С какво ви дразнят хората? - тема №6

• 31 200
  • 761
  •   1
Отговори
# 705
  • Down south
Скраб ми звучи, като скрап.

# 706
По принцип се дразня, когато една заемка на български е с различно звучене от оригиналния език, когато няма причина за това (или поне аз не виждам). Например в началото много ме дразнеше "флаер". Защо да е "флаер", като може да е "флайър"? Но понякога, когато на български думата е неблагозвучна или предизвиква неприятни асоциации, е по-добре да не сме толкова стриктни. В случая звукът между "а" и "ъ" на български обикновено се предава с "ъ", обаче и на мен не ми звучи "скръб". А името Gus как да го предадем, като u на български пак би трябвало да е между "а" и "ъ"? "Гъс" ли да остане?

# 707
Не мога да кажа, че ме дразнят, по-скоро са ми смешни разни уонаби инфлуенсърки, говорещи на малки, космати микрофончета. Изглеждат ми нелепо.

# 708
Буквален превод на "(to) make a difference". Не става дума да различиш нещо от друго нещо, а да направиш нещо, което действително ще донесе промяна, което има значение. Малко е сложно с този превод, но буквалният според мен не е уместен.

https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/make-a-diffe … qvELZrnlaQMR3bWCI
Какво му е толкова трудното да се каже на български? Ама иначе пък се смеем на циганите, че говорели смесено.

# 709
"Пистачио". Кога пък станахме такива италианци, та забравихме, че му казваме "шам фъстък".

# 710
Нищо не сме станали. Езикова ригидност се нарича този феномен и е изследван от психолингвистиката.

# 711
  • Deutschland
Веднъж в България влизам в едно магазинче от сорта на "за един лев" и търся лак за нокти. Взирам се в един бляскав и казвам " Ще взема този на Перфект". Като ми се озъби оная ми ти продавачка " Виж кво, госпожа, казва се Пърфект". Викам ми на немски не е, а аз английски не знам.
Спрях да следвам една от кулинарките във ФБ заради..
- мекички
- баничка душичка
- лютеничка
- кюфтаци ( за Бога 🤮)
И прочее.
Тия скапани умалителни ми са толкова лигави, че ме дразнят повече от всичко.

# 712
Парички да добавя към лигавите умалителни. Страшно ме дразни употребата на такива умалителни от възрастни хора.

# 713
Да добавим и "Детенце ходи на градинка".

# 714
  • Deutschland
И " моето мъжле". Ако нарека моя 190 см и 120 кила мъжле, ще умре от смях.

# 715
  • София
"Пистачио". Кога пък станахме такива италианци, та забравихме, че му казваме "шам фъстък".
И някой дойде и каже, че всъщност е трето- пистакио. Grinning

И "детенце" много ме дразни, да.

# 716
И " моето мъжле". Ако нарека моя 190 см и 120 кила мъжле, ще умре от смях.
Аз всеки път се изумявам как на мъжа на моя позната му е кеф да говори за него И пред хората като за "бебчо". Бих потънала в дън земя от срам на негово място.

# 717
Много ме дразнят колежките, като кажат фактурката или пък - паричките.

По повод умалителните се сещам за един стар виц. Съжалявам за спама, но е на място Yum /ето още една чуждица спам/

Зъболекарка към пациент: Отворете устичката, сега ще направим пломбичка. Така, изплаквам с водичката, изплюйте в умивалничето. Сега ще пусна и музичка. И като наду Рамщайн!

# 718
В Пловдив, на един автобус, на предно стъкло има голям надпис "Бебчо". Ако не се лъжа Авт. 36.

Последна редакция: пт, 26 юни 2026, 09:54 от жервез24

# 719
  • София
парИЧКИ ми е може би едно от най- противните умалителни

Общи условия

Активация на акаунт