Сега сериозно - когато се тръшне и изпадне в истерия, не държа речи, защото тя изключва и не ме чува. Моето поведение зависи от ситуацията. Ако позволява, клякам до нея, за да сме на сходна височина и само й казвам, че й давам време да се успокои. Не тръгвам да я галя, гушкам и тн. Обикновено за някакви минути, отшумява истерията и детето почва да вентилира.
Ако мястото не позволява, хващам я и я изнасям. Оставям покупки и тн. Като се успокои, може да се върнем, зависи.
Сега е около 2,5г. Научих я, че в магазин можем да вземем само 1 нещо. Носи го с нея на касата и сама го дава, не й го взимам аз. Радва се, че е голяма и пазарува
Веднага се успокояваше като се махнем, весела, щастлива, не го усещаше като лишаване от нещо, намира си някакво занимание вкъщи, все едно нищо не е било.
Пиша го за успокоение на авторката, ако не проработи, да не се стряска

Тогава хем можеш да обясняваш до откат, хем "никой" не те слуша, хем виждаш, че не се учи от теб, ами от някакви чужди глезотии, щото "приятелите" те изместват.
И аз съм показвала японски и китайски училища в ютуб на синчето. Впечатли се от тях. Един път станахме свидетели и на противоположна на мен майка, дето говори и навива половин час момиченцето си да тръгва от двора на училището през който трябваше да преминат. Жената се скъса да ѝ говори и да я уговаря с разни предложения и синчето (вече пети клас) ме разбра, защо моето действие е било винаги радикално в една такава ситуация. Примера на тази майка с детето му беше достатъчен да разбере защо съм го грабвала като чувал като ми се опъне.