Монтиране на 65" Телевизор (в хол)

• 2 309
  • 14
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте Simple Smile Имам следната конфигурация за холната зона в нашата холокухня и искам да определя оптималната височина за монтаж на телевизора. Ето повече информация:
  • Телевизор (ШхВхД): 144.4 x 83.2 x 5.6 см (65 инча/164 см в диагонал, 18-19 кг)
  • Стенна стойка (VESA): Регулируема за 32-70" телевизори
  • Шкаф (ШхВхД): 170 x 46.5 x 41.5 см
  • Диван: височина на седалката 47 см
  • Разстояние диван - телевизор: 4 метра
  • Височина на хората в дома: 170 см и 188 см (знам, че и това има значение, макар че ми се иска да се придържам към някакъв стандарт)
Идеята е телевизорът да бъде монтиран на стената над шкафа, тъй като котката у дома лесно би могла да го събори, ако е върху стоящата стойка.

Прочетох доста по темата и най-честият съвет е центърът на екрана да бъде на нивото на очите при гледане от дивана (седнало положение). По мои изчисления (и доста мнения) това би било около 110-120 см от пода, или приблизително 23-33 см над шкафа. В същото време обаче срещам доста различни мнения - някои препоръчват по-висок монтаж, други по-нисък, и вече ми е трудно да преценя кое е най-правилното.

Ще се радвам, ако споделите опит от първа ръка и препоръки как бихте подходили в такава ситуация.
Благодаря предварително и приятна неделя.

# 1
Високо монтираният екран води до по-широко отваряне на очите и по-рядко мигане, което пък води до по-бързо изпаряване на слъзния филм, сухота и парене, което изморява очите.
По-добре малко под нивото на очите, да се гледа леко надолу.

# 2
Гледала съм известно време тв , поставен на високо. Не беше ок

# 3
По принцип има значение и осветлението ви къде е, през деня светлината откъде идва, качеството на самия екран какво е, ще лежите или ще седите като гледате... Ако вече сте го купили най-лесно е да му монтирате неговата стойка и да го сложите за проба на височината на стенната стойка. И после си преценяте.

# 4
  • София
Здравейте отново и страшно благодаря за полезните коментари. Прикачвам една снимка, на която най-добре се вижда откъде ще идва светлината и къде ще е разположен самия телевизор, както и къде е осветлението:
Слънцето идва реално леко странично (зад телевизора) и самият той никога не е директно осветен от него. Телевизорът основно ще бъде гледан от седнало положение, но със сигурност ще се случва (и то не рядко) да се гледа и от легнало такова.

Иска ми се да е на нивото на очите, но все още нямаме дивана и само знам размерите му. Но идеята е по-ниския от нас да седне на един стол (на същото ниво като дивана - 47 см.), да измерим къде му се падат очите и да позиционираме центъра на телевизора на тази височина.

От всичко измерено досега и спрямо размерите на този телевизор, горе-долу излиза, че долният му край най-добре ще дойде на около 75-80 см от пода (т.е. центъра ще е около 115-120 см).

Вашите на каква височина са?
Благодаря ви от сърце! И страхотен и усмихнат ден!

# 5
Здравко, аз съм със същите стойки вкъщи. Специално си влязох в профила в Емаг, за да проверя модела. За мен са много добри- стабилни, подвижни и здрави. Постоянно ги разпъвам за да бърша отзад и няма никакво разхлабване или разклащане.
Моята грешка беше, че сложихме стойките без да сме купили телевизорите. Майсторът ми каза, че не е ОК така, ама аз се заинатих и ги монтирахме. Заблудих се, че щом тв ще са една марка, всички ще са с еднакви дупки отзад, което не беше така. Аз не гледам тв и нямам драма с нивото на екрана, дразнят ме визуално само, че не са точно където искам, понеже съм малко Монк😆
Отзад има възможност за регулиране на позицията с около 10см, но ти препоръчвам да дупчиш чак когато имаш и телевизора и стойката.
Ето снимка

Последна редакция: вт, 12 май 2026, 20:31 от Чи лу

# 6
  • София
Чи лу - страшно ти благодаря за този коментар и информацията, че стойката може да мърда и нагоре-надолу с около 10 см. Това е прекрасно.

При нас ТВ-то и стойката са вече налични, само дивана липсва, но пък знаем на каква височина е седалката му, така че би трябвало лесно да го измерим. Засега съм се спрял на около 115 см от центъра на телевизора до земята, или 75 см от долния край на телевизора до пода. При вас какви са разстоянията, защото казвате, че е малко висок?

Благодаря за полезния коментар Simple Smile

# 7
Сега премерих - долният край е на 83см. Телевизорът обаче е пускан 5–6 пъти за 4 години, така че нямам реален отзив дали височината е удобна за гледане.  Пускали сме го 2 пъти на НГ в 12 без 5😆 и за няколко футболни мача, когато сме имали гости.
Мен ме дразни чисто естетически заради отстоянията от висящите шкафове около него.

# 8
  • София
Благодаря ти за полезния коментар - страшно ми е полезен. От написаното от тебе, изглежда, че аз искам да смъкна стойката с още 10 см, което си е определено разлика.

Дали и някой друг може да сподели мнение от първа ръка - на какво разстояние от земята е неговият телевизор (разбира се и колко инча) и как е гледането от дивана!

Благодаря ви от сърце Simple Smile

# 9
Централната точка на екрана е на 115 см от пода и ни е идеално. 55" е, и затова давам средната точка, която е важна за гледането, а не долният ръб.
Но сме с относително висок диван, седалката е на 45 см.

# 10
  • София
Черна станция - както винаги - изключително полезен коментар, за който съм искрено благодарен. При нас седалката на дивана е на около 47 см от пода, почти същото като при вас (+2 см). Засега сме решили телевизорът да бъде на 115-120 см от земята. Още се колебая дали да не го вдигна на 120 см, понеже сме малко по-високи, но не мисля, че тези няколко сантиметра ще имат значение.

В крайна сметка, понеже и аз съм малко като Монк, ще сложа центъра на телевизора точно на 118.10 см от пода и така шкафът ще остане на 30 см под телевизора.

Страхотни сте - благодаря ви от сърце.

Не бих отказал и още опит от първа ръка Grinning
Хубав и успешен ден!

# 11
Обърни внимание, че много често на диваните не се седи изправен, а се гледа полулегнал. Тоест по-добре малко надолу, вместо нагоре.

# 12
  • София
Много точно казано - благодаря ти отново (наистина доста често човек е полу-легнал / полу-седнал).

От всичко описано започвам да мисля, че центърът на телевизора на 115 см от пода е златният стандарт. Стойката позволява около 10 см регулиране нагоре и надолу, така че можем спокойно да го коригираме, ако първоначалната позиция не ни допадне.

# 13
@zdravko.nestorov, ето още един пример от първа ръка:

Долният ръб на телевизора "65 е на 85 см. от пода, а височината на дивана е 45 см. Опитайте различни варианти и изберете този, който най-много ще допадне на вас самите.

# 14
  • София
Тутанкамон - много ти благодаря за това мнение. Наистина тази информация ми е страшно полезна. Всичките детайли, която споделяте и намирам в Интернет се въртят около това центъра на ТВ-то е на около 115-125 см от пода, при седалка на дивана разположена на около 43-48 см.

За момента май си мисля да се спрем на 115 см, като благодарение на възможността стойката да се регулира с +/- 10 см, ще изпробваме да я вдигнем нагоре или свалим надолу и да преценим къде ще е най-добре. Още се колебая дали да не я вдигна още малко от самото начало на 118-120 см, ама... това според мен ще го видим при монтажа... там със сигурност ще има някакво изместване (а 3-5 см са си буквално статистическа грешка).

Ето и за някой друг, ако му е от полза в бъдеще, как си го мислим за момента:

Общи условия

Активация на акаунт