Поскъпване на стоки- фрапиращи цени - Част 2

• 7 654
  • 152
  •   4
Отговори
# 135
  • Пловдив
В Пловдив баниците са горе-долу една цена навсякъде, като се има предвид, че почти няколко вериги са с баничарници из града. По-голяма разлика от 0,20€ не съм видяла.
И преди 2 години така беше варираха между 1,70-2лв.

# 136
Не се знае, защото кои банички, от коя баничарница? Разликите в цените тук и там са огромни.
Няма значение. Да кажем, че е  от една и съща баничарница Wink Joy

# 137
Цени в една конкретна баничарница нищо не значат по принцип. Може в една да са качили цената с 20 %, в друга с 50% и ще има две истини. Миналия петък купих от пазара два карфиола за 1 евро, това също нищо не значи. Докарали са много карфиол, не е имало клиенти за него и са го пуснали 2 за евро. Иначе излиза, че има спад от 100 % в цената, което не е така.

# 138
В случая не е важна баничката или баничарницата. Важно е съотношението заплата- покупателна способност.

# 139
Цени в една конкретна баничарница нищо не значат по принцип. Може в една да са качили цената с 20 %, в друга с 50% и ще има две истини. Миналия петък купих от пазара два карфиола за 1 евро, това също нищо не значи. Докарали са много карфиол, не е имало клиенти за него и са го пуснали 2 за евро. Иначе излиза, че има спад от 100 % в цената, което не е така.
А сега. Баницата им била крива ... Ще го кажем в кошници. На калпавите Економисти баничката им крива Ха Ха Ха
Скрит текст:

# 140
От няколко години ми прави впечатление, че извънсезонни плодове и зеленчуци, внесени отвън, са по-евтини и по-вкусни дори от местните, изкарани в сезон.
Редовно ми се случва при ягодите, прасковите и кайсиите.
Вчера влизам в квартален плод-зеленчук. Още от вратата ме удря в носа аромат на праскови. А аз съм влязла за череши.
Да, купих череши, но взех и праскови. Вносни (сигурно гръцки), дребни, но много ароматни и вкусни. И по-евтини от родните череши.
Ами... Ще ме прощават черешарите, но минавам на праскови. Докато не са излезли на пазара нашите, които ще са много по-скъпи, а в началото дори не и сладки.
То и ягоди не купувам сега, въпреки че поевтиняха. Купувах преди време, когато бяха вносни, но по-сладки и по-евтини. Не че не взех цяла касетка български ягоди, много красиво наредени в нея, но се оказа, че половината бяха нагнили отдолу. Ами... Да си ги ядат. Аз пари за изхвърляне на боклука нямам.

# 141
Аз отдавна го твърдя това. Синко като малък по цели зими ядеше гръцки ягоди от лидл. Ароматни и вкусни. Чат пат вземах наши от пазара летата - воднисти и блудкави ми бяха. Не ми харесаха. И спрях.

Оня ден на заплата реших да взема тарелка от 500г ягоди от пазара - много едри, викам да почерпя детето. Цената като за едри, тоест по-висока.
Амии...стария търгашки български номер с 5 големи отгоре и дребни на дъното. В лидл е нямало такива шмекерии.

Та български производител и български търгаш.. от мен имат не.

# 142
Вчера се убедих за пореден път, че ни превърнаха в бананова република. Най-евтините плодове на пазара са бананите. В Кауфланд – 2 лв., разкошни. Хората пълнеха количките и не мога да ги упрекна.
Друг е проблемът, че такива количества едва ли се купуваха за лична консумация, най-вероятни зареждаха малки магазинчета и заведения. Със съответната надценка, разбира се.

# 143
2 евро са в магазина до блока.

# 144
Как' Сийка, по-евтини са им плодовете и зеленчуците на гърците, защото субсидиите за земеделците им са по-големи отколко на нашите хора. Така са си договорили с ЕС от самото начало още. Тук може да търсите отговорност от госпожата, която е затваряла преговорните глави при нашето влизане. Сигурен съм, че я знаете. 🙂
Напълно умишлено зеленчукопроизводството и овощарството ни е водено към пълно ликвидиране. Знаете и схемите за зърнопроизводство. Отделно климатът ни е по-суров от гръцкия, има много повече слани, трябва отопление за оранжериите и още много неща, че да се отказват хората или да фалират. А турци, македонци, албанци, сърби, не са в Ес, не трябва да спазват предписания за препарати и други неща подобни. Държавите им може да ги подпомагат както искат.  Но е факт, че те са много по-добре от нас изобщо, а ние сме...ж@лки. 🤐
Ясно ви е това.
Бананите в К и още някои неща имат ограничение за покупка до 5 кг. на ден на клиент. Но пак са достатъчни, че да се заиграват търговците в малките магазини с цените им. Редовно виждам в кварталния магазин близо до мен са на цени 2.50 евро, което си е наглост.   И да, това с развалената стока под повърхността е често явление. Но няма проверки, няма глоби и така.

Последна редакция: ср, 03 юни 2026, 20:33 от Фрагтрек

# 145
И двойни на гръцките субсидии да имат нашите, пак ще продават скъпо. Манталитет. Алчност. Фактите са такива.
И пак ще нареждат отгоре едри, долу дребни.
И пак ще реват. Ще тарикатеят.

# 146
И двойни на гръцките субсидии да имат нашите, пак ще продават скъпо. Манталитет. Алчност. Фактите са такива.

И не съм им хубави. Харесвам повече гръцки, италиански, испански...

# 147
И това е вярно, че са алчни. Не са обаче всички такива. Но изобщо не са конкурентни поначало. А мощни икономики като турската и гръцката, които са и доста големи производители на какво ли не, ни мачкат тотално. Но сте прави. Търговците продават на неоправдано високи цени с всякакви извинения, а отгоре на всичко изобщо и лъжат, че нещо в стоката им е българско, а то пак е чуждо. Но тук държавата не прави абсолютно нищо, даже само пречи и влошава нещата. Иска ми се да има наше, но няма. Факти. Освен ако сам не го отгледаш ако имаш условия и време или нямаш близки и познати, от които да се снабдяваш с каквото гледат.

# 148
Днес в зеленчуковия магазин една дама преди мен купи 5-6 домата (по-големи), 4-5 краставици Гергана, една връзка пресен чесън (3 глави), един пъпеш, 1,5 кг ягоди и още толкова череши за "скромната" сума от 42 €, събрани в две найлонови пликчета. 🫩
Цените са безобразни! 🫤

# 149
Бананите в К и още някои неща имат ограничение за покупка до 5 кг. на ден на клиент.

Ограничени, но пак пълнеха количките. Минават с няколко касови бележки. Точно пред нас имаше такъв, та видях как става номерът. И не вярвам да има семейство, което да може да изяде наведнъж пълна количка с добре узрели банани.
Не помня в тази или в друга подобна тема четох, че малките магазини и заведенията пращат техни хора да изкупуват изгодните хранителни стоки на промоция. Няма да се учудя, ако е истина.

Общи условия

Активация на акаунт