На 6.5 месеца отказа зеленчуковите и месните пюрета

• 761
  • 27
  •   1
Отговори
# 15
  • София
За мен това е най-правилният начин да се даде почивка на детето.
1-2 седмици само на мляко и после постепенно захранване.

# 16
И режим, максимално близък до този на семейството. Не бебето да се натъпче с бурканчето набързо и да се остави в люлката (шезлонга, кошарата), а после останалите да седнат заедно на масата да си хапват и разговарят.

# 17
Благодаря за съветите, ще опитам да приложа, каквото е възможно на този етап. На 6.5 месеца на масата около нас и хранене с нас звучи прекрасно, но не много постижимо - може би по- нататък като се храни що годе като голям човек.

# 18
  • София
Принципно е желателно детето да присъства на масата, когато сяда цялото семейство, след като може да хапва някои неща с ръце.
Слага се на столчето, пред него купичка с разни неща и всички се хранят заедно. Така по-бързо придобива навици, а и се чувства част от семейството. Често после това е спасение от гоненето с лъжицата из стаите, когато проходи.

# 19
Вземането с вас на масата не е с цел да се храни,  като голям човек,  а да вижда как се хранят хората,  да имитира,  да опитва храната. Така добива и култура на хранене и свиква постепенно с различни храни.

# 20
В този смисъл, да. Отдавна я слагам със стола до масата, докато похапваме нещичко и гледа с огромен интерес. За сега само толкова 🙂

# 21
Един от признаците на готовност за захранване е проявяването на интерес към храната (ви). Как да си изгради връзка, ако не се дава възможност да я пипне в този момент и сложи в устата си? Отглеждате човек, социално същество. Ние имитираме. Абсолютно възможно е, а и съвсем интуитивно и нормално е детето да започне да се храни бавно и постепенно с вашата (адаптирана към възрастта му) храна, с вас на масата. Е, няма да погълне Х количество смляна маса, но ще развие важните за него дъвкателни умения, ще усети процеса с всичките си сетива и ще тренира движението ръка-уста, пинсетен захват и фина моторика.

# 22
А каква е причината да не давате да опитва, след като има интерес?

# 23
Причината е, че ядем неподходяща за бебето храна, а и аз самата не знам какво би било подходящо за тази възраст да вземе в ръка.

# 24
Ако знаете английски, свалете си приложението solid starts - базата данни за храните е безплатна и пише всяка храна как да се дава според възрастта

# 25
Веднага ще го сваля да разгледам, благодаря!

# 26
  • Пловдив
Признавам, че нямам опит, а и помощ ми липсва. Как според вас да захраня правилно?

Едно време, когато нямаше интернет, следвахме указанията на педиатъра, не на акушерки, не на една жена каза.
Какво ви казва педиатърът?

# 27
Точно това е проблемът на днешно време - педиатрите едно си знаят "сигурно са зъби или са и омръзнали вече пюретата, но ти опитвай всеки ден". Попитах не един педиатър.

Общи условия

Активация на акаунт