелка работи в Банка.

# 365
Хора, сериозно ли очаквате отговори на такива въпроси във форума?
Знанието и опита струват пари.

# 366
  • София, Bulgaria
Хора, сериозно ли очаквате отговори на такива въпроси във форума?
Знанието и опита струват пари.

Абе тук бая знае и опит се споделя Про Боно, ама пак само експерт може да прецение кое е такова.

# 367
No way точно за такива неща

# 368
  • Бургас
Съгласна съм с Черна станция.
Една от фирмите ни постоянно възстановява ДДС. Няма да обяснявам какво чудо е това и как на счетоводителите наистина, ама наистина не им се занимава.

Като цяло доказване на доходи на ФЛ, като собственик на фирма е по-трудно. Банките предпочитат ТД?!?!

Предпочитат. ПБ в нашия случай гледаше много по-благослонно на моя ТД. ММ беше подозрителен, въпреки че се осигурява на максимум като управител на фирма. Не признават на колко се осигуряваш. Искаха да видят печалбата на фирмата и оттам да преценят какви са му доходите.

Ако си в сивия сектор и държиш фирмата си нарочно на загуба или минимална печалба, това ти затруднява много, ама много достъпа до кредитен ресурс.

Al Georgieva, ти пък. Я виж хората правят клипчета, безплатно споделят такива ценни идеи!

# 369
Имам приятел, одобрява кредити за ЮЛ за ОББ. Говорили сме. Той казваше, че е много трудно като новооткрита фирма да кандидатстваш за кредити. И като цяло се дават много по-трудно кредити на фирми.
Новооткрита фирма няма печалби и активи, които да покаже за 1, 3, 5 години назад - как да й отпуснат лесно кредит, като тя е с ограничена отговорност? А физическо лице отговаря неограничено и обикновено може да докаже стабилен растящ доход за 5, 10, някои и 20 години назад, често има и други активи. Ако и фирма има подобна история, няма да е трудно да вземе кредит, не като новооткрита. Там може би само ако собственикът се подпише като съдлъжник.
Иначе възстановяване на ДДС е напълно възможно, но трябва да е за активи, използвани в основната дейност. Например закупуваш машина за 1 млн. която ще има полезен живот 10 години. С нея произвеждаш и продаваш стока за примерно 50к месечно. Първия месец имаш ДДС за внасяне 10к, а за възстановяване 200к, които си платил включен ДДС за машината (на практика гледат период 3 месеца, не 1).
Държавата пак ще си вземе нейното, но през целия срок. Машината не се "избива" за 1 месец.
Така е когато закупуваш дълготрайни активи. А в търговията обикновено купуваш нещо и го продаваш за повече, тогава имаш ДДС само за внасяне, не за възстановяване.

_________
А ревизии е нормално да правят, защото някой може да извади фактури ужким, че купил нещо от фирмата на подставено лице, има данъчен номер, има уж платено ДДС, но продавачът не го е внесъл още, а купувачът си го иска обратно, и цялата сделка е фиктивна. Това е и една от причините да гледат 3-месечен период - да има време продавачът да внесе ДДСто, и НАП да провери внесено ли е наистина.

Последна редакция: нд, 17 май 2026, 10:34 от chris78

# 370

Ще изкупят имотите чужденците, нали. Ей как във всичко ви се привижда безкраен растеж.
То няма къде да я проведат тази евровизия в такъв мащаб както трябва. Може пък да се направи светкавичен проект за мегазала още по-голяма от арената. Ще ангажират целия строителен потенциал и няма да има работници за строежи. Цените ще скочат още!

Информацията вече е евтин актив и не струва много, освен ако не е някаква изключително специфична и сложна. Всеки бълва съдържание, информация и тн като луд в социалките. ИИ се обучава моментално от всяко парченце информация и ви отговаря мигновенно и безплатно. Така че не знам кви пари търсите там.

Последна редакция: нд, 17 май 2026, 11:00 от Gogo1979

# 371
Евровизия може да се проведе в НДК или Арената.
НДК зала 1 е за ремонт - добър повод 🙂

# 372
Е сигурно в арената ще се проведе. То няма друго, но все пак до сега залите в другите държави са били доста по-големи. Ние пак ще се изложим пред чуждите инвеститори.

# 373
  • Бургас
А, моля ви се!

Имам имоти и в Бургас, и София, където и да се проведе, все печеля:)
dany също Simple Smile

# 374
Хиените не спят!

Общи условия

Активация на акаунт